Απάνθρωπες συνθήκες στην Κοκκινοτριμiθιά

Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κάριτας, Κύπρου: Απάνθρωπες συνθήκες στην Κοκκινοτριμiθιά για αιτητές ασύλου

Το Κέντρο για αιτητές ασύλου στην Κοκκινοτριμιθιά δημιουργήθηκε με κονδύλια της ΕΕ για να λειτουργήσει ως Κέντρο πρώτης εγγραφής , όπου οι αιτούντες άσυλο θα παρέμειναν για 72 ώρες για ιατρικές εξετάσεις και εγγραφή με τις αρχές. Τον τελευταίο μήνα, χωρίς νομική βάση και προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Κέντρο μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης, όπου οι άνθρωποι ζουν έγκλειστα σε αντίσκηνα και σε άθλιες συνθήκες. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 600 άτομα, χωρίς απαραίτητες υποδομές υγιεινής ή κατάλληλα μέτρα για το κορωνοϊό δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τους διαμένοντες και το προσωπικό εκεί.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών την τελευταία εβδομάδα αποφάσισε να μετακινήσει στην Κοκκινοτριμιθιά ακόμη περισσότερους αιτούντες άσυλο που ζούσαν σε αξιοπρεπείς συνθήκες σε ξενώνες, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτα άτομα, τοποθετώντας τους σε κλειστό τμήμα σε ακόμη χειρότερες συνθήκες, όπως έλλειψη ηλεκτρισμού στα αντίσκηνα, έλλειψη πρόσβαση σε ντουζιέρες. Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο ιδιαίτερα σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.

Ενόψει των κορωνοϊού, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβαν μέτρα για την προστασία όλων των ατόμων στην χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη δημόσια ασφάλεια. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν την παροχή προσωρινού καθεστώτος, την αποφυλάκιση από κράτηση, παροχή ιατρικής περίθαλψης για όλους. Δυστυχώς, η Κύπρος έχει επιλέξει σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές να φυλακίσει σε απαράδεκτες συνθήκες ανθρώπους κατατρεγμένοι από δίωξη, πόλεμο και φτώχεια.

Η τοποθέτηση ατόμων σε τέτοιες συνθήκες αποτελεί παραβίαση της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό αποτελεί απώλεια της ανθρωπιάς μας σε καιρούς που θα έπρεπε να επιδεικνύουμε περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ, για την ασφάλεια όλων μας.

 

 

 

[English text follows]Κυπριακό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κάριτας, Κύπρου: Απάνθρωπες συνθήκες στην…

Gepostet von Cyprus Refugee Council am Sonntag, 5. April 2020

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy