Και την Τουρκία, τον λαό της και τον ίδιο προσωπικά, απειλούν οι δράστες της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο μανιφέστο του δολοφόνου, λέγοντας ότι απειλούν να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη, να τους σκοτώσουν όλους και να απελευθερώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες.

Σε προεκλογική ομιλία του στο Γκαζιάντεμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ανάμεσα στους τραυματίες στη Νέα Ζηλανδία ήταν και τρεις Τούρκοι. “Εγώ επικοινώνησα με τον ένα και μίλησα μαζί του”, ανέφερε.

Για το μανιφέστο του δολοφόνου που εκδόθηκε στην Ζηλανδία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “τώρα εκδόθηκε και αυτή η ποταπή ανακοίνωση του δολοφόνου. Σε αυτή την ανακοίνωση στόχος είναι μαζί με όλους τους μουσουλμάνους, η χώρα μας, ο λαός μας, και εγώ προσωπικά. Τι λέει; Δεν θα περάσουμε από το Βόσπορο στη δυτική πλευρά, δηλαδή στην ευρωπαϊκή πλευρά. Αλλιώς τι θα γίνει; Θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη και θα μας σκοτώσει όλους, θα μας διώξει από τα εδάφη μας και θα ελευθερώσει την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες”. Αυτά είναι ευσεβείς πόθοι που τις κρατούν ζωντανές στα κεφάλια και τις καρδιές των ανθρώπων, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Αδαή, πρώτα μάθε αυτό. Εμείς γι αυτό κρατάμε έτσι σφιχτά τις προσευχές μας που αποτελούν βάση της θρησκείας μας, τα τζαμιά μας στα οποία γίνονται οι προσευχές, τους μιναρέδες μας, την σημαία μας που είναι το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας. Εσύ με ποιο έθνος μιλάς και τι μιλάς; Τι νόημα έχει αν παντού έχεις βόμβες. Εσύ βρήκες τους αθώους μουσουλμάνους”, ανέφερε.

Νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει τα ονόματα δύο Τούρκων, οι οποίοι τραυματίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία, λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι ευθύνη για τα επεισόδια ισλαμοφοβίας έχουν και οι ανεύθυνοι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αξιολογούν τις επιθέσεις και το μίσος κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων ως ελευθερία της έκφρασης και πως ζητούν να ληφθούν μέτρα.