Απαξίωσαν τους πρόσφυγες

Του

Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις που υπηρέτησαν τον τόπο μας από το 1974 μέχρι σήμερα κατέθεσαν προτάσεις και εφάρμοσαν πολιτικές που αφορούσαν τον προσφυγικό κόσμο. 43 χρόνια μετά, δυστυχώς ζούμε και βιώνουμε μια πλήρη απαξίωση των προσφύγων από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Δεν αρκούσε που πολλοί πρόσφυγες ένιωθαν αδικημένοι, ενώ είχαν περιουσία στα κατεχόμενα, στην πορεία των χρόνων δεν κατέστη δυνατό να τύχουν καμιάς βοήθειας ή στήριξης από το κράτος, βλέπουν καθημερινά να απομακρύνεται κάθε ελπίδα εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνώντων. Σήμερα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές να επισκεφθεί τις επαρχίες, τις πόλεις και τα χωριά για να εξαγγείλει έργα, δυστυχώς ο προσφυγικός κόσμος παρακολουθεί εμβρόντητος ότι για αυτούς χάθηκε κάθε βοήθεια, στήριξη ή συμπαράσταση. Βρέχει ξαφνικά παντού χρήματα, εισφορές… Όχι όμως για τους πρόσφυγες! Σημειώνω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια κατέθεσε όραμα για τους πρόσφυγες, που συνοδευόταν με έμπρακτη στήριξη και βοήθεια για όλους ανεξαίρετα.

Αναφέρω χαρακτηριστικά 14 στεγαστικά σχέδια, που κάλυπταν μεταξύ άλλων και αυτόχθονες, οικονομικά αδύνατους συμπατριώτες μας. Αγορά διαμερίσματος, που έφτανε μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας. Παραχώρηση οικοπέδων, σε όλη την Κύπρο σε νέες οικογένειες που δεν έτυχαν βοήθειας. Ανέγερση διαμερισμάτων για φτωχές οικογένειες που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Πρόνοια για παραχώρηση οικοπέδων σε όλους τους πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Συντήρηση κατοικιών σε τουρκοκυπριακές συνοικίες και σε κάθε συνοικισμό, έργα αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής σε προσφυγικούς οικισμούς, κυβερνητικούς και αυτοστέγασης, όπως επίσης και στις τουρκοκυπριακές συνοικίες σ’ όλη τη Κύπρο. Πολλές συνοικίες και γειτονιές από ξεχασμένες και εγκαταλειμμένες, άλλαξαν μορφή, απέκτησαν σύγχρονη και αναβαθμισμένη ταυτότητα. Παραχώρηση επαγγελματικών υποστατικών, οικονομικά κίνητρα για αναβάθμισή τους, ιδιαίτερα σε Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα, παραχώρηση και δίκαιη διανομή γεωργικών κλήρων. Αναβάθμιση των επιτροπών με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων και επαγγελματικών συνδέσμων, ενισχύοντας τη διαβούλευση και τη δημοκρατική συμμετοχή, ώστε η έγκρισή τους να μην αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο μόνο της Υπηρεσίας και του Υπουργού.

Όλα αυτά, πολιτική και προγράμματα για τους πρόσφυγες, δυστυχώς μέσα σε 4,5 χρόνια συρρικνώθηκαν μέχρι κατάργησης. Καμιά αγωνία, κανένα ενδιαφέρον. Δεν θα μιλήσω για κοινωνική ευαισθησία και κράτος πρόνοιας, γιατί οι πολιτικές αυτές είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες.

Ποτέ προηγουμένως δεν απαξιώθηκε τόσο πολύ ο προσφυγικός κόσμος. Ποτέ προηγουμένως δεν ακυρώθηκε τόσο προκλητικά ο προσφυγικός κόσμος. Το πολυδιαφημισμένο success story των κυβερνώντων κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης των προσφύγων. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπηρετεί τους πρόσφυγες, γιατί κατανοεί την αδικία, καθώς και τις ανάγκες ιδιαίτερα του κόσμου που πονά και υποφέρει. Το ΑΚΕΛ δεν ενεργεί ούτε ευκαιριακά, ούτε πρόσκαιρα, ούτε και προσχηματικά. Με συνέπεια, με αφοσίωση και συγκεκριμένες προτάσεις, και μέσα και έξω από τη Βουλή θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον προσφυγικό κόσμο μέχρι να φτάσει η πολυπόθητη επιστροφή και δικαίωση του λαού μας.

Με τον Σταύρο Μαλά στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιδιωχθεί να επαναφερθούν προγράμματα και πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πρόσφυγες. Με επαναξιολόγηση και επανεκτίμηση των νέων πραγματικοτήτων. Επιδίωξή μας να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πολιτική έμπρακτης στήριξης των συμπατριωτών μας, ακόμη και μη προσφύγων, να μειώσουμε τις αδικίες και να επαναφέρουμε την ισονομία και ισοπολιτεία. Να νιώσουν οι πρόσφυγές μας ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους, μαζί τους. Να δώσουμε ξανά την ελπίδα και αξιοπρέπεια στον προσφυγικό μας κόσμο!

* Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.