Την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών αποφάσισε και θα αναστείλει όλες τις επαφές με την χώρα ανακοίνωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η απόφαση της Μέι έρχεται ως μέρος μιας σειράς μέτρων που έλαβε μετά τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της Ρωσίας και νυν της Βρετανίας Σεργκέι Σκρίπαλ.

Η Μέι υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις και απάντησε με σαρκασμό και περιφρονώντας την Βρετανία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι 23 διπλωμάτες που θα απελαθούν αναγνωρίστηκαν από τις υπηρεσίες της χώρας ως αδήλωτοι αξιωματικοί και πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση μετά τον ψυχρόμ πόλεμο ενώ τους ενημέρωσε πως έχουν μια εβδομάδα περιθώριο για να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε λόγο για εχθρική δράση ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος. «Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε.
«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε.

Επίσης, ο Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε, ήθελε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και είναι «τραγικό» που ο πρόεδρος Πούτιν έδρασε με αυτόν τον τρόπο, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη.