Απαράδεκτες οι έξωθεν παρεµβάσεις στις κυπριακές εκλογές

Αντιδράσεις από την παρέµβαση Μαργαρίτη Σχοινά υπέρ Αβέρωφ Νεοφύτου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ως παρέµβαση της Ε.Ε. στα προεκλογικά πράγµατα της Κύπρου χαρακτηρίζεται η απαράδεκτη δήλωση του αντιπροέδρου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο κ. Σχοινάς, µιλώντας στο συνέδριο της «Νέας ∆ηµοκρατίας» στην Αθήνα, στην παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου, έδωσε στήριξη στον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, ισχυριζόµενος ότι η Ρωσία παίζει παιχνίδια στην Κύπρο. Απευθυνόµενος, µάλιστα, στον κ. Νεοφύτου, δήλωσε: «Φίλε Αβέρωφ, θέλω να ξέρεις ότι δεν θα τους αφήσουµε να παίξουν παιχνίδια στην προεδρική εκλογή της Κύπρου. Η Κύπρος θα µείνει ευρωπαϊκή και δυτική κι εσύ θα είσαι ο φορέας αυτής της µεγάλης προσπάθειας και εµείς θα είµαστε δίπλα σου».

Στήριξη στον Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Υπουργός εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, αντί να υπερασπισθεί τις εκλογικές διαδικασίες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, υιοθέτησε ουσιαστικά τις δηλώσεις Σχοινά.

Υπενθυµίζεται ότι το ΑΚΕΛ, µέσω του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο αντιπρόεδρός της.

Georgiou

Γιώργος Γεωργίου: Το θέμα άπτεται της δημοκρατικής νομιμότητας της Ε.Ε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυ­ρίαρχο κράτος και εκείνος ο οποίος μπορεί να αποφασίζει για την τύχη του είναι ο κυπριακός λαός, τόνισε στη «Χα­ραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.

Επεσήμανε ότι είναι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα απο­φασίσουν ποιος θέλουν να τους κυβερ­νήσει την επόμενη περίοδο και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται περί προσωπικής άποψης τα όσα είπε στο συνέδριο της Ν.Δ. ο κ. Σχοινάς.

Το θέμα, πρόσθεσε, άπτεται αυτής τούτης της δημοκρατικής νομιμότητας της Ε.Ε., τη στιγμή που η ίδια η καταγγέλλει παρεμβάσεις για διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος σε άλλες χώρες και κινδυνεύει και η ίδια από αυταρχικές διακυβερνήσεις εντός των σπλάχνων της.

Ο Γ. Γεωργίου σημείωσε ότι οι ανα­φορές Σχοινά αποτελούν ωμή παρέμβα­ση στα εσωτερικά της Κύπρου και στην εκλογική διαδικασία. Ο κ. Σχοινάς, πρόσθεσε, πρέπει να μας πει ποιοι εί­ναι εκείνοι που με βάση τα λεγόμενά του παίζουν παιχνίδια στην Κύπρο; Αν έχει κάτι, ας το πει ευ­θαρσώς. Αλλιώς αφήνονται ύποπτα υπονοούμενα με μια πονηρή προδιάθεση για στήριξη ενός συγκε­κριμένου υποψηφίου. Υπενθύμισε επίσης ότι και το 2013 υπήρξε εμπλοκή των Ευρωπαίων, όταν ο Ν. Αναστασιάδης έφερε στην Κύπρο τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση Κασουλίδη, ο οποί­ος είπε ότι δεν τον ξενίζουν οι αναφορές σε ρωσική παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ο κ. Κασουλίδης έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και ότι δεν πρέπει να μεταφερθεί στην Κύπρο και στην προεκλογική εκστρατεία της η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μην πατηθεί στο τέλος ολόκληρη η Κύπρος και η οντότητά της, η φερεγγυότητα της εκλογικής διαδικασίας και ιδι­αίτερα να μη νοθευτεί από αυτές τις αναφορές η πραγματική βούληση του κυπριακού λαού, κατέλη­ξε ο Γ. Γεωργίου.

Χαράλαμπος Χρυσοστόμου: Πολύ επικίνδυνες οι δηλώσεις Σχοινά

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν είναι απλά ένα στέλεχος της «Νέας Δημοκρα­τίας», αλλά αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊ­κής Ένωσης και έχει θεσμική ιδιότητα, τόνισε από την πλευρά του ο διεθνολό­γος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου. Το ανά­λογο ισχύει και για τον κ. Μητσοτάκη, είπε, ο οποίος δεν παύει να είναι ο πρω­θυπουργός της Ελλάδας.

Επεσήμανε ότι όταν ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαί­νει στις εκλογές στα κατεχόμενα, είμαστε οι πρώτοι που τον στηλιτεύουμε, διότι επιχειρεί να διαμορφώ­σει το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων και διερωτήθηκε γιατί κάποιος, με ανάλογο τρόπο, να μη σκεφτεί ότι ο κ. Μητσοτάκης παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία της Κύ­πρου. Τα πράγματα είναι πολύ σοβα­ρά, τόνισε, και πρέπει και ο κ. Σχοινάς και ο κ. Κασουλίδης, που σιγόνταρε τις δηλώσεις, να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτά που λέχθηκαν για να γνωρίζει ο κόσμος τι εννοούν.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, αυτό που είναι απόλυτα καταδικαστέο είναι η παρέμβαση του κ. Σχοινά ως αντιπροέδρου της Ε.Ε. στα της προεκλογικής εκστρατείας της Κύ­πρου. Δηλαδή, διερωτήθηκε, ο εκλεκτός των Βρυ­ξελλών είναι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου; Αυτό θέλει να μας πει ο κ. Σχοινάς;

Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει στις Βρυξέλλες η εντύ­πωση ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο παίζονται παι­χνίδια για να διαμορφωθούν καταστάσεις σε σχέση με την αντιπαλότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αυτό είναι πολύ επι­κίνδυνο και ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δηλώνει ότι δεν τον ξενίζουν αυτά τα πράγματα. Άρα, πρόσθε­σε, και η κυβερνητική πλευρά υιοθετεί τις δηλώσεις Σχοινά.

Αν ισχύει αυτό, επεσήμανε, πρέπει να απαντή­σουν ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι και ποια παιχνί­δια παίζονται και σε ποιους αναφέρονται, και να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο για την Ε.Ε. ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ισχυριζόμενο ενδε­χόμενο είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου!

Opek

Παύλος Παύλου: Προσυνεννοημένη δήλωση υπέρ Αβέρωφ

Όλα δείχνουν ότι η δήλωση Σχοινά έγινε μετά από συνεννόηση με τον Αβέ­ρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να ενισχυ­θεί η θέση του στις προεδρικές εκλογές, εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου. Στόχος, ανάφερε στη «Χαραυ­γή», είναι να υπάρξει ο υπαινιγμός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης (ο οποίος μετά από λίγο εξήγγειλε την υποψηφιότητά του) είναι άνθρωπος ο οποίος κατευθύνεται, σύμφω­να με την προσέγγιση Σχοινά, από τη Μόσχα.

Εκτίμησε επίσης ότι η δήλωση Σχοινά μάλλον έγινε ύστερα από παράκληση ή συνεννόηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν παρών στο συνέ­δριο και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν απηχούσε μια γνήσια έγνοια ή αγωνία του Μ. Σχοινά για τυχόν ανάμιξη της Ρωσίας στα προε­κλογικά πράγματα της Κύπρου.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η δήλωση συνιστά παρέμβαση της Ε.Ε. στα εκλογι­κά πράγματα μιας χώρας-μέλους της, ο κ. Παύλου είπε ότι πράγματι έχει αυτόν το χαρακτήρα, αφού τίποτα δεν δικαιο­λογεί την παρέμβαση του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Ερωτηθείς για όσα δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος σιγόνταρε τη δήλωση Σχοινά, ο κ. Παύλου είπε ότι η δήλωση προκαλεί ερωτηματικά και ότι η αντίδραση του κ. Κασουλίδη θα έπρεπε να ήταν δι­αφορετική. Θα μπορούσε, συμπλήρωσε, να πει ότι δεν χρειαζόταν μια τέτοια δήλωση από έναν Ευρω­παίο επίτροπο ή ότι η Κύπρος λαμβάνει όλα τα μέ­τρα και δεν χρειάζεται υποδείξεις ή «προστασία» από οποιονδήποτε. Εκτίμησε ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Κασουλίδης δεν έκανε αυτό που έπρεπε είναι το παρασκήνιο στο οποίο αναφέρθηκε πιο πάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλώς δεν αντέδρασε ο κ. Κα­σουλίδης.

Ερωτηθείς για το ότι τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, δεν αντέδρασαν, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι δεν ήταν μια δήλωση που θα μπορούσε κάποιος να την αφήσει ασχολίαστη και πράγματι, είπε, το ότι δεν αντέδρασαν τα άλλα κόμματα ξενίζει λίγο. Σχολίασε δε ως θετικό το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ αντέδρασε και υπέβαλε ερώτηση στις ευρωπαϊκές Αρχές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.