Απειλών συνέχεια από τους εργοδότες για απεργιακά μέτρα με αποκοπή ολόκληρης της ΑΤΑ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ανοικτό αφήνει η εργοδοτική πλευρά το ενδεχόμενο μη συνέχισης της καταβολής της ΑΤΑ εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί τρίωρη παναπεργία.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου διευκρίνισε ότι το 50 % της ΑΤΑ θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα αλλά τόνισε η ΟΕΒ οφείλει να έχει και άλλα σενάρια εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και οι συντεχνίες δεν επιστρέψουν στον διάλογο.

Πρόσθεσε ότι εάν οι συντεχνίες επιστρέψουν στο διάλογο μπορούν να εξευρεθούν λύσεις, αλλά επισήμανε, λύσεις που να ικανοποιούν και την εργοδοτική πλευρά. Το σύστημα, είπε αναγνωρίζει υποχρεώσεις και δικαιώματα και προς τις δυο πλευρές. Από τη στιγμή που η συντεχνιακή πλευρά φεύγει από τον διάλογο και αποδεσμεύει τον εαυτό της τότε αποδεσμεύεται και η άλλη πλευρά από το σκέλος των υποχρεώσεων της, τόνισε. Δεν μπορεί να αναμένεται ότι εάν για τα επόμενα 15 χρόνια οι συντεχνίες δεν θα προσέρχονται στον διάλογο οι εργοδότες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την ΆΤΑ, ανέφερε. Ταυτόχρονα, ο κος Αντωνίου σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών μπορούν να αρχίσουν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την επόμενη διακυβέρνηση.


Ερωτηθείς είπε ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται ενόψει της τρίωρης παναπεργίας την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα τα εστιατόρια θα πληγούν βαρύτατα λόγω της ώρας που θα γίνει η απεργία.

ΓΓ ΠΕΟ: Νεοφανείς οι ερμηνείες των εργασιακών σχέσεων από την ΟΕΒ

Νεοφανείς χαρακτήρισε τις ερμηνείες των εργασιακών σχέσεων από την ΟΕΒ η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εξηγώντας ότι οι συντεχνίες προχωρούν σε κινητοποιήσεις γιατί ο υπουργός εργασίας κήρυξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι εάν οι εργοδότες δεν προχωρήσουν στην καταβολή της ΑΤΑ στο 50% που είναι υποχρέωση τους με βάση τη μεταβατική συμφωνία του 2017, τότε σημαίνει ότι υπάρχουν εργατικές διαφορές για τις οποίες υπάρχουν και πάλι διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν.


Η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι οι εργοδότες εκείνο που θέλουν είναι να συζητηθεί είναι η κατάργηση της ΑΤΑ, πρόνοια που δεν περιλαμβάνεται στη μεταβατική συμφωνία του 2017.

Όσον αφορά την χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο κος Αναστασιάδης όφειλε να γνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά οι εργοδότες και να μην ζητά να μείνει η συμφωνία όπως είναι και να λυθεί το θέμα από την επόμενη κυβέρνηση. Επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενήργησε στο θέμα της ΆΤΑ όπως και στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Τόνισε ότι η συνδικαλιστική πλευρά ήδη έκαμε το βήμα και δέχθηκε σταδιακή καταβολή της ΑΤΑ. Ωστόσο, είπε, δεν γίνεται να μας λένε ότι θα πληγούν οι επιχειρήσεις και να μην λαμβάνεται υπόψη ότι ήδη έχουν πληγεί οι εργαζόμενοι.
Η κα Χαραλάμπους ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην παναπεργία της ερχόμενης Πέμπτης για την υπεράσπιση του θεσμού της ΑΤΑ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.