«Απαράδεκτες συμπεριφορές» στην Αργάκα

Για απαράδεκτες συμπεριφορές που δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από τις Αρχές, κάνει λόγο σε ανάρτησή της η Πρωτοβουλία Προστασίας Φυσικών Ακτών αναφερόμενη στην επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων για το Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας, από τον κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκους της περιοχής.

Η Πρωτοβουλία Προστασίας Φυσικών Ακτών στην ανάρτησή της εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον κ. Ανδρέα Δημητρόπουλο, την κα Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και την ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων χελωνών που υλοποιείται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από τις Αρχές. Η συγκεκριμένη παραλία ανήκει σε περιοχή Natura 2000 και διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες φωλιών χελώνας καρέτα-καρέτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καταγγέλλει τόσο τις ενέργειες του κοινοτάρχη Αργάκας και άλλων προσώπων της περιοχής όσο και της Αστυνομίας για τη στάση που τήρησαν. Σε ανακοίνωσή της προσθέτει ότι τα γεγονότα εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο και ότι από την επίθεση διαπιστώνεται ότι «ορισμένα άτομα, έχοντας διασφαλισμένες τις πλάτες τους από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, έχουν αποθρασυνθεί».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν από τον κοινοτάρχη Αργάκας και άλλα πρόσωπα της ευρύτερης περιοχής, την Πέμπτη 18/07/2019, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που υλοποιεί για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της άγριας ζωής.

Επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον της ομάδας εμπειρογνωμόνων έγινε στην παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων με νέα ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον που «οπλίζει τραμπούκους κοινοτάρχες και εμπρηστές», όπως αναφέρει.

Η ταύτιση της κυβέρνησης με τις ακραίες θέσεις αυτών των παραγόντων (π.χ. περίπτωση δάσους Μαυραλής) οπλίζει την παρανομία και εξωθεί σε παράνομες ενέργειες που θέτουν το περιβάλλον σε κίνδυνο και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, συμπληρώνουν και χαρακτηρίζουν πρόκληση που μπορεί να πυροδοτήσει χέρια εμπρηστών, καταπατητών της παραλίας των χελωνών και άλλων ακραίων συμπεριφορών, την υφιστάμενη κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται από την Παρασκευή στη Γενική Εισαγγελία για οδηγίες, όπως είχε δηλώσει στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου. Ανέφερε ότι η Αστυνομία ερευνά την υπόθεση με κάθε σοβαρότητα.

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.