Απεργία στο λιμάνι Λάρνακας για εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν την Kition ότι δεν προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης

Σε απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Kition Ocean Port η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι Λάρνακας με τις συντεχνίες να καταγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις μελών του προσωπικού αλλά και άρνηση της εταιρείας να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ Λάρνακας εξέδωσαν πριν από λίγο κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“Ενώ εκκρεμεί διαδικασία διαπραγμάτευσης και συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και υπεβλήθησαν αιτήματα και η διαδικασία είναι ανοιχτή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων επειδή η εταιρεία δεν προσέρχεται σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η εταιρεία προχωρεί σε εκδικητικές απολύσεις αγνοώντας και παρακάμπτοντας και των Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και τις νομοθεσίες που προστατεύουν τις Συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν συλλογικά για να προστατέψουν τα δικαιώματα τους, το δικαίωμα της οργάνωσης, της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης ΣΣΕ.
Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη γιατί η στάση αυτή εξελίσσεται σε ένα χώρο όπου η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται δημόσια περιουσία
Οι απεργοί το μόνο που ζητούν είναι να ανακληθούν άμεσα οι εκδικητικές απολύσεις και να ξεκινήσει διαδικασία διαπραγματεύσεων συνομολόγησης ΣΣΕ στη βάση των αιτημάτων που έχουν ήδη αποσταλεί από την πλευρά τους και τις Συντεχνίες τους.
Το Υπουργείο Μεταφορών , το οποίο έχει προχωρήσει στη Σύμβαση Παραχώρησης της εκμετάλλευσης του λιμανιού Λάρνακας έχει υποχρέωση να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού αλλά και η προστασία των Συνδικαλιστικών ελευθεριών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Ζητούμε ταυτόχρονα από το Υπουργείο Εργασίας να διασφαλίσει τη λειτουργία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να προστατέψει τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται και να προστατέψει και τους εργαζομένους από απολύσεις και εκδικητικές συμπεριφορές οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε σύγκρουση και εργατική αναταραχή.
Απευθυνόμαστε επίσης και στις Αρχές, τους θεσμούς και την κοινωνία της Λάρνακας, αναμένοντας ότι δεν θα δεχτούν να καταπατούνται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Λιμάνι Λάρνακας και ότι οι εργασίες ανάπτυξης που πρόκειται να γίνονται στην πόλη θα σέβονται τα πιο πάνω”

Εκ των Συντεχνιών
ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ
Λάρνακας Λάρνακας

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.