Απελπισμένοι και αβοήθητοι οι αγρότες – Καθησυχάζει ο Καδής για την προμήθεια σιτηρών στην αγορά, παρά τις καταγγελίες

Aπεγνωσμένοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών εκτοξεύονται στα ύψη και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ότι δεν επηρεάζεται η παραγωγή χαλλουμιού.


Μιλώντας στον Άστρα, ο αιγοπροβατοτρόφος Κώστας Νικολάου προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες τόνισε ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι ειρηνικές.

Όπως κατήγγειλε, υπάρχει αισχροκέρδεια σε σχέση με τις χρεώσεις των ζωοτροφών, ενώ σε δέκα μέρες δεν θα έχουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ οι ζωέμπορες τούς ζήτησαν, όπως είπε, να τα ταΐζουν μόνο με κριθάρι.

Ο Κ. Νικολάου επεσήμανε ότι δεν πήραν ούτε σεντ βοήθεια από το κράτος κι όπως είπε, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και οι εμπλεκόμενοι τούς κοροϊδεύουν, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η ποσόστωση του 25% αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι είναι μόνο στα χαρτιά, αφού ουδείς έλεγχος γίνεται.

Ο κλάδος δεν ενδιαφέρεται απλά για τη βοήθεια του κράτους, αλλά για τη διενέργεια ελέγχων για την ποσόστωση του γάλακτος στο χαλλούμι, ανέφερε ο κ. Νικολάου και όπως εξήγησε, όταν αρχίσουν οι έλεγχοι, τότε θα νιώσουν πιο άνετοι να ζητήσουν λογικές τιμές πώλησής του.


Εν τω μεταξύ, γεωργοκτηνοτρόφος δήλωσε την Τρίτη ότι η βοήθεια που έλαβαν αρκεί όσο να ταΐσουν τα ζώα για 15 μέρες.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα να μην έχουμε στα ράφια προϊόντα ή οποιοδήποτε πρόβλημα στο προβλεπτό μέλλον, σημειώνοντας ότι προμηθευόμαστε σιτηρά και υπάρχει απόθεμα 3 μηνών στην ποσότητα σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πρόσθεσε ότι «ανησυχητικό φαίνεται να είναι το κόστος, η αύξηση της τιμής. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο της Κύπρου και θα πρέπει να το διαχειριστούμε με ευρύτερα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το χαλλούμι, είπε ότι δεν επηρεάζεται η παραγωγή και διάθεσή του από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 1 εκ. ευρώ στήριξη στους τυροκόμους για να διαχειριστούν τα αποθέματα. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με τις θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό θ’ αυξηθεί η κατανάλωση. «Το ζητούμενο είναι να πάρει το χαλλούμι την τιμή που του αξίζει και να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην αλυσίδα παραγωγής, από τους κτηνοτρόφους μέχρι και τους τυροκόμους».


Για τους ελέγχους του χαλλουμιού ΠΟΠ είπε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο μηχανισμός ελέγχου με την pro Verıtas. «Μένει να δούμε τι θα κάνουμε με το εμπορικό σήμα στη βάση και των υποδείξεων της Νομικής Υπηρεσίας», ανέφερε. «Αναμένονται οι απόψεις για το πώς θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στο προϊόν που φέρει το όνομα χαλλούμι κάτω από το εμπορικό σήμα», πρόσθεσε.

 

 

Αισχροκέρδεια
Ο αιγοπροβατοτρόφος Κώστας Νικολάου καταγγέλλει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια σε σχέση με τις χρεώσεις των ζωοτροφών, αφού μέσα σε λίγες μέρες η τιμή της σόγιας αυξήθηκε από τα 660 στα 720 ευρώ τον τόνο. Υπέδειξε ότι σε δέκα μέρες δεν θα έχουν ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους, ενώ οι ζωέμπορες τούς ζήτησαν, όπως είπε, να τα ταΐζουν μόνο με κριθάρι.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.