Απεκδύεται των ευθυνών του ο Νουρής και τα ρίχνει στον Δήμο Αγλαντζιάς

ΥΠΕΣ: «Προτού τοποθετηθούν δημόσια, να βεβαιώνονται ότι οι δικές τους ευθύνες έχουν αναληφθεί»

 

Έντονα ενοχλημένος είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς από την αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις κατολισθήσεις βράχων στο Σκαλί, αφού αντί να δώσει λύση στα προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν, προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες. Φαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Υπουργείου και του δήμου βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί ένεκα και της προσφυγής του δήμου ενάντια στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις που προβλέπει.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν αδιαφόρησε στα προβλήματα της Αγλαντζιάς και καλεί τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγλαντζιάς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διευκρινίζει στην ίδια ανακοίνωση ότι, κατόπιν ολοκλήρωσης σχετικής μελέτης για την αστάθεια του εδάφους, το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε ποσό ύψους €560.000 στον Δήμο Αγλαντζιάς για τη διεξαγωγή εργασιών στήριξης των κρατικών τεμαχίων.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά τεμάχια, τονίζεται ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς ως Οικοδομική Αρχή, όφειλε κατά την εξέταση των αιτήσεων ανάπτυξης να απαιτεί από τους ιδιώτες μελετητές την εκπόνηση γεωλογικών/ γεωτεχνικών μελετών στα τεμάχια, αλλά και τη λήψη μέτρων για την προστασία και σταθερότητα, τόσο των υπό ανάπτυξη οικοδομών όσο και των γειτονικών περιουσιών».

Προστίθεται ότι το ΥΠΕΣ «δεν αδιαφόρησε στα προβλήματα που ο Δήμος Αγλαντζιάς αντιμετωπίζει, αλλά προχώρησε και σε παραχώρηση κατ’ εξαίρεση οικονομικής βοήθειας ύψους €20.000 για τη διεξαγωγή μελέτης για αποκατάσταση δύο αιθουσών του δήμου που υπέστησαν ζημιές».

Ακόμη, το Υπουργείο καλεί τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγλαντζιάς, «προτού διατυπώνουν δημόσια ανάλογες τοποθετήσεις, να βεβαιώνονται ότι οι δικές τους προηγούμενες ευθύνες έχουν αναληφθεί».

Επιμένει το ΥΠΕΣ να αρνείται βοήθεια

Το ΥΠΕΣ παραθέτει, εξάλλου, απόσπασμα από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 23 Απριλίου 2019 προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου, σχετικά με την καθίζηση στην κοινότητα, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το κράτος δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση έναντι των ιδιοκτητών των ιδιωτικών οικιών που έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο της υποχώρησης ή μετακίνησης του εδάφους στην κοινότητα, οπότε και δεν υποχρεούται, να αναλάβει την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή των εν λόγω οικιών ή την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, είτε η αιτία είναι η ανεπάρκεια των στατικών μελετών, είτε δράση της φύσης, είτε συνδυασμός αυτών».

Δήμαρχος: οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων

Σε δηλώσεις του στη Χαραυγή, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι «μας ξενίζει το ύφος της ανακοίνωσης του Υπουργείου γιατί δεν έχουμε πρόθεση να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Εσωτερικών».

Υπέδειξε ότι «οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Τόσο του δήμου όσο και του Υπουργείου και της Βουλής».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.