Απεργία και εκδήλωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές στα κατεχόμενα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Στην κεντρική είσοδο της «βουλής», στα κατεχόμενα, οδήγησαν οι απεργοί οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς τα λεωφορεία τους, ενώ οι δύο συντεχνίες τους ζητούν άμεσα μείωση της τελευταίας αύξησης στα καύσιμα καθώς θεωρούν μη βιώσιμη πλέον την εργασία τους.

Ζήτησαν συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Φαίζ Σουτζούογλου ενώ έξω από την «βουλή» είχαν σύντομη συνομιλία με τον «υπουργό συγκοινωνιών», τον «υπουργό τουρισμού» και τον «υπουργό παιδείας».

Οι δύο συντεχνίες Kar-İş και KTTTB είχαν ανακοινώσει χθες ότι από σήμερα σταματούν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Μέλη τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μπροστά από την «βουλή», η οποία συνεδρίαζε στην παρουσία και των «υπουργών». Εάν δεν βρεθεί εντός της ημέρας λύση στα αιτήματά τους, ανέφεραν, αύριο θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος της ένωσης οδηγών ταξί, Μουράτ Καραλάρ δήλωσε μπροστά από την «βουλή» ότι εάν το «κράτος» δεν τους στηρίξει τότε «θα διαλυθούμε υπό το βάρος των αυξήσεων». Σημειώνοντας ότι κάποιοι αναφέρονται στο ψευδοκράτος ως μέρος των τουριστών και των φοιτητών, ο Καραλάρ είπε ότι εάν δεν τύχουν στήριξης, οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί θα αντικατοπτριστούν στους πελάτες τους, που είναι τουρίστες και φοιτητές στην πλειοψηφία τους.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας μεταφορών δημόσιας συγκοινωνίας, Kar-İş, Φουάτ Τοπάλογλου επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι δεν έχει καμία πολιτική όσον αφορά τον τομέα τους. Όλοι κάνουν σχόλια, είτε μας καταλαβαίνουν, είτε όχι, αλλά από δω και πέρα δεν απομένει τομέας δημόσιων μεταφορών, πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι αυξήσεις αυτές που επιβλήθηκαν για να βγάλουν τρισεκατομμύρια κάποιοι και να γίνουν  πλούσιοι όσοι ανήκουν σε ένα – δυο τομείς. Αν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο για τις τιμές των καυσίμων και υπάρξει μια χρηματοδοτούμενη και αδασμολόγητη φόρμουλα για τους μεταφορείς, αύριο θα κατέλθουμε σε κινητοποιήσεις με οχήματα, με τις οικογένειές μας».

Οι απασχολούμενοι στον τομέα των δημοσίων μεταφορών ζητούν να ακυρωθεί η τελευταία αύξηση στα καύσιμα, να επιδοτηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με καύσιμα χωρίς φόρο ταμείου καυσίμων και ΦΠΑ, λήψη μέτρων να μην επηρεάζονται τα καύσιμα για τις δημόσιες μεταφορές και να γίνουν γενικά για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων μεταφορών.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας και από κτηνοτρόφους στα κατεχόμενα

Απροειδοποίητη εκδήλωση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στα κατεχόμενα και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βρέθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις μπροστά από το «υπουργείο γεωργίας, και φυσικών πόρων».

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, αύριο η ένωσή τους σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας στους δρόμους. Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων και παραγωγών σημείωσε την αύξηση στην τιμή του κριθαριού και των ζωοτροφών λέγοντας ότι γνωρίζουν πως υπάρξει παγκόσμια κρίση, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έγινε τίποτε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Ναϊμογουλαρί ανέφερε ότι οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί έχουν κόψει το μέλλον του επαγγέλματός τους και ζήτησε από την «κυβέρνηση» να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.