Απάντηση κόλαφος για τον υπουργό Εσωτερικών – Ύπατη Αρμοστεία: Aπαράδεκτες οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο έδωσε χθες απαντήσεις που αποτελούν κόλαφο για την απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την αποτυχία της σε ό,τι αφορά την προστασία των προσφύγων και αιτητών ασύλου. Η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, Κάτια Σάχα, περιέγραψε απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων οι οποίες, εκτός των άλλων, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας. Με χθεσινές της δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να θριαμβολογήσει ότι έχει επιτύχει μηδενικά κρούσματα στους χώρους φιλοξενίας, η κ. Σάχα εξέφρασε έντονη ανησυχία, ειδικά για την απόφαση για μεταφορά ακόμα περισσότερων προσφύγων και αιτητών στα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία είναι ήδη υπερπλήρη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τηρηθεί καμία οδηγία για τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει πλήρως τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν, ωστόσο, καταγγέλλει ταυτόχρονα ότι αυτά δεν εφαρμόζονται για τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου. «Οι βασικές ανησυχίες που καταγράφουμε αφορούν στην πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, στην απόφαση για μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο από ξενοδοχεία ή άλλες δομές σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής, στην αύξηση σε περιστατικά αστέγων, καθώς και της φτώχειας, και στα εμπόδια που παρατηρούνται στην πρόσβαση στην υγεία. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεταναστών και των προσφύγων», ανέφερε κατακεραυνώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Όπως είπε, η κατάσταση στην Κοκκινοτριμιθιά και την Κοφίνου δεν επιτρέπει την εφαρμογή κανενός προστατευτικού μέτρου. «Λόγω του περιορισμένου χώρου και του συνωστισμού, η εφαρμογή και η διατήρηση των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης και υγιεινής, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτό αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για τους διαμένοντες σε τέτοια κέντρα, αλλά και για τις προσπάθειες των Αρχών να προστατεύσουν τον ευρύτερο πληθυσμό από τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανησυχούμε για την απόφαση των Αρχών να μεταφέρουν περίπου 860 αιτούντες άσυλο από ξενοδοχεία ή ξενώνες στο υπερσυνωστισμένο κέντρο υποδοχής έκτακτης ανάγκης και στη συνέχεια ενδεχομένως στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου, το οποίο είναι ήδη πλήρες», ανέφερε η κ. Σάχα. Να θυμίσουμε ότι επί της απόφασης αυτής, ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενος ότι λήφθηκε επειδή δεν πειθαρχούσαν στα μέτρα περιορισμού οι αλλοδαποί. Ισχυρίστηκε επίσης ότι απαίτηση των εθελοντικών οργανώσεων είναι να αφεθούν ελεύθεροι να διακινούνται οι άνθρωποι αυτοί, κάτι που δεν ισχύει φυσικά.

Περιγράφοντας μια κατάσταση που δεν τιμά τον τόπο μας, η κ. Σάχα είπε συγκεκριμένα ότι δεκάδες άτομα έχουν ήδη μετακινηθεί στον καταυλισμό Κοκκινοτριμιθιάς, συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η περιοχή στην οποία τοποθετήθηκαν δεν έχει ηλεκτροδότηση, ούτε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό για τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες. Αντ’ αυτού, σημείωσε, έχουν εγκατασταθεί χημικές τουαλέτες κι ένα λάστιχο με κρύο νερό αντί ντους…

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.