Απειλούν και προειδοποιούν οι κοινοτάρχες του Ακάμα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 Επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρμόδιους υπουργούς να μη δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο

 

Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλαν χθες Παρασκευή οι κοινοτάρχες του Ακάμα, ζητώντας να μη δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο και να παραμείνει η Δήλωση Πολιτικής. Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Χαραυγής» που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι κοινοτάρχες των κοινοτήτων Ίνειας – Νέου Χωριού, Δρούσειας, Κάθηκα και Αρόδων σε σύσκεψή τους το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κατέληξαν στην κοινή επιστολή που απευθύνεται και στους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, καθώς και στον πρόεδρο του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Χ», οι κοινοτάρχες θα επανέλθουν τη Δευτέρα και θα αποστείλουν νέα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα ζητούν συνάντηση μαζί του.

Δεν θέλουν το Τοπικό Σχέδιο και είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις…

Στην επιστολή τους οι κοινοτάρχες των 5 κοινοτήτων που επηρεάζονται από τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που αγνοηθεί το αίτημά τους και δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο, θα υπάρξουν πολύ δυναμικές αντιδράσεις. Τάσσονται υπέρ της Δήλωσης Πολιτικής και υποστηρίζουν ότι οι θέσεις που διατύπωσε η Περιβαλλοντική Αρχή για το Τοπικό Σχέδιο καθιστούν τη δημοσίευσή του αδύνατη και το σχέδιο μη αποδεκτό από τις κοινότητες. Στην επιστολή τους οι κοινοτάρχες ισχυρίζονται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος υιοθέτησε όλες τις απαιτήσεις και εισηγήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των τοπικών Αρχών. Παρόμοιες θέσεις διατύπωσε και ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης, ο οποίος είχε καλέσει τις κοινότητες να απορρίψουν το Τοπικό Σχέδιο, ώστε να μην εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, τονίζοντας  ότι προτιμά να παραμείνει η Δήλωση Πολιτικής του 1997.

Λευκή ζώνη στην Τοξεύτρα

Εν τω μεταξύ, επέκταση της Λευκής Ζώνης στην περιοχή της Πέγειας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, λόγω των αναφορών που έγιναν στην Περιβαλλοντική Γνωμάτευση για το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά το πέρας της συνεδρίας του Σώματος, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε ότι «κρίνοντας πως μπορεί να υπάρξουν ανάγκες για περισσότερες μελέτες μετά την κήρυξη του τοπικού σχεδίου Ακάμα, κρίθηκε αναγκαίο το διάταγμα για την επέκταση της Λευκής Ζώνης». Σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος της Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε ότι η Λευκή Ζώνη αφορά την περιοχή της Τοξεύτρας που είναι ενταγμένη στο Τοπικό Σχέδιο που εκπονείται για την Πέγεια και το οποίο, όπως είπε, καθυστερεί. Ο δήμαρχος Πέγειας ανέφερε ότι ο δήμος δεν έχει επίσημη ενημέρωση και ευχήθηκε το διάταγμα να αφορά μόνο στην επέκταση του χρονικού διαστήματος και όχι σε επέκταση της έκτασης της λευκής ζώνης.

Κώστας Νάνος

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.