Απάντηση δικηγορικού γραφείου Δημητρίου & Δημητρίου στο ΥΠΕΣ – Λυπούμαστε για το ήθος της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Απαντητική επιστολή στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ ημ. 29/07/2021 με τίτλο «Καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών να παρανομήσει επειδή ο πελάτης τους είναι… διεθνούς φήμης», έδωσε στη δημοσιότητα το δικηγορικό γραφείο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΠΕ.

Οπως αναφέρει, “για να μην αφήνονται λάθος εντυπώσεις για τα πραγματικά γεγονότα και διαδραματισθέντα, εξηγούμε πως ακριβώς έγιναν τα πράγματα: (α) Τα δικηγορικά μας γραφεία προ ενάμιση μήνα, δια μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Μετανάστευσης, έκλεισαν ραντεβού με σκοπό την καταχώρηση αίτησης ανανέωσης της υφιστάμενης άδειας παραμονής της οικογένειας του πελάτη μας στα πλαίσια της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης η οποία λήγει στις 03/08/2021.
(β) Σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμο (ΚΕΦ.105) ο οποίος και διέπει τη διαδικασία:«Υποβολή της αίτησης για την άσκηση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης. 18ΛΑ.- (1) Η αίτηση υπoβάλλεται από το συντηρούντα και εξετάζεται, όταv τα μέλη της oικoγέvειας διαμένουν εκτός της Δημοκρατίας».

Προσθέτει ότι παρόμοιες πρόνοιες υπάρχουν, όχι μόνο σε όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν στην οικογενειακή επανένωση, αλλά και στην ίδια την αίτηση με αρ. MFR1 που αναφέρει «α) τα μέλη της οικογένειας που περιλαμβάνονται στην αίτηση θα πρέπει να βρίσκονται εκτός Κύπρου» και ότι πανομοιότυπη πρόνοια εντοπίζεται και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που διέπει το ζήτημα και αναφέρει «Μόλις η αίτηση οικογενειακής επανένωσης γίνει δεκτή, το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος επιτρέπει την είσοδο του μέλους ή των μελών της οικογένειας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο “στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ ελαφρά τη καρδία, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικών, διαφανών και δίκαιων κανόνων που να διέπουν την εξέταση αιτήσεων οικογενειακής επανένωσης, καθώς και την είσοδο και τη διαμονή των μελών της οικογένειας «προκειμένου να προσφέρουν το κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας του δικαίου στους ενδιαφερομένους”.

Το δικηγορικό γραφείο αναφέρει ότι παρά τα ανωτέρω, όταν μετέβη δικηγόρος του γραφείου στο εν λόγω Τμήμα κατά το καθορισμένο ραντεβού αλλά και τις επόμενες μέρες “όταν μάταια προσπαθούσαμε να κλείσουμε ραντεβού πριν λήξει η υφιστάμενη άδεια της οικογένειας, συναντήσαμε, όχι κλειστή πόρτα, κλειστή καμαρόπορτα, υψωμένους τοίχους και την πάγια τακτική που ακολουθείται από το συγκεκριμένο Τμήμα, δηλαδή τη σαθρή και βραχυκυκλωμένη, επιπόλαια και χωρίς ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο στην κοινωνία και οικονομία του τόπου”.

Προσθέτει ότι “το βροντερό «όχι» στην καταχώρηση της αίτησης είχε ως πρόφαση ότι έπρεπε όλη η οικογένεια να είναι στην Κύπρο για να δεχτούν την αίτηση (σημειώνεται ότι η οικογένεια βρισκόταν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και έχουν 3 παιδιά κάτω των 5 ετών)”.

” Έχουμε παραθέσει τις πρόνοιες του Νόμου και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και προκαλούμε να μας απαντήσουν πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η νομοθετημένη πρόνοια.Και παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι με θράσος εκδίδεται επίσημο ανακοινωθέν ότι ζητούμε από το Τμήμα να παρανομήσει επειδή ο πελάτης μας είναι διεθνούς φήμης”.

Το δικηγορικό γραφείο τονίζει ότι ο πελάτης του δεν ζήτησε, ούτε διαβατήριο, αλλά ούτε και προνομιακή μεταχείριση και ότι πρόθεση του ιδίου ήταν να μεταφέρει λόγω εγγύτητας της Κύπρου αλλά και των φιλικών του δεσμών με Κύπριους πολίτες, μέρος της βάσης των επιχειρήσεων του από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Λίβανο.

Απαντώντας στο ΥΠΕΣ αναφέρει ότι “σε γυάλινα σπίτια ζουν αυτοί οι οποίοι καταχωρούσαν και αποδέχονταν συλλήβδην αιτήσεις πολιτογράφησης (4,000) εκ των οποίων το 50% ήταν παράνομες. Σε γυάλινα σπίτια ζουν αυτοί που με παχουλούς μισθούς κάθονται πίσω από τα γραφεία τους και όταν μετά από απαίτηση τους μετέβη η σύζυγος του πελάτη μας στην Κύπρο για να είναι παρούσα κατά την υποβολή της αίτησης, ούτε αυτό τους ικανοποίησε και όταν τους είπαμε τι άλλο χρειάζεστε, μας ανέφεραν ότι θα φύγουν με άδεια και θα επανέλθουν το Σεπτέμβρη”.

Οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ότι είναι civil servants, δηλαδή υπηρέτες του λαού και όχι εμείς οι λοιποί υπηρέτες αυτών, σημειώνει.

“Λυπούμαστε για το ήθος της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ και ας αναλογιστεί ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος ποιός ζει σε γυάλινο σπίτι. Όταν θα έπρεπε μετά το σκάνδαλο των διαβατηρίων, να υπάρχουν σωρηδόν παραιτήσεις και ακόμα και συλλήψεις στο ΥΠΕΣ. Ατυχής και προσβλητική η απόδοση στο γραφείο μας του χαρακτηρισμού ‘γυάλινο σπίτι’ γιατί τα δικηγορικά μας γραφεία δημιουργήθηκαν μετά τη προσφυγιά και με μόχθο και ιδρώτα το γραφείο μας βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, χωρίς να του έχει χαριστεί κανένας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy