Απάντηση ΑΚΕΛ σε ΥΠΕΣ: Βολικό να απαντά στο ΑΚΕΛ αντί στους πολίτες που εγείρουν τα προβλήματα

«Είναι βολικό για την κυβέρνηση να απαντά στο ΑΚΕΛ αντί να απαντά στους πολίτες που εγείρουν και ζουν τα προβλήματα. Τις ανεπάρκειες των στεγαστικών σχεδίων εδώ και καιρό τις έχουν επισημάνει οι άμεσα επηρεαζόμενοι στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Εμείς απλώς δημόσια εκφράσαμε αυτά που μας είπαν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στις περιοδείες που αυτό το διάστημα ως Κόμμα πραγματοποιούμε», τονίζει το ΑΚΕΛ, απαντώντας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημειώνει το ΑΚΕΛ, «όταν λοιπόν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ανεπάρκειες και προβλήματα, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: ή ότι οι κάτοικοι δεν έχουν επίγνωση των προβλημάτων που καθημερινά τους βασανίζουν ή ότι οι κυβερνώντες απλά ζουν στον δικό τους κόσμο, αδυνατούν να συμμεριστούν και δεν τους ενδιαφέρουν τα βάσανα των απλών ανθρώπων. Εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι είναι το δεύτερο που συμβαίνει».

«Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ ετοιμάζει σχετικό υπόμνημα προς την κυβέρνηση για τα στεγαστικά σχέδια της υπαίθρου, και ειδικά για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές με συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή τους έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και δεδομένα και να καταστούν αποτελεσματικά», καταλήγει το ΑΚΕΛ.

Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών

Τα στεγαστικά σχέδια υπαίθρου που υλοποιεί και δρομολογεί παραθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών σε απάντησή του σε δηλώσεις για το θέμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν τελικά το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει την υλοποίηση αυτών των έργων και αυτών των στεγαστικών σχεδίων για την ύπαιθρο μας, ψηφίζοντας τα σχετικά κονδύλια που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022.

Όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, «την ώρα που η Κυβέρνηση τριπλασιάζει τον προϋπολογισμό των στεγαστικών σχεδίων για το 2022, την ώρα που μέχρι τέλος Νοεμβρίου επωφελήθηκαν των στεγαστικών μας σχεδίων, 465 αιτητές με την οικονομική βοήθεια να ξεπερνά τα €15,6 εκατομμύρια, στο ΑΚΕΛ, δια του Γενικού τους Γραμματέα κ. Στεφάνου Στεφάνου, σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ως ανεπαρκή».

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που έμπρακτα και για πρώτη φορά έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπαίθρου, διαμορφώνοντας γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια για απόκτηση κατοικίας σε ορεινές, μειονεκτικές, απομακρυσμένες αλλά και ακριτικές περιοχές»,υποστηρίζεται.

Σχέδια, υποστηρίζεται, «που απευθύνονται κυρίως στους νέους μας. Και παρά το γεγονός ότι αυτά τα σχέδια τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Μάρτη, αυτά ήδη αναθεωρούνται, ώστε να επαναπροκηρυχθούν αρχές του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα που θα τα καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικά».

Γιατί,ισχυρίζεται το ΥΠΕΣ, «θέλουμε να δούμε τη δεξαμενή των δικαιούχων να μεγαλώνει, τον αριθμό των επιλέξιμων περιοχών να διευρύνεται και τις οικονομικές παροχές να αυξάνονται, φτάνοντας μέχρι και τις 80,000 για τους δικαιούχους αιτητές».

«Ο τριπλασιασμός των πιστώσεων για το 2022, εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής κρίσης, αποδεικνύει τη ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου μας», ισχυρίζεται.

Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, «αναγνωρίζοντας μάλιστα τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις δυσκολίες όσων επιλέγουν την παραμονή στις απομακρυσμένες περιοχές των ορεινών μας περιοχών, θεσπίσαμε πρόσθετο επίδομα διακίνησης ώστε να διευκολύνουμε την μετάβαση και διακίνηση τους. Χορηγούμε επίσης όσους διαμένουν σε υψόμετρο άνω των 600μ., αλλά και όσους κατοικούν σε περιοχές που απέχουν τουλάχιστον 40χλμ από τα αστικά κέντρα, με ειδικό επίδομα για το οποίο περιλήφθηκε ποσό ύψους €7,5εκ. στον Προϋπολογισμό του 2022».

Για την Κυβέρνηση, υποστηρίζεται, «η αναζωογόνηση της υπαίθρου ιεραρχείτε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Και είναι γι΄ αυτό που παράλληλα με τις επιδοματικές μας πολιτικές αναθεωρούμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο και την αντίστοιχη για το Τρόοδος, οι οποίες περιλαμβάνουν σειρά στοχευμένων χωροταξικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών».

Αναγνωρίζοντας επίσης, ότι διαχρονικά η ύπαιθρος αφέθηκε χωρίς τις ενδεδειγμένες υποδομές, με οδηγία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την τριετία 2022-2024 έχουμε προγραμματίσει σειρά αναπτυξιακών έργων ύψους €440 εκ., μέσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, ισχυρίζεται το Υπουργείο.

Το ΑΚΕΛ, υποστηρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, «επιλέγει να αγνοεί αυτές τις πραγματικότητες προκειμένου να εξυπηρετήσει την κομματική του ατζέντα με δήθεν «φιλολαϊκές» ευαισθησίες. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια ήταν η πολιτική στήριξης της υπαίθρου της δικής τους διακυβέρνησης και ποια αναπτυξιακά έργα μας άφησαν σαν παρακαταθήκη. Έναντι του μαρασμού και της εγκατάλειψης που μας κληροδότησαν, εμείς απαντούμε με στοιχεία και έργα».

Και θα είναι πολύ ενδιαφέρον, προσθέτει, «να δούμε εάν τελικά το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει την υλοποίηση αυτών των έργων και αυτών των στεγαστικών σχεδίων για την ύπαιθρο μας, ψηφίζοντας τα σχετικά κονδύλια που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022».

«Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθούμε και να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά και τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.