Απελπιστική η αβεβαιότητα επιβίωσης του αγροτικού  κόσμου

Η πλήρης καταστροφή από το χαλάζι προστέθηκε στις ανυπέρβλητες δυσκολίες και τα εµπόδια που ήδη υπήρχαν στη διαδικασία της καλλιέργειας και διάθεσης της παραγωγής

 Να στηριχθούν ουσιαστικά οι αγρότες οι οποίοι διαχρονικά αποτελούν τον τελευταίο τροχό στην άµαξα των κρατικών προτεραιοτήτων

 

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αποκορύφωμα των προβλημάτων που διαχρονικά κουβαλά στην πλάτη του ο αγροτικός κόσμος αποτελεί το τελευταίο κτύπημα που έχουν δεχτεί οι αγρότες, ιδιαίτερα των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, από τις κακές καιρικές συνθήκες. Η λίγη μόνο ώρα χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα αποδείχτηκε αρκετή για να επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή δίνοντας τη χαριστική βολή στους εναπομείναντες αγρότες της περιοχής Πιτσιλιάς, που παραδοσιακά ασχολούνται κυρίως με την φρουτοκαλλιέργεια, αλλά και της ορεινής Πάφου, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αμπελοκαλλιέργειας του τόπου.

Αγρότες της ορεινής Λεμεσού αλλά και Παφίτες αμπελοκαλλιεργητές που μίλησαν στη «Χαραυγή», μας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν περιμένουν να έχουν φέτος κανένα εισόδημα μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι τα τεράστια έξοδα που έγιναν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και η ελπίδα που είχαν ότι αυτή την εποχή και μέσα στους επόμενους μήνες θα απέδιδαν καρπούς οι κόποι τους, εξανεμίστηκαν.

Και έχουν απόλυτο δίκαιο, αφού καρποί, φύλλα ακόμα και ολόκληρα κλαδιά των φυτών κατακρεουργήθηκαν. Όπως μας εξήγησαν, το χτύπημα του χαλαζιού στους βραχίονες των φυτών θα προκαλέσει καρκίνωμα, οπότε τα δέντρα θα νεκρωθούν και για να επανέλθουν και να προσφέρουν ξανά παραγωγή, θα χρειαστεί να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Και μέχρι τότε οι αγρότες, όσοι θα έχουν πλέον το κουράγιο και την οικονομική δυνατότητα, θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μεγαλύτερους κόπους και να ξοδέψουν σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και άλλες αναγκαίες δαπάνες «αν θέλουμε να έρθουν οι καλλιέργειες μας στα σύγκαλά τους», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε.

Καθολική είναι η δικαιολογημένη απαίτηση του αγροτικού κόσμου να σταθεί η κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας και τα αρμόδια τμήματα να αποδείξουν έμπρακτα τις εξαγγελίες περί στήριξης του πρωτογενούς τομέα και άμεσα και αποτελεσματικά να στηρίξουν τους αγρότες που διαχρονικά αποτελούν τον τελευταίο τροχό στην άμαξα των κρατικών προτεραιοτήτων.

Οι χαμηλές αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα

Αν δεν υπάρξει τώρα η απαιτούμενη στήριξη, με ικανοποιητικές και άμεσες αποζημιώσεις, όπως τονίζουν, η απόγνωση στη οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή θα εξελιχθεί αναπόφευκτα σε οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων οικογενειών, οδηγώντας παράλληλα τους αγρότες στην ανεργία και στην αναζήτηση άλλων τρόπων επαγγελματικής απασχόλησης προκειμένου να επιβιώσουν.

Το θέμα των αποζημιώσεων για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους αγρότες και ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του ΟΓΑ, η οποία επέφερε αρνητικές αλλαγές, όπως τα πολύ χαμηλά επίπεδα αποζημιώσεων τα οποία προβλέπονται μέσα από το νέο σχέδιο ενίσχυσης.

Τα τρωτά που ακολούθησαν την κατάργηση του ΟΓΑ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, πέραν από τις αντιδράσεις των ίδιων των αγροτών, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα και από τις αγροτικές οργανώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, έχει ζητήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας και την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου συστήματος αποζημίωσης των αγροτών, καθώς, όπως εξήγησε, στην Κύπρο το κλίμα και οι συνθήκες είναι διαφορετικά από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύοντας ότι είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης και όχι αλλαγής της γραφειοκρατίας.

Την πεποίθηση ότι πολλοί είναι οι γεωργοί που δεν θα πάρουν αποζημίωση λόγω των πρόσφατων καταστροφών που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΠΕΚ, Χρήστος Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ένα σωστό Σχέδιο Ασφάλισης. Θα πρέπει, όπως υποδεικνύει, να βρεθεί ένας τρόπος να αυξηθεί το ποσό των αποζημιώσεων, καθώς οι περισσότεροι αγρότες είναι πιθανό να μην ασχοληθούν ξανά με τη γεωργία.

Απ’ όπου κι αν τον πιάσεις, πονεί ο αγροτικός τομέας

Τα πολλαπλά και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα των ανθρώπων της υπαίθρου βρίσκονταν ανελλιπώς στην ατζέντα του ΑΚΕΛ, που τόνιζε και συνεχίζει να τονίζει ότι ο κόσμος της υπαίθρου αξίζει και δικαιούται πολλά περισσότερα από εκείνα που του παρέχονται. Και είναι γενικά παραδεκτό ότι, παρά την αξιακή της βαρύτητα για τον τόπο, η ύπαιθρος βρίσκεται αντιμέτωπη με διαχρονικά προβλήματα, τα οποία έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω ακύρωσης σχεδιασμών και προγραμμάτων και μη υλοποίησης αναπτυξιακών έργων.

Άπειρες φορές βουλευτές του ΑΚΕΛ, που βρίσκονται σε μια συνεχή επαφή με τους αγρότες και τον κόσμο τη υπαίθρου, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις μη ικανοποιητικές ενισχύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 21-27, ειδικά για τα προγράμματα στον πυλώνα αναζωογόνησης των αγροτικών περιοχών, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία οφείλουν να διαμορφώσουν ευνοϊκό πλαίσιο και υποστηρικτικές πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βελτίωση της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, έχει τονισθεί από πλευράς ΑΚΕΛ ότι επιβάλλεται επιτέλους να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες όπως:

– Μέτρα στήριξης των αγροτών στη διαδικασία παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους που θα τους προστατεύουν και από την αισχροκέρδεια.

– Πολιτικές μείωσης των λειτουργικών κόστων και καθιέρωση γεωργοκτηνοτροφικής ταρίφας για νερό και ρεύμα.

– Παραχώρηση γεωργικού αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης και για τους γεωργούς που δεν χρησιμοποιούν χρωματισμένο πετρέλαιο.

– Πολιτικές που θα ενισχύουν και θα προστατεύουν τη θέση των κυπριακών προϊόντων και θα στηρίζουν την προώθησή τους.

– Στήριξη της λειτουργίας των αρδευτικών τμημάτων.

– Κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.

– Ενίσχυση του σχεδίου διαχείρισης γεωργικών κινδύνων. Εξαγγέλθηκε το μέτρο για τα αντιχαλαζικά δίκτυα, ωστόσο υπήρξαν τέτοιοι όροι, πολεοδομικοί και άλλοι, που στην πράξη το μέτρο αποδείχθηκε δώρο – άδωρο για τους αγρότες.

Ανυπέρβλητες δυσκολίες

Καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωσή του χτυπά ο αγροτικός κόσμος του τόπου, καθώς οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και πολλά χρόνια έχουν πλέον μετατραπεί σε απελπισία και απόγνωση. Αυτή η τάξη του πληθυσμού, που κάποτε αποτελούσε τον στυλοβάτη και την κινητήρια δύναμη της κυπριακής οικονομίας, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, κάτω και από το βάρος της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία οδηγήθηκε από τις αντιλαϊκές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας, διακατέχεται από έντονη αβεβαιότητα για το αν θα καταφέρει πλέον να επιβιώσει.
Αυτή η απελπιστική αβεβαιότητα πηγάζει μέσα από μια σειρά αρνητικών δεδομένων που αφορούν τις ανυπέρβλητες δυσκολίες και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται τόσο στη διαδικασία της καλλιέργειας και της παραγωγής όσο και της διάθεσης των προϊόντων και κατ’ επέκταση της αμοιβής των αγροτών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy