Απάντηση Νουρή για επιστολές καταστηματαρχών και κοινοτάρχη Δρούσειας για μετανάστες

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικος Νουρής, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με εκπροσώπους κομμάτων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας.

Συγκεκριμένα κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφερόταν σε δυο επιστολές από τον Σύνδεσμο Πεζοπόρων Λευκωσίας (επιχειρηματίες της περιοχής πεζοδρόμων Λευκωσίας) και από ομάδα κατοίκων της κοινότητας Δρούσειας, στις οποίες αναλύονται τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν από τη μεγάλη υπερσυγκέντρωση μεταναστών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Είναι γεγονός ότι έχω πάρει τις συγκεκριμένες επιστολές προ μηνός τόσο από το σύνδεσμο καταστηματαρχών της περιτειχισμένης πόλης της Λευκωσίας όσο και από τον κοινοτάρχη Δρούσειας. Και οι δύο εκφράζουν την κραυγή αγωνίας τους για το θέμα της μετανάστευσης που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές. Μου έχει κατατεθεί εισήγηση και μου έχει διαμηνυθεί ότι επιθυμία τους είναι η έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων.

Θέλω να πω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει κανόνας και δεν είναι επιθυμητό να γίνει και να ισχύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλουμε να βρούμε λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην προσπάθεια συνύπαρξης των μεταναστών με τον γηγενή πληθυσμό. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Εντούτοις, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ταγμένο σε μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή.

Προσπαθούμε και έχουμε ξεκινήσει την εισαγωγή αυτής της ταχύρρυθμης διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι από την 1η Ιανουαρίου, που εφαρμόζουμε αυτή την ταχύρρυθμη διαδικασία, έχουμε επιδώσει 1200 απορριπτικές αιτήσεις σε αιτητές ασύλου που προέρχονται από τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες».

Θα συνεχίσουμε ακριβώς με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχουν μαζευτεί στην Υπηρεσία Ασύλου. Δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι την ίδια ώρα που εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες αιτήσεις και τον υπάρχοντα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου, από την 1η του χρόνου μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν εισέλθει παράτυπα στην Κυπριακή Δημοκρατία άλλοι 888 αιτητές, κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες και έχουμε μια στοχοπροσήλωση ακριβώς στο να παρεμποδίσουμε αφενός μεν την είσοδο στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών, αλλά την ίδια ώρα να επισπεύσουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες των επιστροφών, κάτι που άλλωστε συζητήσαμε και χθες στο κοινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι ο μεγάλος στόχος της ΕΕ: να πετύχουμε ακριβώς τη μεγιστοποίηση των επιστροφών σ’ εκείνες τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.