Απειλές Τατάρ για να περιορίσει τις αντιδράσεις από την επίσκεψη Ερντογάν

Στο στόχαστρο το ΑΚΕΛ και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

Επίσκεψη στο Βαρώσι για να επιθεωρήσει τις εργασίες στον κήπο του ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου, που θα ονομασθεί «εθνικός κήπος», πραγματοποίησε χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Συνεχάρη επίσης τους αθλητές που πήραν μέρος στον μαραθώνιο κολύμβησης «ειρήνης και ελευθερίας» Βαρωσίου. Ο κ. Τατάρ ανάρτησε φωτογραφίες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται πως βρίσκεται στο χώρο του κήπου και στο χώρο στάθμευσης που ετοιμάζεται, αλλά και με κολυμβητές στην παραλία της Χρυσής Ακτής. Ο Ερσίν Τατάρ έγραψε ότι ευχαριστεί τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου, που τον συνόδευε, αλλά και όσους εργάζονται γι’ αυτά τα έργα.

Φωτογραφίες στα ΜΚΔ δείχνουν αρκετό κόσμο που ήταν χθες στην παραλία της Χρυσής Ακτής που άνοιξε και το μπουφέ που χτίστηκε τελευταία. Τ/κ ιστοσελίδες, στο μεταξύ, αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία από το ελληνικό γυμνάσιο Αμμοχώστου, όπου η σκαλιστή στο μάρμαρο επιγραφή «Ελληνικόν γυμνάσιον» έχει επικαλυφθεί, ενώ για το γεγονός αυτό παρουσιάστηκαν και αρνητικά σχόλια Τ/κυπρίων. Η ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί» γράφει ότι το άγαλμα «ειρήνης και ελευθερίας» που έχει τοποθετηθεί στην παραλία όπου έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων κατά την τουρκική εισβολή έχει επιδιορθωθεί και το πλοίο – μουσείο για την εισβολή μετονομάστηκε σε «Ç 1974».

Για προδότες Τ/κυπρίους κάνει λόγο ο Τατάρ

Πόλωση και φανατισμό επιδιώκει να δημιουργήσει ο Τ/κύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και τουρκική εφημερίδα με αφορμή την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. Με αφορμή την απόφαση για μποϊκοτάζ της ομιλίας Ερντογάν σήμερα στη «βουλή» από τα κόμματα ΡΤΚ και ΚΚΔ, ο κ. Τατάρ κατέφυγε σε ψευδείς αναφορές, στις οποίες ενέπλεξε το ΑΚΕΛ, το οποίο παρουσιάζει ως το κόμμα της ΕΟΚΑ(!) και τον ευρωβουλευτή του κόμματος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τούρκιγιε», ο Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για «ιστορική προδοσία» λέγοντας πως αυτοί που πήραν την απόφαση να μποϊκοτάρουν την ομιλία Ερντογάν το έκαναν σε συνεργασία με την ε/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι αυτοί «προσπαθούν να παραδώσουν τους Τούρκους στους φασίστες της ΕΟΚΑ. Επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι ο βουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ του ε/κ κόμματος της ΕΟΚΑ, του ΑΚΕΛ». Κατηγορεί τα στελέχη του ΡΤΚ που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι πόζαραν μαζί του ευτυχισμένοι, την ώρα που αυτός επαίνεσε την ΕΟΚΑ που δολοφόνησε βάναυσα τους Τούρκους. Πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα που δεν θα παραστούν στη συνεδρία της «βουλής» προσπαθούν να καταστήσουν μειονότητα στην Κύπρο τους Τ/κ, όπως έγινε με τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης. Είναι έτοιμοι, είπε, «να κάνουν παραχωρήσεις με τον ενθουσιασμό για την ομοσπονδία.

Το νερό που ρέει στη βόρεια Κύπρο είναι έργο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι λαός μου είναι πιστός, δεν είναι αχάριστος σε αυτούς που κάνουν καλό, ούτε και ξεχνά αυτούς που το κάνουν. Αυτό που τους ενοχλεί πραγματικά είναι ότι η Τουρκία επιμένει στη λύση δύο κρατών και δεν είναι εφικτό να εγκαταλείψουν αυτό το μοντέλο». Την απόφαση των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ να μη συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρία της «βουλής» καταδίκασε ο «σύνδεσμος ηρώων αξιωματικών». Σε ανακοίνωση ο «πρόεδρος», Γκιοζκαμάς Εργκιουνές, ανέφερε ότι τον έντιμο αγώνα των Τ/κ μόνο η μητέρα πατρίδα Τουρκία στήριξε και ενώ αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια η ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη «βουλή», σε μια περίοδο που αυτό που χρειάζεται πολύ είναι η εθνική ενότητα και ομόνοια, το ΡΤΚ και το ΚΚΔ με την απόφαση για μποϊκοτάρισμα «είναι ένα μεγάλο παράδειγμα απιστίας/ανεντιμότητας». Από την πλευρά του ο Φικρί Τορός, που κατηγορήθηκε από την τουρκική εφημερίδα, δήλωσε στην ιστοσελίδα «Κίπρις ποστασί» ότι το κόμμα του είναι το πιο βαθιά ριζωμένο πολιτικό σχήμα στα κατεχόμενα και το όραμά του για τη λύση στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας είναι γνωστό από το 1960 μέχρι και σήμερα και βασίζεται στον αγώνα για πολιτική ισότητα.

Απάντηση Ερχιουρμάν στον Τατάρ για τις κατηγορίες περί ιστορικής προδοσίας

Συνεχίστε να ελπίζετε σε όφελος μέσα από συγκρούσεις και εντάσεις, απάντησε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον των κομμάτων που δεν θα συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρία της «βουλής» με ομιλητή τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα Τούρκιγιε περί ιστορικής προδοσίας και συνεργασίας με τους Ε/κ, ο κ. Ερχιουρμάν έγραψε ότι δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται η ίδια γλώσσα, οι ίδιοι χαρακτηρισμοί. «Μια κατάσταση εδώ και δεκαετίες, με την οποία ελπίζουν σε όφελος από την εχθρότητα, την ένταση και την σύγκρουση», ανέφερε.

Το ΡΤΚ, ανέφερε ο Πρόεδρός του, στο αιτιολογικό της απόφασης έθεσε τις απόψεις του που είναι διαφορετικές από εκείνες των Τούρκων αξιωματούχων και λέει ότι θα συνεχίσει να είναι ανοικτό στο διάλογο και γι’ αυτό θα πράξει ό,τι του αναλογεί.

«Εσείς συνεχίστε να ελπίζετε σε όφελος από την ένταση και την σύγκρουση. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για διάλογο και ειρήνη, εντός και εκτός», κατέληξε.

Αναμονή για τα «καλά νέα» του Ερντογάν

Σε αναμονή των «καλών νέων», όπως έχουν χαρακτηριστεί από τουρκικής πλευράς, που θα εξαγγείλει σήμερα στη «βουλή» κατά την παράνομη επίσκεψηή του ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται η ε/κυπριακή πλευρά και ο διεθνής παράγοντας. Στον τ/κυπριακό τύπο εμφανίστηκαν χθες πέντε σενάρια για τα δύο «καλά νέα» που θα εξαγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο λόφο του Προεδρικού επικρατεί αμηχανία και ψάχνουν τρόπο για να απαντήσουν στα νέα τετελεσμένα που προωθεί η Άγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει στα κατεχόμενα στις 15:00 σήμερα το απόγευμα και θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία θα μετέχουν ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής και του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τ/κυπριακής εφημερίδας «Χαμπέρ Κίπρις», πέντε είναι τα πιθανά σενάρια για τις ανακοινώσεις Ερντογάν. Το πρώτο αφορά την πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα βρίσκεται εδώ και 3 ημέρες πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν. Το δεύτερο σενάριο αφορά την πρόσκληση προς τους Ε/κ να επιστρέψουν στο Βαρώσι, με τη «Χαμπέρ Κίπρις» να γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στο Βαρώσι μετά τον περασμένο Νοέμβριο, για να εγκαινιάσει το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (τζαμί των βακουφιών αναφέρεται) και τον «εθνικό κήπο» του ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται, στην ελληνική και ρ/κυπριακή πλευρά υπάρχει ανησυχία για το ότι ο Ερντογάν θα καλέσει τους Ε/κ που έχουν περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση μέσω αίτησης στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Το τρίτο σενάριο αφορά την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο για τα επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, drones.

Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο τον Απρίλιο του 2019. Το τέταρτο σενάριο αφορά ανακοίνωση για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο. Το πέμπτο σενάριο αφορά το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, με την τ/κ ιστοσελίδα να σημειώνει ότι τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα έκαναν έρευνες και γεωτρήσεις πέρσι στην περιοχή. Σε παρόμοια σενάρια αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδα «Τούρκιγιε» στη χθεσινή της έκδοση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy