Η τελευταία συνέντευξη του Γρίβα στο Spiegel: Απαξίωση προς τον Μακάριο, μίσος προς το ΑΚΕΛ, υπεροψία και αλαζονεία

Η τελευταία συνέντευξη του Γρίβα στο Spiegel

Έχει γραφτεί πολλές φορές για τον Γρίβα ότι πέρα από τις ιδεοληψίες που τον διακατείχαν, δεν διέθετε πολιτική κρίση. Και πραγματικά αυτό διαφάνηκε πάμπολλες φορές από τον τρόπο που ενεργούσε τόσο ως αρχηγός της δωσίλογης οργάνωσης Χ όσο και κατά τις περιόδους που διετέλεσε αρχηγός της ΕΟΚΑ και της ΕΟΚΑ Β’.

 

Θεωρούμε πως δεν ήταν καθόλου τυχαία που οι Βρετανοί σε φακέλους της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας (Security Service γνωστότερης ως Military Intelligence Section 5 ή MI5) που αποδεσμεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2014 και που καλύπτουν την περίοδο 1942-1962, έγραφαν ότι ήταν «Άνθρωπος αυστηρά έντιμος με όποια πρότυπα και αν γίνει η σύγκριση», αλλά και «απάνθρωπος, λιτός, κακόβουλος και ευέξαπτος», όπως και «απόμακρος, παγερός και αγέρωχος». Τα έγγραφα αυτά τον χαρακτηρίζουν επίσης ως αμείλικτο προμάχο της Δεξιάς εναντίον της Αριστεράς. Οι Βρετανοί είχαν επίσης επισημάνει ότι είχε τη μανία να δοξαστεί, ιδιαίτερα μετά τις αποτυχίες της ανάμιξης του στην πολιτική μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

 

Σε εκείνη την έκθεση ο συντάκτης της, ο έμπειρος πράκτορας της Υπηρεσίας Γουίλιαμ Μ.Τ. Ντάγκαν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Γρίβας είχε έλλειψη διορατικότητας. Τον περιγράφει ως καιροσκόπο και σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να κάνει λεπτομερείς υπολογισμούς για το μέλλον.

 

Αυτά τα αναφέρουμε για ένα και μοναδικό λόγο. Ότι αποτυπώνονται στην συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel στις 5 Νοεμβρίου 1973, δύο μήνες πριν από το θάνατο του.

 

Το Spiegel τιτλοφορεί τη συνέντευξη «Ο πρόεδρος παραβίασε τον όρκο του».

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη σε μετάφραση του Τάσου Κωστέα.

 

Η συνέντευξη Γρίβα

 

Spiegel: Στρατηγέ, τι σας έκανε να επιστρέψετε στην Κύπρο και να αγωνιστείτε ξανά για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα;

Γρίβας: Το 1955 ορκιστήκαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να παλέψουμε για αυτήν την επανένωση, την Ένωση. Αλλά ο Πρόεδρος αργότερα παραιτήθηκε από τον όρκο του. Υπέγραψε τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου χωρίς να με συμβουλευτεί. Μου παρουσίασε ένα τετελεσμένο γεγονός.

 

Spiegel: Λέγεται ότι η Αθήνα σάς ενθάρρυνε να πολεμήσετε ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο και ότι Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούσαν στο προσωπικό σας.

Γρίβας: Δεν συνεργάζομαι με αυτό το καθεστώς. Με παρακολουθούσε στενά στην Αθήνα. Δεν ξέρω αν θα είχαν επιτευχθεί περισσότερα στο Κυπριακό χωρίς το στρατιωτικό πραξικόπημα. Αλλά ξέρω: Μέχρι το πραξικόπημα, η Αθήνα διαπραγματεύτηκε με την Άγκυρα με βάση την Ένωση.

 

Spiegel: Πιστεύετε ότι η ένωση είναι ακόμα δυνατή σήμερα;

Γρίβας: Αν δεν το πίστευα, δεν θα ήμουν στην Κύπρο. Έχω επίσης καθορίσει πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος – με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Spiegel: Θέλετε να πολεμήσετε με πολιτικά μέσα; Κηρύξατε εξάλλου εκεχειρία.

Γρίβας: Θα παλέψω τον αγώνα όπως θέλω, πολιτικά και στρατιωτικά. Δεν έχω κηρύξει εκεχειρία. Απλώς απείχα από τη στρατιωτική δράση γιατί θέλω να δω πόσο μακριά θα προχωρήσει ο Πρόεδρος: εμείς – η ΕΟΚΑ – θα περιμένουμε, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να δράσουμε.

 

Spiegel: Πότε και πώς θέλετε;

Γρίβας: Θα αφήσουμε στον Πρόεδρο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Υπερηφανεύεται για τα υποτιθέμενα επιτεύγματά του, ενώ τον λυπάμαι για την ηλιθιότητά του. Ταυτόχρονα, είμαστε ευγνώμονες που, χωρίς να το θέλει, υποστηρίζει τον αγώνα μας. Δεν θα του πούμε τι λάθη κάνει. Θα το μάθει μόνο όταν, δεν θα του μείνει ο χρόνος για να τα διορθώσει.

 

Spiegel: Έχετε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Μακάριο ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε κομμουνιστικό προπύργιο. Που βασίζετε αυτό τον ισχυρισμό;

Γρίβας: Για να το θέσω με μια παροιμία: “Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει”. Όταν έφυγα από την Κύπρο το 1959, το Κομμουνιστικό Κόμμα βρισκόταν στο τέλος του. Οι υποστηρικτές του απογοητεύτηκαν με την τύχη του κομμουνισμού στην Κύπρο, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εγκαταλείψει το κόμμα επειδή είχε προδώσει τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και συνεργάστηκε με τους Άγγλους. Δεν έλαβε καν το 10% των ψήφων. Ωστόσο, στις εκλογές του 1970, το ΚΚ έλαβε περίπου το 42% των ψήφων. Σήμερα οι περισσότερες δημόσιες θέσεις καταλαμβάνονται από κομμουνιστές. Η κομμουνιστική προπαγάνδα επιτρέπεται να λειτουργεί ελεύθερα, ενώ η προπαγάνδα μας καταστέλλεται. Η περίφημη βοηθητική αστυνομική δύναμη του Προέδρου (το εφεδρικό σώμα) έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κομμουνιστών.

 

Spiegel: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι καταστρώνετε σχέδια να δολοφονήσετε τον Μακάριο, θέλετε να καταλάβετε την εξουσία.

Γρίβας: Ο Πρόεδρος έχει ανάγκη να παρουσιάζεται σαν θύμα και σαν ήρωας. Συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι, η ζωή του κινδυνεύει και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων σε μια φερόμενη προγραμματισμένη δολοφονία του, όταν οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν πηγαίνουν καλά για αυτόν. Δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να πει εναντίον μας, μιλάει με ανακρίβειες και εφευρίσκει παραμύθια. Ωστόσο, πρόσφατα παρείχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με σχέδια δολοφονίας που έχουν σχεδιαστεί εναντίον μας.

 

Spiegel: Αυτό σημαίνει ότι όλες οι γέφυρες ανάμεσα σε εσάς και τον Μακάριο έχουν πλέον σπάσει;

Γρίβας: Συνειδητοποίησα ότι η συνεργασία μεταξύ μας δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Μια άβυσσος μας χωρίζει. Ο Πρόεδρος ενεργεί για το προσωπικό του συμφέρον, εμείς όμως ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον. Δεν σκέφτεται προσωπικά να θυσιάσει το παραμικρό, μήπως χάσει πλούτο, πολυτέλεια και δύναμη. Παρεμπιπτόντως: είναι κρίμα που δεν υπάρχουν επίσκοποι που να τραβήξουν τον παράνομο αρχιεπίσκοπο από τα αυτιά και να τον αναγκάζουν να επιλέξει ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική.

 

Spiegel: Πιστεύετε ότι ο Μακάριος δεν θέλει πια την ένωση;

Γρίβας: Πιστεύω ακράδαντα ότι, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Είναι μια προσωπική μου δήλωση βασισμένη στην πραγματικότητα.

 

Spiegel: Ο Μακάριος ισχυρίζεται ότι ξέρει πού βρίσκεστε, αλλά δεν σας συλλαμβάνει για να μην σας κάνει ήρωα.

Γρίβας: Υπάρχει και ένα ρητό εδώ: “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”. Ο Πρόεδρος αντιγράφει επίσης τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι στον αγώνα κατά της ΕΟΚΑ για να υπονομεύσει το ηθικό των υποστηρικτών μου. Αν πραγματικά ήξερε πού ήμουν, θα προσπαθούσε να με συλλάβει.

 

Spiegel: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε την συνωμοτική σας δραστηριότητα;

Γρίβας: Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι είμαι δημοκράτης και ότι θα υποταχθώ στη βούληση του Ελληνοκυπριακού λαού και κανενός άλλου.

 

Spiegel: Θα δεχόσασταν μια πρόσκληση από τον Έλληνα Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην Αθήνα για συνομιλίες, με ή χωρίς τον Μακάριο;

Γρίβας: Δεν μου έγινε τέτοια πρόταση. Όταν την λάβω, θα την μελετήσω και θα δηλώσω τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ήταν δυνατές τέτοιες συνομιλίες.

 

Spiegel: Πώς αξιολογείτε την κατάργηση της ελληνικής μοναρχίας; Είστε ακόμα βασιλόφρων;

Γρίβας: Δεν ήμουν στην Αθήνα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να κρίνω. Είμαι ακόμα βασιλόφρονας, γιατί η πικρή μου εμπειρία με τη δοκιμή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με αναγκάζει να πιστεύω ότι, δημοκρατία χωρίς βασιλιά δεν είναι η σωστή επιλογή για την Ελλάδα σήμερα.

 

Παρατηρήσεις

  1. Από το κείμενο της συνέντευξης επιβεβαιώνεται ότι ο Γρίβας είχε ελλιπή αντίληψη των πολιτικών καταστάσεων.

Αν το συνδυάσουμε με άλλες αναφορές του, ότι δηλ. η Τουρκία δεν θα τολμούσε να εισβάλει στην Κύπρο σε περίπτωση ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η αναφορά του σε αυτή τη συνέντευξη, ότι δηλαδή ο στόχος της ένωσης μπορεί να επιτευχθεί ειρηνικά και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνει την έλλειψη πολιτικής διορατικότητας αλλά παντελή έλλειψη της γεωπολιτικής κατάστασης η οποία υφίστατο εκείνη τη στιγμή στην περιοχή.

Θα προσθέταμε επίσης την αναφορά του ότι πριν την χούντα «η Αθήνα διαπραγματεύτηκε με την Άγκυρα με βάση την Ένωση». Ας προσέξουμε την αναφορά. Όχι για ένωση αλλά με βάση την ένωση! Και προφανώς εννοούσε το διχοτομικό σχέδιο Άτσεσον.

 

  1. Από τα λεγόμενα του Γρίβα επιβεβαιώνεται επίσης ότι η δράση της ΕΟΚΑ Β και του ίδιου στρεφόταν εναντίον του Μακαρίου. Σημειώνουμε ειδικά τη φράση όταν αντιληφθεί το λάθος του «δεν θα του μείνει ο χρόνος για να τα διορθώσει».

 

  1. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ ο Γρίβας δεν διστάζει να επαναλάβει τα γνωστά ψέματα του περί της συνεργασίας του με τους Άγγλους, ενώ όσον αφορά την εκλογική δύναμη του ΑΚΕΛ επίσης λέει ψέματα. Για τις πρώτες βουλευτικές οι έδρες είχαν μοιραστεί αριθμητικά ανάλογα με τη συμφωνία που έγινε, ενώ αν λάβουμε υπόψη τις πρώτες προεδρικές εκλογές ο Ιωάννης Κληρίδης που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ είχε πάρει ποσοστό 32,92% και είναι γνωστό ότι ο κύριος κορμός της υποστήριξης ήταν το ΑΚΕΛ. Επομένως ο ισχυρισμός του Γρίβα (που τον αναγράφει και στο «Χρονικό» της ΕΟΚΑ είναι ψευδής. Εκεί, μάλιστα λέει ότι το ΑΚΕΛ βρισκόταν στο 8% ενώ στη συνέντευξη του μιλά για 10%.

 

  1. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση λέει ότι είναι δημοκράτης κι ότι θα δεχθεί τη θέληση του λαού. Κι όμως ο Γρίβας δεν το σεβόταν αυτό αφού ο Μακάριος έπαιρνε μεγάλα ποσοστά, φτάνοντας και το 90+%. Κι όμως ο Γρίβας δεν το σεβόταν και δεν το σεβάστηκε.

 

141741916 332965224561389 3260758205421084143 N1

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.