Με απειλή απόσυρσης της στήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι αντιδρά το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στην πρόθεση που φέρεται να έχει η Βρετανίδα πρωθυπουργός να αποδεχθεί την επιβολή κανονιστικών ελέγχων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το Brexit.

Η κα Μέι αναμένεται να προτείνει στην ΕΕ ως συμβιβαστική λύση για την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία την προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση.

Φέρεται επίσης διατεθειμένη να αποδεχθεί την ισχύ των κανόνων της ενιαίας αγοράς για το εμπόριο προϊόντων στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως απαιτεί η ΕΕ ελλείψει άλλης λύσης για το απρόσκοπτο εμπόριο μεταξύ Μπέλφαστ και Δουβλίνου.

Μια τέτοια παραχώρηση θα έδινε έστω πρόσκαιρη λύση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, αλλά θα απαιτούσε ελέγχους στα προϊόντα που θα διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτό το «κανονιστικό σύνορο» έχει απορριφθεί από τους Ενωτικούς του DUP, με την ηγέτιδα του κόμματος Αρλίν Φόστερ να έχει πει πως οποιοδήποτε μέτρο δημιουργεί οποιοδήποτε σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας (που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από τη νήσο της Ιρλανδίας) θα παραβιάζει μία «κόκκινη σαν το αίμα γραμμή».

Συγκλίνουσες πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως η ηγεσία του DUP που είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ θορυβήθηκε από τη διαφαινόμενη πεποίθηση των Βρυξελλών ότι η κα Μέι θα συναινέσει σε κάποιου τύπου διαφοροποίηση των κανόνων εμπορίου μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Στελέχη του κόμματος άφησαν να εννοηθεί πως εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, τότε δε θα διστάσουν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μέι.

Η πρωθυπουργός βασίζεται στη συμφωνηθείσα στήριξη των δέκα βουλευτών του DUP σε μια σειρά κρίσιμων για τη λειτουργία της κυβέρνησης νομοσχεδίων, κορυφαίο των οποίων θεωρείται το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.