Απέσυρε η Κυβέρνηση το ν/σ για τον Περί Δικαστηρίων Νόμο

Η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που τα συνεργαζόμενα κόμματα επέφερα στο νομοσχέδιο έτσι ώστε να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών

Με κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα ότι αποσύρει το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων Νόμο, «αφού λήφθηκε υπόψη η συζήτηση που διεξάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, εν τη απουσία των αρμόδιων Υπουργείων και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όπου κατέληξε σε σειρά τροπολογιών από τα πολιτικά κόμματα, οι οποίες όχι μόνο είναι εκτός της φιλοσοφίας του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά ενδεχόμενη ψήφιση τους θα δυναμιτίσει τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα μας οδηγήσει σε γεγονότα της περιόδου 2012-2013»

Όπως λένε οι κα. Γιολίτη και κ. Πετρίδης, «ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο είχε ως στόχο την ταχεία εκδίκαση διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών/εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, με κύριο βάρος στις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κατέληξε, μέσω τροπολογιών που δεν σχετίζονται με τη δομή και το αντικείμενο του περί Δικαστηρίων Νόμου, σε εργαλείο για την πλήρη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, επηρεάζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών».

Όσον αφορά στις προτάσεις νόμου που θα συζητηθούν αύριο στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων και οι οποίες «αποσκοπούν στην πλήρη καταστρατήγηση του πλαισίου εκποιήσεων, οδηγούν και αυτές τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κυπριακή οικονομία σε δύσκολα και επικίνδυνα μονοπάτια», ισχυρίζονται.

«Tόσο οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ήταν ξεκάθαρες. Αλλαγές του πλαισίου εκποίησης στη βάση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων θα επιφέρει κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ΕΚΤ- ΕΕ) και το ΔΝΤ σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται όσον αφορά τους κινδύνους, είναι ξεκάθαρα, συνεχίζει η ανακοίνωση και οι δύο υπουργοί προσθέτουν πως «θα ανάμενε κάποιος ότι σε ένα κράτος, το οποίο έφθασε στα όρια χρεοκοπίας το 2013, με νωπές τις μνήμες από την τότε περίοδο, οι νομοθέτες του θα ήταν πιο φειδωλοί και προσεκτικοί στις κινήσεις τους».

«Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας ως προς την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) που βρίσκονται σήμερα τόσο εντός, όσο και εκτός του τραπεζικού τομέα. Τονίζουμε τη βαρύτητα που δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατά την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, στο υπό αναφορά θέμα και την εντατικοποίηση της προσπάθειας που χρειάζεται να γίνει. Όλοι οι Οίκοι Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θέτουν ως βασικό κριτήριο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας την περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ σε βιώσιμα επίπεδα. Τονίζουμε την τεράστια σημασία ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τους εξωδικαστικούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, παράλληλα με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των ΜΕΧ.»

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν στρατηγικά να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο, αναφέρουν στο τέλος της ανακοίνωσης.

Προειδοποίησαν οι βουλευτές

Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αποσύρει το νομοσχέδιο που δημιουργεί νέα δικαιοδοσία στα Επαρχιακά Δικαστήρια (Περί Δικαστηρίων τροποποιητικός νόμος) για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, η Βουλή θα προχωρήσει αύριο στην ψήφιση των αλλαγών στο πλαίσιο των εκποιήσεων, προειδοποίησαν προηγουμένως Βουλευτές.

Όπως ανέφεραν Βουλευτές έπειτα από την έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, στη Βουλή εκκρεμούν σειρά προτάσεων νόμου που αφορούν τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποσύρει το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Δικαστηρίων νόμου, οι προτάσεις αυτές θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια, αφού πολλές από αυτές καλύπτονταν από τροπολογίες που επέφερε η επιτροπή Νομικών στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, τρέχει η διαδικασία για τον Περί Δικαστηρίων Νόμου, όπου έχουμε επιφέρει μια σειρά από αλλαγές και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες για να προστατευθούν δικαιώματα των δανειοληπτών και πρώτα απ’ όλα να αποκατασταθεί το δικαίωμα για νομική αρωγή και για να μπορεί να ζητήσει αναστολή των διαδικασιών εκποίησης μέχρι που να εκδικαστεί η υπόθεσή του, αποκαθιστώντας τη ισορροπία έπειτα από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εκποιήσεων μετά την τροποποίησή του το 2018.

«Και ευχόμαστε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο, ότι θα συζητηθεί αύριο και ότι θα υπερψηφιστούν οι τροπολογίες που εμείς μαζί με άλλα κόμματα συνεργαζόμενοι έχουμε επιφέρει στο νομοσχέδιο έτσι ώστε μπορέσουμε να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως στη Βουλή εκκρεμεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο μέσω τροποποιήσεων στον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «από την στιγμή που θα ψηφιστεί ο περί Δικαστηρίων νόμος, με τις τροπολογίες τις οποίες καταθέτουμε, δεν θα επιμένουμε αύριο να συζητηθεί η πρόταση νόμου η συγκεκριμένη διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτή την πρόταση νόμου καλύπτεται από τον Περί Δικαστηρίων νόμο, αλλά θα παραμείνει στο πινάκιο της Επιτροπής Οικονομικών, έτσι ώστε με την σύγκληση της νέας Βουλής να συζητηθούν μαζί με τις άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί».

Είπε τέλος ότι παράλληλα στην αυριανή Ολομέλεια θα συζητηθεί ξεχωριστή πρόταση κόμματος για παράταση της αναστολής εκποιήσεων λόγω της πανδημίας για κύρια κατοικία μέχρι €350.000 και της μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είπε πως στη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκαν οι προτάσεις νόμο για τροποποίηση στον Περί Μεταβιβάσεως νόμου.

«Και ελπίζω η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Δικαστήρια και βεβαίως υπάρχει μία διαδικασία συζήτησης των προτάσεων νόμου όλων των κομμάτων η οποία θα απασχολήσει αύριο την Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ο Βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε έκκληση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην αποσύρει μέχρι αύριο το νομοσχέδιο για τη δημιουργία δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια που θα ασχολείται με χρηματοοικονομικές διαφορές.

Είπε πως Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ κατήρτισαν τροπολογίες, που, όπως είπε, στοχεύουν στο να βελτιώσουν την ποιότητα του νομοσχεδίου ώστε να λειτουργεί με ένα τρόπο προς όφελος των δανειοληπτών και όχι να χρησιμοποιηθεί για να εκδικάζονται πολύ πιο γρήγορα κάποιες υποθέσεις.

«Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη (απόσυρσης του νομοσχεδίου) είμαστε έτοιμοι με τις υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν τον περί μεταβιβάσεως νόμο, είμαστε έτοιμοι και την υστάτη να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν αυτό το πλαίσιο προστασίας που χρειάζονται σήμερα οι δανειολήπτες», είπε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι θα στηρίξουν την πρόταση για πάγωμα των εκποιήσεων και πρόσθεσε ότι το Κίνημα επιμένει ότι η Βουλή πρέπει επαναφέρει τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Νόμο όπως ήταν το καλοκαίρι του 2018 και ότι οι Οικολόγοι θα επιμένουν στη συζήτηση της πρότασής τους στην αυριανή Ολομέλεια.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων να μην επιτρέψουν ουσιαστικά να τεθεί προς κρίση αυτή η πρόταση νόμου, αλλά εμείς θα επιμένουμε να κριθεί στην Ολομέλεια αυτή η πρόταση νόμου που επαναφέρει την κατάσταση το νομικό πλαίσιο όπως ήταν τον Ιούλιο του 2018», κατέληξε.

Ακόμα ένα δείγμα του ετσιθελισμού και της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη η άτακτη απόσυρση του Νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων

Το ΑΚΕΛ αντίδρασή στην απόσυρση του ν/σ με γραπτή δήλωση του Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή και επικεφαλής Γραφείου Νομικών ΑΚΕΛ ο οποίος υπογράμμισε πως  «η άτακτη απόσυρση του Νομοσχεδίου περί Δικαστηρίων,  λίγες ώρες πριν από την τελευταία Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αποτελεί ακόμα ένα δείγμα του ετσιθελισμού και της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού».

«Μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα στη Βουλή έκαναν το αυτονόητο. Προσπαθήσαμε να επιφέρουμε βελτιώσεις που θα αποκαθιστούσαν την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και των τραπεζών».

«Οι κυβερνώντες, επαναλαμβάνοντας τον κακό τους εαυτό, επέδειξαν έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο θεωρώντας ότι τα κόμματα και οι βουλευτές πρέπει απλώς να επικυρώνουν τις αποφάσεις τους», αναφέρει ο κ. Δαμιανού.

« Ουσιαστικά η φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού απαιτεί την τυφλή εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, αγνοώντας προφανώς ότι εν έτη 2021 είναι πλέον εδραιωμένη η δημοκρατία στην Κύπρο».

«Το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις θα συνεχίσει την στοχευμένη προσπάθεια για προστασία των δανειοληπτών και για επαναφορά κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία με βίαιο τρόπο αφαίρεσαν από τους πολίτες οι κυβερνώντες και οι εταίροι τους των μνημονίων και της Τρόικα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy