Απάντηση ΑΚΕΛ σε ΚΕ: «Οι κυβερνώντες οδηγούνται σε παραλογισμούς – Ας σοβαρευτούν επιτέλους»

«Το βάρος από τους αντιφατικούς και αναποτελεσματικούς χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, οδηγεί τους κυβερνώντες σε παραλογισμούς», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Όπως σημειώσε η κα Μαύρου, την ώρα που ο Ερντογάν, δηλώνει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ότι στηρίζει τις ενέργειες Τατάρ για λύση δύο κρατών και απειλεί ότι «έχουμε κάνει βήματα σε πολλούς τομείς, ιδίως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», οι κυβερνώντες αναζητούν εχθρούς εντός των τειχών.

«Έφτασαν στο σημείο να βλέπουν στη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει αύριο το ΑΚΕΛ στην ακριτική Δερύνεια για λύση και επανένωση, καταγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας! Μια εκδήλωση στην οποία δεκάδες οργανώσεις και κόμματα και από τις δυο κοινότητες, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων του εξωτερικού, θα βροντοφωνάξουν υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απορρίπτοντας την τουρκική κατοχή και τις μεθοδεύσεις λύσης δυο κρατών», πρόσθεσε.

«Δεν είναι όμως στο ΑΚΕΛ που πρέπει να απαντούν.Είναι στους πρόσφυγες, ιδιαίτερα τους Βαρωσιώτες, που βλέπουν την τελευταία ελπίδα για επιστροφή στον τόπο τους να χάνεται.Είναι στη διεθνή κοινότητα που μας βλέπει ως συνυπεύθυνους για το αδιέξοδο», υπογράμμισε η κα Μαύρου.

«Ας σοβαρευτούν επιτέλους. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης είναι και ορατός και άμεσος», κατέληξε.

Τα έβαλε με την εκδήλωση του ΑΚΕΛ ο ΚΕ

Για μια δήλωση- πρόσκληση για εκδήλωση που διοργανώνει το ΑΚΕΛ μαζί με άλλες οργανώσεις έκανε λόγο το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. Το ΑΚΕΛ, υποστήριξε ο κ. Πελεκάνος, πιστεύει ότι καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξισώνοντας τον με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, φέρνει τη λύση πιο κοντά, ενώ την ίδια ώρα αγνοεί τις πραγματικότητες.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι πολύ πρόσφατα το ΑΚΕΛ συγκέντρωσε όλο το διπλωματικό Σώμα στη Λευκωσία και κατήγγειλε τον Πρόεδρο ως συνυπεύθυνο για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Χθες, υποστήριξε, ανήμερα της επετείου  της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν στη δημοσιότητα μία «κοινή δήλωση- πρόσκληση», για εκδήλωση που διοργανώνουν, και στην οποία εξισώνουν όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, με τον κατακτητή που με θρασύτητα,  ακόμη και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησε τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Για το ΑΚΕΛ, ισχυρίζεται, η καταγγελία της Τουρκίας σε διεθνή βήματα έχει φτάσει να χαρακτηρίζεται ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».

«Πρόκειται για ένα κείμενο που πραγματικά αγνοεί τις πραγματικότητες και επιχειρεί να εξισώσει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη. Αγνοούν ακόμη και το ότι πριν μερικές μέρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησε ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου, και ώρες μετά αρνείται να τον αποδεχτεί»,ισχυρίστηκε.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι πρόκειται για μία «Κοινή δήλωση» που στις 650 λέξεις της, δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «Τουρκία».

«Και όχι μόνο αυτό: Εξισώνουν τις παράνομες, απειλητικές, εκβιαστικές στρατιωτικές δράσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, στις κυπριακές θάλασσες, στην ξηρά και στον αέρα, που έχουν καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με τις νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, ταυτόχρονα, εξισώνουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας με τη συνεργασία της Κύπρου στο πλαίσιο προγραμμάτων ασφάλειας και συνεργασίας με Ευρωπαίους εταίρους, τις ΗΠΑ και χώρες τις περιοχής, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης», είπε.

Ως «πρώτο μέτρο βελτίωσης του κλίματος», συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εισηγούνται «άμεσο μορατόριουμ σε όλες τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Να αναστείλει, δηλαδή, η χώρα μας το νόμιμο ερευνητικό της πρόγραμμα, την ενάσκηση τον καθόλα νόμιμων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και να κάνει το ίδιο η Τουρκία με τις πειρατικές και παράνομες της ενέργειες που έχουν καταδικαστεί πολλάκις από όλο τον κόσμο και για τις οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγελίες και σχετική συζήτηση για κυρώσεις», υποστήριξε ο κ. Πελεκάνος.

Το χειρότερο, είπε, είναι πως πιστεύουν ότι καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξισώνοντας τον με τον Ερντογάν και τον Τατάρ, φέρνουν τη λύση πιο κοντά.

Δεν αντιλαμβάνονται, ισχυρίστηκε, ότι αυτή είναι η συνταγή της μη λύσης, η συνταγή της μονιμοποίησης της διχοτόμησης, η συνταγή της απομάκρυνσης από τον ορθολογισμό, η συνταγή αποθράσυνσης της πλευράς που εκβιάζει, απειλεί και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και στρατιωτική βία για να επιβάλει τη θέση της και τις θεωρίες ζωτικού χώρου που επικαλείται.

«Τους αφήνουμε στην κρίση του κυπριακού λαού», υποστήριξε ο Εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.