Απειλεί με νέα στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο ο Ερτογάν

Υπο το βάρος των πολλών εσωτερικών προβλημάτων, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί ακόμα μία φορά να στρέψει αλλού την προσοχή

epa08813310 A handout photo made available by Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing members of the ruling Justice and Development Party (AKP), at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 11 November 2020. EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Εάν είναι απαραίτητο θα επέμβουμε στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα της ‘βόρειας Κύπρου’. Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο είπε ότι Τουρκία και η Λιβύη θα κάνουν γεωτρήσεις και πως η Ελλάδα ενοχλήθηκε επειδή δεν έχει τα δικαιώματα, ισχυρίστηκε, που έχει η Τουρκία σε εκείνη την περιοχή.

Μιλώντας σε νέους και νέες της Τουρκίας στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη στο προεδρικό ανάκτορο στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο κάναμε το πιο σημαντικό άλμα με τη συμφωνία με τη Λιβύη”. “Η Τουρκία και η Λιβύη επέδειξαν αποφασιστικότητα τόσο με τις έρευνες όσο και με τις γεωτρήσεις. Εμείς με τη Λιβύη και έρευνες θα κάνουμε και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα επειδή δεν έχουν τα μέσα. Αλλά δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Αν εμείς δεν είχαμε υιοθετήσει έναν πιο ήπιο ύφος, αυτή τη στιγμή η κατάσταση και οι συγκρούσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά όταν υπήρξε ανάγκη τραβήξαμε πίσω τα πλοία για συντήρηση αλλά είπαμε και κάτι. Είπαμε ‘όσον αφορά την Κύπρο, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα της ‘βόρειας Κύπρου’ και εάν είναι απαραίτητο θα επέμβουμε’ .Προς το παρόν, τα πλοία μας βρίσκονται σε κατάσταση ατμού, λαμβάνουν αυτά τα μέτρα εάν κάποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ανά πάσα στιγμή θα ληφθούν και εμείς δεν αποφεύγουμε ούτε τις διαπραγματεύσεις. Ας μάθουν να σέβονται την Τουρκία”. είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για το χαρακτηρισμό ‘δικτάτορας’ που του απέδωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο  Ερντογάν είπε ότι “σε μια περίοδο που ελπίζουμε ότι σχέσεις Τουρκίας – Ιταλίας θα είχαν φτάσει σε ένα καλό σημείο, αυτός ο άνθρωπος ονόματι Ντράγκι προβαίνοντας σε μια τέτοια δήλωσε υπονόμευσε δυστυχώς τις σχέσεις μας”. “Είσαι κάποιος που σε διόρισαν, δεν είσαι κάποιος που σε εξέλεξαν. Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τέτοια έκφραση για τον Ταγίπ Ερντογάν, πρώτα απ `όλα, πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία σου, αλλά βλέπουμε ότι δεν έχεις ιδέα.. θα συνεχίσουμε στην υπηρεσία προς το έθνος μας με τη δύναμη που μας έχει δώσει το έθνος μας. Για αυτό το λόγο είτε χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή είτε όχι ο Ιταλός Πρωθυπουργός, δεν μας απασχολεί. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας”, ανέφερε.

Για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “θα είναι μια διώρυγα 42 έως 43 χλμ., που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά”. «Οι διαδικασίες αναμονής ή μη αναμονής για τα πλοία που φτάνουν είτε από την πλευρά του Μαρμαρά είτε από την Μαύρη Θάλασσα θα είναι υπό την δικαιοδοσία μας. Η Διώρυγα δεν έχει καμία σχέση με το Μοντρέ. Το Μοντρέ ήταν μια συνθήκη σχετικά με το Βόσπορο, αλλά εμείς τώρα θα κάνουμε ένα έργο που θα καθιερώσει πλήρως τη δική μας ανεξαρτησία, τη δική μας κυριαρχία,» είπε. «Η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει μεγάλο πλούτο, και ο Βόσπορος από την άποψη του περιβάλλοντος θα «ξεκουραστεί». Αυτή η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης που δεν καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ, θα μας προσφέρει περισσότερη ειρήνη και άνεση”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.