Απαραίτητη η θέσπιση ενιαίας στρατηγικής για αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, τονίζουν ειδικοί

Απαραίτητη θεωρείται η θέσπιση μιας ενιαίας στρατηγικής ανάμεσα στην Πολιτεία, τους ιατρικούς φορείς και τους επαγγελματίες υγείας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, είπαν ειδικοί σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΟΚΥπΥ την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, διοργανώθηκε συγκεκριμένα από τα τμήματα Γαστρεντερολογίας, Ογκολογίας και Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν γύρω από τις εξελίξεις στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας του ΟΚΥπΥ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, και τη θεραπεία της νόσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές και ασθενείς που κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τον καρκίνο του παχέος εντέρου και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη διάγνωση ως τη θεραπεία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει η τρίτη συχνότερη κακοήθης νεοπλασματική νόσος μετά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, καθώς περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, ενώ υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση περίπου 700.000 ασθενείς που έχουν προσβληθεί με τη νόσο χάνουν τη ζωή τους.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, η πρόληψη στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού συνιστά προτεραιότητα, ενώ απαραίτητη θεωρείται η θέσπιση μιας ενιαίας στρατηγικής ανάμεσα στην Πολιτεία, τους ιατρικούς φορείς και τους επαγγελματίες υγείας, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εκδήλωση της νόσου.

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν αναλυτικά στη θεραπευτική διαδικασία μετά τη διάγνωση της νόσου. “Η αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου απαιτεί μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων, η διενέργεια χειρουργικών παρεμβάσεων καθώς και η στενή συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων. αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΚΥπΥ, σημειώνοντας ότι δόθηκε έμφαση και στον ρόλο λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και στις διαφορές που εντοπίζονται στα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την ολιστική προσέγγιση που παρέχεται σήμερα στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και η καθοριστική σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την αντιμετώπιση της νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιεί ο ΟΚΥπΥ, για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για διάφορες παθήσεις. Την εκδήλωση στήριξαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, της Ομάδας Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων «Αλθέα» και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου και της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy