Απάντηση Μπορέλ στους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ για το θέμα Αμπτουλλάχ Κορκμαζάν

Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ έλαβαν απάντηση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε ερώτημα τους που αφορούσε την υπόθεση σύλληψης του Τουρκοκύπριου πολιτικού Αμπτουλλάχ Κορκμαζάν στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, ο Κορκμαζάν είχε συλληφθεί μαζί με δύο άλλα πρόσωπα τον περασμένο Μάρτιο για δήθεν πρόκληση ζημιάς σε πινακίδες που εκθείαζαν τον Ταγίπ Ερτογάν. Οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, ζητούσαν να  πληροφορηθούν σχετικά με τις ενέργειες που θα λαμβάνονταν ώστε να προστατευθεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, το οποίο απειλείται λόγω των παρεμβάσεων της Τουρκίας στο νησί.

Η απάντηση εκ μέρους του κ. Μπορέλ η οποία δόθηκε στις 4 Ιουνίου είναι η ακόλουθη:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη σύλληψη του Abdullah Korkmazhan, επικεφαλής του κινήματος Sol Hareket και δύο άλλων μελών.

Η Επιτροπή παρακολουθεί επίσης στενά τις αγωγές που ασκήθηκαν κατά του Şener Levent, τις αγωγές που ασκήθηκαν στην Άγκυρα κατά της Ayşemden Akın και την κατάσταση της Esra Aygın.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη ανησυχία κάθε απόπειρα υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης αποτελεί οικουμενικό δικαίωμα, βασικό στοιχείο για τη λειτουργία της δημοκρατίας: η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα. Πρέπει να προστατεύεται παντού και για όλες και όλους, ανεξάρτητα του ποιοι είναι και πού ζουν. Πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται εξίσου τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο επιχορηγήσεων «Πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη και πιο ηθική δημοσιογραφία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», το οποίο υλοποιείται από την τουρκοκυπριακή ένωση δημοσιογράφων. Κύριος στόχος του έργου αυτού είναι η ενίσχυση της ικανότητας των δημοσιογράφων και των οργανισμών μέσων ενημέρωσης να προωθούν και να υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.