Απελπισμένοι είναι οι πολίτες που διαμένουν κοντά στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας Λακατάμειας

 

Οι συνθήκες φτάνουν στα όρια του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Απελπισμένοι είναι οι πολίτες που διαμένουν κοντά στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας Λακατάμειας, αφού οι πολιτικοί πρόσφυγες που απευθύνονται για τα επιδόματά τους αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν είτε για να υποβάλουν τα έγγραφά τους, είτε για να ζητήσουν διευκρινίσεις για τα επιδόματά τους… Έτσι δημιουργούνται καβγάδες, αφοδεύουν στα χωράφια και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν.

 

Του   Γιάννη Κακαρή

Μπορεί η φράση «τριτοκοσμικές συνθήκες» να ακούγεται κλισέ, ωστόσο τίποτα δεν θα μπορούσε να περιγράψει με περισσότερη ακρίβεια τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες αιτητές πολιτικού ασύλου. Με την έξοδό τους από το κέντρο Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, ο μόνος χώρος στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για να πάρουν τα επιδόματά τους και να καταφέρουν σιγά-σιγά να σταθούν στα πόδια τους είναι το Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Λακατάμειας που βρίσκεται στην οδό Κέννεντυ.

Τα τελευταία χρόνια, ένεκα και της αύξησης των προσφυγικών ροών, ο φόρτος εργασίας του Γραφείου αυξήθηκε κατακόρυφα. Ως εκ τούτου, για να καταφέρουν να κάνουν τις αιτήσεις τους αναγκάζονται πολλοί πρόσφυγες να διανυκτερεύουν έξω από το κτίριο, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν σύντομα. Τις νύχτες για να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές και για να ικανοποιήσουν τις φυσικές τους ανάγκες αφοδεύουν ή ουρούν σε παρακείμενο οικόπεδο, αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο, πολύ συχνά δημιουργούνται εντάσεις και καβγάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που αναγκαστικά πηγαίνουν εκεί για πολλές ημέρες μέχρι να εξυπηρετηθούν.

Όλα αυτά γίνονται έξω από τις αυλές των σπιτιών που βρίσκονται στην περιοχή, με τους περίοικους να είναι απελπισμένοι. Αντιλαμβάνονται μεν την ανάγκη των συνανθρώπων μας, ωστόσο η κατάσταση είναι ανυπόφορη, γι’ αυτό ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσφέρουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες στους πρόσφυγες και να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από το 2018.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τριτοκοσμική κατάσταση

Η «Χαραυγή» βρέθηκε στην περιοχή συνομιλώντας με κατοίκους.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από τον καιρό που ήρθαν κοιμούνται τη νύχτα εδώ. Βγάζουν την τέντα από τη θέση της και την βάζουν στη γη για να κοιμηθούν», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκης, προσθέτοντας ότι «ξυπνούν το πρωί και για να ουρήσουν έρχονται στους τοίχους των σπιτιών μας, αφού δεν τους έχουν αποχωρητήρια. Αυτή είναι μια τριτοκοσμική κατάσταση. Όλοι οι γείτονες κάνουν παράπονο».

Υπέδειξε επίσης ότι «η δήμαρχος απευθύνθηκε στο κράτος, αλλά δεν γίνεται τίποτε» και διερωτήθηκε μέχρι πού θα πάει η κατάσταση. «Έχουμε εγγόνια 7-8 χρονών. Θα βλέπουμε τους πρόσφυγες να κάνουν την ανάγκη τους έξω από τα σπίτια μας;»

Η σύζυγός του μας ανέφερε πως «όταν κοιμούνται στο πάτωμα όλη τη νύχτα είναι φυσικό να κρυώνουν. Για να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές δίπλα από τα αυτοκίνητα. Προχθές ξήλωσαν 10 κάσες χάρτινες και τις έβαλαν στο πάτωμα. Κάνουν την ανάγκη τους δίπλα από τα αυτοκίνητα. Επιτρέπεται να μην τους έχουν τουαλέτα;» Επίσης, μας είπε ότι αρκετά συχνά γίνονται καβγάδες, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει η Αστυνομία.

Η κα Νίτσα, μια άλλη κάτοικος της περιοχής, μας ανέφερε ότι «πολλοί μένουν εκεί τη νύχτα και πιάνουν σακούλια νάιλον για να σκεπάζονται. Επίσης, για να κάνουν την ανάγκη τους γυρίζουν προς τον τοίχο μας για να μην τους βλέπουν οι άλλοι, αλλά τους βλέπουμε εμείς». Σημείωσε ότι είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες και ότι δεν μπορούν τα εγγόνια τους να παίξουν, αφού υπάρχει ακαθαρσία. «Είναι απαράδεκτα τέτοια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι δέρνονται και μεταξύ τους για τη σειρά εξυπηρέτησης στο Γραφείο. Επίσης, ανέφερε ότι για να ζεσταθούν τις νύχτες ανάβουν φωτιά ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δημιουργώντας συνθήκες ανάφλεξης.

Δεν τα βάζει μαζί τους, μας είπε ξεκάθαρα, γιατί καταλαβαίνει ότι είναι αλλού του πρόβλημα και ζήτησε τουλάχιστον να μπουν κάποιες τουαλέτες. Όπως επεσήμανε, «δεν υπάρχει συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών. Θέλουμε να λυθεί αυτή η ακαταστασία που μας έφεραν μέσα στις γειτονιές μας και δεν είμαστε ελεύθεροι μέσα στα ίδια μας τα σπίτια».

Το υφυπουργείο ζητά «παράρτημα» των υπηρεσιών στο Πουρνάρα

Μιλώντας στη «Χαραυγή» η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, ανέφερε ότι το ζήτημα την έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές και ότι έκανε πολλά διαβήματα σε διάφορα επίπεδα.

Σημείωσε ωστόσο ότι όσο αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι αιτούντες πολιτικό άσυλο που βγαίνουν από το Πουρνάρα, όλο και μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει άλλος χώρος εξυπηρέτησης εκτός από το Γραφείο στη Λακατάμεια.

Σύμφωνα με την ίδια, γίνονται προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος στο Πουρνάρα (παράρτημα) για να γίνεται η πρώτη αίτηση έξω από το κέντρο. Επί τούτου, εξήγησε ότι προέκυψαν διάφορα προβλήματα σε τεχνικό επίπεδο και αναμένει ότι εντός 15 ημερών θα της κατατεθούν προτάσεις αντιμετώπισής τους. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε η κα Ανθούση, έχει προκηρυχθεί δήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να εξευρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος για να μεταφερθούν τα Γραφεία της Λακατάμιας, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών, ενώ εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, τότε αναμένεται εντός δύο μηνών να γίνει η μεταφορά των γραφείων.

Επίσης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είπε στη «Χαραυγή» ότι έχει ζητηθεί από την Πολιτική Άμυνα -η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο- να παραχωρήσει μέρος του ισογείου για να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η εξυπηρέτηση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

 

 

 

Ο Δήμος Λακατάμειας προβαίνει σε διαβήματα από το 2018

 

Ο Δήμος Λακατάμειας εντόπισε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το συνωστισμό των προσφύγων από το 2018 και απευθύνθηκε στις αρμόδιες Αρχές πολλές φορές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» η δήμαρχος Φωτούλλα Χατζήπαπα, η κατάσταση έχει ξεφύγει, με τους περίοικους να βρίσκονται στα όριά τους.

Επισημαίνοντας ότι «ο χώρος είναι ενοικιασμένος για γραφεία και δεν έχει υποδομές για να υποδέχεται τόσο κόσμο ταυτόχρονα», υπέδειξε ότι οι συνθήκες φτάνουν στα όρια του εξευτελισμού της ανθρώπινης υπόστασης.

Η Φ. Χατζήπαπα σημείωσε πως «οι άνθρωποι που περιμένουν με τις ώρες για να εξυπηρετηθούν και να πάρουν τα επιδόματά τους έχουν και φυσικές ανάγκες. Δεν υπάρχουν τουαλέτες για να κάνουν την ανάγκη τους και αναγκάζονται να πηγαίνουν στα γύρω οικόπεδα και να τους βλέπουν οι κάτοικοι».

Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους «να εξασφαλίσουν σε αυτούς τους ανθρώπους τα απαραίτητα» και σημείωσε ότι ίσως αυτός ο χώρος να μην είναι ο κατάλληλος. «Πρέπει να βρουν τρόπο να μην υπάρχει συνωστισμός, να είναι πιο οργανωμένη η κατάσταση, να έχει τουαλέτες».

Κατήγγειλε επίσης ότι το πρόβλημα χειροτερεύει καθημερινά και ότι «ακόμη και την εποχή της έξαρσης του κορονοϊού δεν υπήρχαν μέτρα».

Η δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση και ότι στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που διαμαρτύρονται. Επίσης στέκεται και στο πλευρό των αλλοδαπών που χρήζουν στήριξης και αξιοπρεπούς ανθρώπινης αντιμετώπισης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy