Απεργία πείνας και απόπειρα αυτοκτονίας στη ΜενόγειαΕπικίνδυνη τροπή πήρε η απεργία πείνας δέκα προσφύγων στο κέντρο κράτησης αιτητών ασύλου στη Μενόγεια, όταν ένας εκ των απεργών προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες το πρωί όταν τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα πρόλαβαν οι άλλοι απεργοί και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο χώρο. Ο πρόσφυγας οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

Η απεργία πείνας των δέκα προσφύγων ξεκίνησε στις 8 του Γενάρη, όταν οι πρόσφυγες αποφάσισαν πως η μεταχείρισή τους από τις κυπριακές Αρχές, αλλά και οι συνθήκες κράτησής τους είναι απαράδεκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», πρόκειται για εννέα Σύρους και έναν Αιγύπτιο πρόσφυγα. Όλους οι κυπριακές Αρχές τους οδήγησαν στη Μενόγεια, όπου τελούν υπό κράτηση με μόνη εξήγηση «λόγους ασφάλειας». Οι δέκα πρόσφυγες επιμένουν πως οι κυπριακές Αρχές οφείλουν περισσότερες εξηγήσεις για το καθεστώς της κράτησής τους στη Μενόγεια. «Εάν υπάρχει κάτι εναντίον μας, πρέπει να μας γνωστοποιηθεί», τονίζει ένας εξ αυτών. Παρ’ όλα αυτά οι Αρχές δεν φαίνεται να προχωρούν σε οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με το μέλλον τους, κάτι που επιτείνει το καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνουν.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως η απόπειρα αυτοκτονίας ακολούθησε την επίσκεψη των Αρχών στη Μενόγεια όπου πρότειναν στους απεργούς να διακόψουν την απεργία και να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων, με την υπόσχεση πως σε δεκαπέντε ημέρες θα επεξεργαστούν τα αιτήματά τους.

Σε απελπιστική κατάσταση

Την ίδια ώρα, η γυναίκα ενός εκ των απεργών βρέθηκε από χθες σε αντίσκηνο έξω από το κτίριο της Βουλής μαζί με τα δύο παιδιά της, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η γυναίκα που ήρθε στην Κύπρο μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος έζησε ως φοιτητής στη χώρα και γνωρίζει Ελληνικά, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση καθώς βρέθηκε μόνη της χωρίς να γνωρίζει πληροφορίες για τους λόγους.

Η πρόσφυγας και τα παιδιά της βρίσκονται ακόμη απέναντι από το κτίριο της Βουλής. Η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) καλεί όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει με ζεστά ρούχα και φαγητό να επικοινωνήσει μαζί της.

Δημήτρης Παλμύρης