Απειλές για παραλία Μαυραλής:«Θα γίνει χάνι του πάντζιαρου»/Αβάσιμες οι κατηγορίες

Αβάσιμες αποδεικνύονται οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν ο κοινοτάρχης Αργάκας κ. Σπύρου και ο δήμαρχος Πόλις Χρυσοχούς κ. Παπαχριστοφή κατά των αναδόχων για το πρόγραμμα διαχείρισης της θαλάσσιας χελώνας την περασμένη βδομάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, ο κ. Σπύρου απείλησε ότι η παραλία στο Κρατικό Δάσος Μαυραλής «θα γίνει χάνι του πάντζιαρου».

Οι τοπικοί άρχοντες εξαπέλυσαν μύδρους κατά των περιβαλλοντιστών και κατά των αναδόχων για το πρόγραμμα διαχείρισης της θαλάσσιας χελώνας. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαχριστοφή, δήμαρχος Πόλις Χρυσοχού, καταλόγισε ψεύτικες μετρήσεις, αλλά μίλησε και για ψεύτικες φωλιές χελωνών.

Μάλιστα, ανέφερε ότι προχώρησε και σε καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Κληθείς από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμο Αδάμου, να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κ. Κίκας, ανέφερε ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν απαντώνται από προηγούμενες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα.

Η κ. Αργυρού, διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, χαρακτήρισε λίβελο τις συγκεκριμένες κατηγορίες για το Τμήμα Αλιείας, για τους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την προστασία των χελωνών, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μεταβούν επί τόπου στην περιοχή κατά την αναπαραγωγική περίοδο και να ανοίξουν όποια φωλιά θέλουν για να διαπιστωθεί αν είναι ψεύτικες.

Το θέμα, όμως, απαντήθηκε και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή από τις 30 Νοεμβρίου 2018. Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, ο κ. Καδής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εφαρμόζει Σχέδιο Προστασίας/ Πρόγραμμα Παρακολούθησης των θαλάσσιων χελωνών με επίκεντρο την προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας και την περιοχή Πόλης-Παλιάς του Δικτύου NATURA 2000, μέσω του οποίου καλύπτονται και άλλες παραλίες όπου παρουσιάζεται συστηματική ή περιστασιακή ωοτοκία, με την επί τόπου προστασία των φωλιών.

Το Πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, υλοποιείται από το 2010 μέσω διαδικασίας προσφορών και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΤΑΘΕ με ετήσιο κόστος περίπου 20.000 ευρώ. Συμπλήρωσε ότι η εν λόγω προσφορά γίνεται με ανοιχτή διαδικασία και δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές και όρους, επεσήμανε.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα, ότι η ανάθεση του έργου για την περίοδο 2017 και 2018, έγινε μέσω ανοικτής διαδικασίας στον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Cyprus Wildlife Society, που ήταν και ο μοναδικός προσφοροδότης.

Αντί για απάντηση οι εκπρόσωποι του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Cyprus Wildlife Society, κατέθεσαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με τις θέσεις τους και βραβείο που αποδόθηκε στο πρόγραμμα το 2015 για την προσφορά και το έργο που επιτελείται για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy