Η απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο… με θύμα 5χρονο παιδί!

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2021 παιδί από τη Συρία, ηλικίας πέντε ετών, παραμένει ασυνόδευτο στα κατεχόμενα, ενώ οι γονείς του βρίσκονται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το πεντάχρονο παιδί μαζί με τη μητέρα του έφθασαν στα κατεχόμενα με σκοπό την επανένωση με τον πατέρα, ο οποίος βρίσκεται εντός της ΚΔ, υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Όταν επιχείρησαν να περάσουν την Πράσινη Γραμμή, η μητέρα κατάφερε να εισέλθει εντός της ΚΔ, ενώ το παιδί δεν κατάφερε να διέλθει.

Το πεντάχρονο παιδί παραμένει ασυνόδευτο στα κατεχόμενα δημιουργώντας του ψυχολογικές επιπτώσεις και έντονο αίσθημα εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», έχει δοθεί το πράσινο φως για την επανασύνδεση της οικογένειας από μία σειρά υπηρεσιών της ΚΔ και το κώλυμα εντοπίζεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Πριν από περίπου ένα μήνα και μόλις ενημερώθηκε η Ύπατη Αρμοστεία για το περιστατικό, προχωρήσαμε σε διαβήματα προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτοντας υπόψη την περίπτωση στην Υπηρεσία Ασύλου, όπως γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η επανένωση του πεντάχρονου παιδιού με τους γονείς του», τόνισε η λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Αιμιλία Στροβολίδου.

Αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης, επεσήμανε ότι η μητέρα και το παιδί μαζί με άλλα 11 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές.

«Από τα 13 άτομα, τα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου της μητέρας του πεντάχρονου, πέρασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τα υπόλοιπα άτομα συνελήφθησαν μαζί με το πεντάχρονο παιδί», εξήγησε και σημείωσε ότι η ΜΚΟ «Refugee Rights Association», που εδρεύει στα κατεχόμενα, ενημέρωσε την Ύπατη Αρμοστεία για το εν λόγω περιστατικό προβαίνοντας παράλληλα σε διαβήματα με την τ/κ διοίκηση, ούτως ώστε το παιδί να μην απελαθεί στην Τουρκία.

Παρ’ όλη την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχεται στο παιδί, πρόσθεσε η κα Στροβολίδου, σύμφωνα με τους γονείς του αντιμετωπίζει μία πάθηση η οποία του προκαλεί διαταραχή ούρησης, ενώ κατά τις τελευταίες μέρες νιώθει συναισθηματική εγκατάλειψη, που έχει φέρει ως αποτέλεσμα να μη θέλει να επικοινωνεί με τους γονείς του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΣ, η περίπτωση του πεντάχρονου παιδιού έχει ήδη εξεταστεί και εντός της τρέχουσας εβδομάδας το ζήτημα θα διευθετηθεί.

 

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.