Απαντά στην Εκκλησία η Τ. Χατζητοφή

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ανήκει σε όλους και είναι ευθύνη όλων να ενώσουμε δυνάμεις γα το καλό του τόπου και όχι το προσωπικό συμφέρον του καθενός, δήλωσε η Τασούλα Χατζητοφή.

Σε απάντησή της προς την Εκκλησία και τον Επίσκοπο Πορφύριο, μετά την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου και τις δηλώσεις του Επισκόπου αναφορικά με την απουσία της Κύπρου στην ακροαματική διαδικασία στο Εφετείο του Μονάχου στις 8 Δεκεμβρίου, που έγινε στην παρουσία των δικηγόρων των δύο πλευρών και του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αιντίν Ντικμέν, η κ. Χατζητοφή είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ “πέθανε με την ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης Μονάχου και επανειλημμένα προσπάθησε να κεντρίσει την προσοχή της Γενικής Εισαγγελίας”.

Φαίνεται, όμως, ότι το σύστημα της Κύπρου προστατεύει τους δημόσιους λειτουργούς, καθώς υπάρχουν μηδενικές συνέπειες για τις πράξεις τους και τον τρόπο που χειρίζονται θέματα της αρμοδιότητας τους, ανέφερε.

Η αστική διαδικασία για την υπόθεση Μονάχου, είπε η κ. Χατζητοφή, άρχισε το 2006 και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προκαλέσει τη Γενική Εισαγγελία να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις ενέργειες που έγιναν από το 1997 μέχρι το 2006. Η Εκκλησία της Κύπρου και ο Επίσκοπος Πορφύριος, είπε, “προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην υπόθεση Μονάχου και ότι παρακολουθούν `το δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια του Μονάχου από της έναρξης του το 2004 μέχρι σήμερα με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια`».

Υπενθύμισε στον Επίσκοπο ότι η απόφαση που λήφθηκε το 2004 και αυτή του 2011, μεταφράστηκε από το γραφείο της στη Χάγη και δόθηκε σε όσους είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση και ήταν υπεύθυνοι για το χειρισμό της. “Με τον ίδιο τρόπο, την περασμένη Δευτέρα 8/12/2014 όταν κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Εφετείο του Μονάχου δεν ήταν κανείς από την Κύπρο για να εκπροσωπήσει έστω και συμβολικά τον ταλαιπωρημένο λαό μας παρά μόνο ο Ντικμέν. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σημειολογία και η εντύπωση που δίνουμε στον έξω κόσμο είναι άκρως σημαντική”.

Tα ντοκουμέντα που φυλάγονται στο Αρχείο του Walk of Truth, σημείωσε, “μιλούν από μόνα τους και αυτό δυστυχώς ανησυχεί αυτούς που είχαν άμεση εμπλοκή με την υπόθεση Μονάχου”. Επισύναψε επιστολή από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Α΄ που έστειλε το 2000 στον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, με την οποία, για μια ακόμα φορά εκλιπαρούσε για βοήθεια καταδεικνύοντας την αδυναμία συνεννόησης των δημοσίων υπαλλήλων που χειρίζονταν την υπόθεση.

Η κ. Χατζητοφή ανέφερε ότι το ίδρυμα Walk of Truth θα ανοίξει τα αρχεία και τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ο βυζαντινολόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε το 1997 και επίσης τον πλήρη κατάλογο με τα έργα που επαναπατρίστηκαν πέρσι μετά από απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου. Ακαδημαϊκοί, δικηγόροι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν γνώση για τα έργα τα οποία, είπε, “δεν έχουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία και να βοηθήσουμε με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί”.

Μονοπωλώντας τις πληροφορίες, σημείωσε, “δεν εξυπηρετείται ούτε η εκκλησία, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κόσμος της Κύπρου”.

Τέλος, ανέφερε ότι η “πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου ανήκει σε όλους και είναι ευθύνη όλων να ενώσουμε δυνάμεις γα το καλό του τόπου και όχι το προσωπικό συμφέρον του καθενός. Αν ως λαός είμαστε ανίκανοι να δουλέψουμε ομαδικά πώς μπορούμε να περιμένουν από τους ξένους να μας δικαιώσουν; Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε από τα λάθη μας για αυτό σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη θέληση μας για να φέρουμε πίσω τους κλεμμένους θησαυρούς μας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy