Απαντήσεις που δόθηκαν από απλούς πολίτες στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’

Ανιστόρητες και εμπαθείς οι αθυροστομίες του Αρχιεπισκόπου

Ορίστε μερικές από τις απαντήσεις που δόθηκαν από απλούς πολίτες – ΑΚΕΛικούς
στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’

Βαρύς και ασήκωτος ο χαρακτηρισμός για «πράκτορες των Εγγλέζων» που έδωσε στους ΑΚΕΛικούς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’ προκαλώντας τη μήνιν και την οργή των ΑΚΕΛικών και όσων σέβονται την ιστορία τούτου του τόπου και κυρίως όσων επαγρυπνούν για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που άφησαν την πατρίδα μισή… Ο Μακαριότατος συλλαμβάνεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και εμπαθής απέναντι σε μια σημαντική μερίδα του λαού.

Αν ο Μακαριότατος είχε την παραμικρή ιδέα για το πόσο τραγικό ήταν το λάθος του ή έστω έβλεπε μερικές από τις χιλιάδες απαντήσεις που πήρε από απλούς και ανώνυμους ΑΚΕΛικούς, τουλάχιστον για την προστασία του θεσμού που εκπροσωπεί, θα είχε μέχρι τώρα ανακαλέσει τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Και να απολογηθεί. Επειδή όμως δεν έχει ιδέα για το «κατάρα κι ανάθεμα» που δόθηκε από τους πολίτες στο χαρακτηρισμό, για την αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε πιο κάτω, μερικά δείγματα από τις απαντήσεις που κατέκλυσαν το Facebook.

Ηλίας Δ.

Μπορεί τα περί «πρακτόρων των Εγγλέζων» να ήταν εύκολη πολιτική λάσπη σε εποχές πόλωσης, έλλειψης παιδείας και μορφωτικού επιπέδου. Στις εποχές μας αξίζει όλοι απλά να πατούμε MUTE σε τέτοιες αναφορές παρά να τις αναλύουμε.

Αλλά για χάρη της ιστορικής συζήτησης (όχι αυτής που υπάρχει στα βιβλία της ιστορίας του δημοσίου σχολείου), ας χορτάσει το μάτι όλων μας χιλιάδες «πράκτορες των Εγγλέζων» που διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια των χρόνων στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου για:

– επιστροφή του βρετανικού εδάφους στον κυπριακό λαό,

– για κλείσιμο των βρετανικών βάσεων

– για μη εμπλοκή της Κύπρου σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέσω των βάσεων.

Α. Χρυσάνθου

Αν τους περνούσε… και του Αρχιεπίσκοπου (με τον εκλεκτό του χαμογελαστό Χριστοδουλίδη) και του Αβέρωφ που θυμήθηκε το εθνικό μέτωπο κατά του Μακαρίου, θα έφερναν πίσω αυτήν την εποχή, κυνηγώντας ξένους πράκτορες, αρχικομμουνιστές και εχθρούς των ελληνοχριστιανικών ιδανικών.

Αν ο λαός δεν θυμάται το τίμημα που πλήρωσε και τις προδοσίες των εθνοπατέρων καθαρμάτων, θα ξαναζήσει τραγωδίες.

Αλ. Αλέκου

«Οι κομμουνισταί είναι αντίπαλοί μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Ενδείκνυται να τους εξοντώσωμεν ως πολιτικήν οντότητα, ώστε να μην είναι πλέον υπολογίσιμος και δυναμένη διά των αποφάσεών της να επηρεάζη το εθνικόν ζήτημα, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι τούδε». Επιστολή Γεώργιου Γρίβα, όπως παρατίθεται στο Σπύρος Παπαγεωργίου, ΑΚΕΛ το άλλο ΚΚΕ, εκδόσεις Γ. Λαδιάς, Αθήνα 1984, σ. 336.

Η ρετσινιά του «προδότη» δεν είναι ανακάλυψη του Αρχιεπισκόπου, ας μην τον αναβαθμίζουμε σε φορέα καινοτόμων ιδεών. Ένας απλός συκοφάντης είναι, με χρονοκαθυστέρηση 60 τόσων χρόνων. Τον πρόλαβαν άλλοι, και είδαμε πού μας οδήγησαν. Όσοι παρακολούθησαν το εξαιρετικό έργο «1958» από το Θέατρο ΑντίΛογος, γνωρίζουν. Όσοι δεν είχαν την τύχη, μπορούν να διαβάσουν τη νέα έκδοση του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας που μόλις κυκλοφόρησε, για τις Πολιτικές δολοφονίες του 1958.

Κ. Πελέ

Τεύκρος Ανθίας: ένας διανοούμενος Αριστερός ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας της δεκαετίας του ’30

Πώς έζησα 18 μήνες στις Κεντρικές Φυλακές / Τεύκρος Ανθίας, εισαγωγή, έρευνα, επιμέλεια Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους. Λευκωσία: Εν Τύποις, 2011.

Ο Κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου Χατζημηνά, 1903-1968) περιγράφει την εμπειρία που είχε όταν συνελήφθη από τους Άγγλους για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο συγγραφέας ήταν μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και συμμετείχε στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931, όταν οργισμένοι πολίτες κατέλαβαν το βρετανικό κυβερνείο και αντικατέστησαν τη βρετανική σημαία με την ελληνική. Για πρώτη φορά συνελήφθη το 1932 και κλείστηκε στις Κεντρικές Φυλακές με βάση τα «διατάγματα Αμύνης». Μετά από δίμηνη παραμονή του, χωρίς δίκη, στις Κεντρικές Φυλακές καταδικάστηκε από το Κακουργοδικείο Λευκωσίας σε πέντε μήνες φυλάκιση την οποία εξέτισε στις ίδιες φυλακές. Μετά την αποφυλάκισή του τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι του στο χωριό Κοντέα. Ακολούθησε νέα σύλληψη και φυλάκισή του στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και μετά εκτοπισμός του στο μικρό χωριό Αντρολύκου της επαρχίας Πάφου. Λίγους μήνες μετά συνελήφθη ξανά (1933) και κλείστηκε στις φυλακές της Πάφου για ένα μήνα χωρίς δίκη. Ακολούθως, καταδικάστηκε για στασιαστική δράση και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

Συνολικά ο Τεύκρος Ανθίας παρέμεινε φυλακισμένος για 18 μήνες.

Μ. Χριστοδούλου:

Αρχιεπίσκοπε:

Πολέμησα για τη Δημοκρατία που κάποιοι προδότες προσπάθησαν να την καταλύσουν. Πολέμησα ενάντια στην εισβολή, ενάντια στον Τούρκο εισβολέα που κάποιοι μας τον κουβάλησαν. Είμαι στέλεχος του ΑΚΕΛ από παιδί. Με αποκάλεσες εμένα και τους συντρόφους μου πράκτορες των Εγγλέζων.

Εμείς οι Ακελικοί, Αρχιεπίσκοπε που εκλέγηκες με 8%, είμαστε πατριώτες. Κάνουμε τη θητεία μας στο στρατό και εμείς και τα παιδιά μας και μάλιστα στον Πενταδάκτυλο και Άσπρη Μούττη.

Άλλοι συνεργάστηκαν με τους Εγγλέζους, τους Αμερικανούς και τους Τούρκους. Τους ξέρεις πολύ καλά.

Αρχιεπίσκοπε, απολογήσου στο ένα τρίτο του κυπριακού λαού που αποκάλεσες πράκτορες των Εγγλέζων.

Υ.Γ.: Ποτέ δεν μίλησα για τον εαυτό μου.

Με ανάγκασες να το κάνω.

Α. Παυλικκάς

Ήμουνα 3-4 χρόνων, αλλά θυμάμαι που οι Εγγλέζοι κτυπούσαν την πόρτα του σπιτιού μας, αναζητώντας τον πατέρα μου. Τον συνέλαβαν αργότερα μαζί με δεκάδες άλλους αριστερούς κλείνοντάς τους στα κρατητήρια. Επί 1,5 χρόνο! Μακριά από την οικογένειά του και τα παιδιά του.

Το έγκλημά του: ήταν μέλος του ΑΚΕΛ και πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καϊμακλίου.

Αυτός λοιπόν και χιλιάδες άλλοι ήταν κατά τον Αρχιεπίσκοπο πράκτορες των Εγγλέζων!

Ένας Αρχιεπίσκοπος που αντί να διδάσκει την αγάπη και τη συμφιλίωση, διέπεται από ένα απύθμενο μίσος, μνησικακία, ενάντια σε ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού.

Γ. Σοφοκλέους

Όταν στις 14/12/1955 οι Βρετανοί αποικιοκράτες κήρυσσαν το Α.Κ.Ε.Λ. παράνομο μαζί με άλλες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, μεταξύ άλλων ανέφεραν και τα ακόλουθα στο έγγραφο προγραφής τους –

«…εμπέδωσαν στους Κυπρίους μια εξτρεμιστική και άκαμπτη συμπεριφορά. Ήταν οι κομμουνιστές πρώτοι που επιδόθηκαν σε διαδηλώσεις, σαμποτάζ και φυσικό εκφοβισμό προωθώντας τους πολιτικούς τους στόχους. Είναι αυτοί που ανέπτυξαν την αντίληψη του “αγώνα” εναντίον της νόμιμης εξουσίας: τις μαζικές διαδηλώσεις, τις πολιτικές απεργίες, τη συνθηματολογία, τη στασιαστική προπαγάνδα».

Με την παράθεση των πιο πάνω δεν υπάρχει χρεία καμιάς άλλης απάντησης στον κ. Χρυσόστομο. Διερωτάται όμως ο κάθε καλόπιστος και αντικειμενικός πολίτης του τόπου. Πόσο πιο ανιστόρητος, εμπαθής και αντιακελικός μπορεί να είναι κάποιος, μετά που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χωρίς καμιά ντροπή, στη συνέντευξή του στον «Πολίτη», ημ. 5/6/2022, προσάπτει ασύστολα στο Α.Κ.Ε.Λ. την κατηγορία της πρακτόρευσης των αγγλικών συμφερόντων.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy