Απαθείς μπροστά στις αυξήσεις των επιτοκίων

Της
Ελένης Μαύρου

Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη αυξάνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρεις μήνες!

Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την ΕΚΤ, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% αν και μελέτη του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι επί του παρόντος «ανίσχυρη έναντι ενός μεγάλου μέρους του τρέχοντος πληθωρισμού». Άλλωστε και η ίδια η ΕΚΤ παραδέχεται στην πρόσφατη απόφασή της ότι ο πληθωρισμός (που τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη ανήλθε σε 9,9%) εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από το στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία σπρώχνει τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι νέες πραγματικότητες δημιουργούν κέρδη για τους λίγους και χρέη στους πολλούς, εντείνοντας τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών. Μόνο στην Κύπρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ επιμένει ότι κάτι τέτοιο θα συζητηθεί… μελλοντικά!

Όσοι διαβάσατε τη χθεσινή ανάλυση του Κ. Ζαχαρίου στη «Χαραυγή», είδατε ότι η αύξηση του Euribor κατά 2% οδηγεί σε 800 εκατ. ευρώ περίπου πρόσθετο βάρος το χρόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα σε τρελά κέρδη για τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης δανείων, αφού αναµένεται να αυξήσουν σηµαντικά το περιθώριο του κέρδους τους. Σημειώστε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ήδη πληρώνουν υπερχρεώσεις σε σχέση µε τον µέσο όρο στην ευρωζώνη. Για τα μεν νοικοκυριά το κόστος δανεισµού για αγορά κατοικίας έφτασε στο 2,54%, σε σύγκριση µε 2,26% στην ευρωζώνη, για δε τις επιχειρήσεις φθάνει το 3,22%, σε σύγκριση µε 1,86% στην ευρωζώνη.

Και όλα αυτά σε μιαν περίοδο που η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία και τη μικρή επιχείρηση δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια. Αναμένουμε ακόμα να τεθεί σε εφαρµογή το σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι ∆όσης» που υπόσχεται εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το «Εστία» κάλυψε τελικά µόνο 1.049 δανειολήπτες. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι κυβερνώντες απέναντι στην πρόταση νόμου που προωθούν κόμματα της αντιπολίτευσης για επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων κύριας κατοικίας και µικρής επαγγελµατικής στέγης µέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι λύση. Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα:

Σε διεθνές επίπεδο, να ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Στην Κύπρο, η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους να στηρίξει γενναιόδωρα την κοινωνική σταθερότητα και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αντί να κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά τρικ τύπου «συρματοπλέγματα».

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy