Απελάσεις εξπρές και πλάτες στο δουλεμπόριο αλλοδαπών

Έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια την Ύπατη Αρμοστεία των Η.Ε.

Απελάσεις εξπρές για τους αιτητές ασύλου προνοεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον (ΑΚΕΛ).

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ενδέχεται να θέσει την Κύπρο σε περιπέτειες, αφού κινείται οριακά -και σε πολλές περιπτώσεις εκτός- του πλαισίου των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, όσον αφορά τα δικαιώματα των αιτητών ασύλου. Επισημαίνεται μάλιστα κατά την ετοιμασία των νομοσχεδίων ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών δεν κλήθηκε από την κυβέρνηση για να συμμετέχει στη διαβούλευση, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης, ενώ και στη συνέχεια δεν υιοθετήθηκαν οι θέσεις και εισηγήσεις της για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα τα οποία αφορούν την εκμετάλλευση και το σύγχρονο δουλεμπόριο αλλοδαπών από κυκλώματα που συνδέονται και με ορισμένα ιδιωτικά κολέγια.

Σημειώνεται ότι πριν την ψηφοφορία το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογίες για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, οι οποίες ωστόσο δεν εγκρίθηκαν. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου διαρκεί μέχρι και πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με τη σύντμηση των διαδικασιών και τη μείωση της προθεσμίας για υποβολή προσφυγής από 60 σε 30 μέρες. Κατήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ άφησε για χρόνια την αρμόδια υπηρεσία χωρίς το απαραίτητο δυναμικό, ενώ παράλληλα δεν έλαβε μέτρα για τα φαινόμενα εκμετάλλευσης και σύγχρονου δουλεμπορίου αλλοδαπών από κυκλώματα που συνδέονται και με ορισμένα ιδιωτικά κολέγια. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ και βουλευτής, Άριστος Δαμιανού, επεσήμανε ότι με τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται παραβιάζεται το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης, αφού καθορίζονται διαφορετικές προθεσμίες καταχώρισης προσφυγής και έφεσης, αλλά και το δικαίωμα της αποτελεσματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Ασύλου, ταυτόχρονα με την έκδοση απορριπτικής απόφασης επί του αιτήματος ασύλου, να εκδίδει απόφαση επιστροφής ή απομάκρυνσης ή διάταγμα απέλασης σε μια ενιαία διοικητική πράξη. Μειώθηκε, επίσης, η προθεσμία για προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας κατά απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, από 60 σε 30 ημέρες, ενώ μειώθηκε και η προθεσμία άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, από 42 σε 10 ημέρες. Ακόμη, διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των αιτήσεων παραχώρησης διεθνούς προστασίας οι οποίες θεωρούνται «προδήλως αβάσιμες» και ως εκ τούτου πλέον οι περισσότερες αιτήσεις θα οδηγούνται σε ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News