Απαντήσεις σε μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα θα δώσουν οι πρώτες διαστημικές εικόνες του JWSΤ

Οι πρώτες εικόνες από το νέο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα αποκαλυφθούν σήμερα σε ταυτόχρονες μεταδόσεις ανά τον κόσμο σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, CSEO.

“Αυτές οι πρώτες εικόνες αναμένονται να δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, αλλά και να διευρύνουν σημαντικά τους ορίζοντες ανακάλυψης και μελέτης στον τομέα” δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του CSEO, Γιώργος Δανός.

Είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη τιμή για την Κύπρο, το γεγονός ότι η NASA επέλεξε τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος μαζί με άλλους οργανισμούς παγκόσμια, για ταυτόχρονη αναμετάδοση των πολυαναμενόμενων πρώτων φωτογραφιών από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST).

Η παρουσίαση στην Κύπρο θα γίνει σήμερα στις 5.15μ.μ., στο CSEO Discovery Alpha στη Λευκωσία, με την ευγενική υποστήριξη των NASA, ESA και Δήμου Λευκωσίας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, το οποίο παρακαλείται να προσέλθει έγκαιρα στον χώρο καθώς η αναμετάδοση θα είναι ζωντανή.

«Είναι μια τεράστια στιγμή για την εξερεύνηση του διαστήματος και για τον ευρύτερο τομέα της επιστήμης της αστρονομίας.  Η συμπερίληψη του CSEO στους επίσημους συνεργάτες των NASA και ESA για αυτή τη σημαντικότατη εκδήλωση μας ικανοποιεί ιδιαίτερα αφού επιβεβαιώνει τη θέση μας ως αξιόπιστου και ευυπόληπτου συνεργάτη.» συνέχισε ο κ. Δανός.

Ο Μαρτσέλο Κοραντίνι, Πρόεδρος του Συμβουλίου του CSEO και πρώην Επικεφαλής των Αποστολών Εξερεύνησης Ηλιακού Συστήματος της ESA, τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των μεγάλων αυτών οργανισμών για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αποδεικνύει ότι οι δραστηριότητες του CSEO αναγνωρίζονται παγκόσμια και τυγχάνουν σεβασμού. Η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος αλλά η δυναμική της στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης είναι απέραντη.»

Σημειώνεται ότι το JWST εκτοξεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο (διάδοχος του διάσημου Hubble), αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA). Η αποκάλυψη των φωτογραφιών του αποτελεί το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός των τελευταίων 30 χρόνων. Ήδη έχουν προκαλέσει τεράστια συγκίνηση στους πρώτους επιστήμονες που τις επεξεργάστηκαν αφού δείχνουν τις πρώτες «στιγμές» της δημιουργίας του σύμπαντός μας.

Οι εικόνες αυτές αναμένονται να δείξουν τα πρώτα αστέρια που δημιουργήθηκαν ποτέ «ακριβώς μετά» (σε αστρονομικούς όρους) τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν μας πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το JWST ονομάστηκε προς τιμή του Τζέιμς Ε. Γουέμπ ο οποίος ήταν ο δεύτερος διοικητής (1961-68) της NASA, επιβλέποντας όλες τις κρίσιμες πρώτες επανδρωμένες αποστολές των προγραμμάτων Μέρκιουρι και Τζέμινι, καθώς επίσης και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν τις εντυπωσιακές αυτές εικόνες και σε πιο μεγάλες οθόνες, οι φωτογραφίες θα προβάλλονται στις αίθουσες του K-Cineplex σε όλες τις πόλεις, πριν από επιλεγμένες ταινίες. Οι ημερομηνίες και οι ταινίες θα ανακοινωθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο του K-Cineplex όσο και του CSEO.

Για τη συνεργασία αυτή, ο Κολμ Λάρκιν, Διευθυντής του CSEO Discovery Alpha, του κέντρου διαστημικής έρευνας του Οργανισμού, δήλωσε ότι «η ευγενική στήριξη των K-Cineplex σε αυτή την επιστημονικά ιστορική στιγμή μας επιτρέπει να αναδείξουμε αυτές τις σημαντικότατες φωτογραφίες σε όλο τους το μεγαλείο – σε μεγάλη οθόνη και σε υψηλή ευκρίνεια. Πιο σημαντικά, τα K-Cineplex μας δίνουν τη δυνατότητα να τις μοιραστούμε με το κοινό όλων των ηλικιών και σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Τους ευχαριστούμε τα μέγιστα για την προσφορά τους.»

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο [email protected]. Διεύθυνση CSEO Discovery Alpha: www.space.cy/map.  Ταυτόχρονες εκδηλώσεις στην Ευρώπη: esawebb.org/announcements/ann2205/

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το ΚΥΠΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy