Απέσυρε τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την αξιολόγηση τετραμήνων ο Προδρόμου

Βολές από ΑΚΕΛ - «Κατώτερος των περιστάσεων ο Υπουργός»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Αποσύρει την πρόταση του σχετικά με τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την αξιολόγηση τετραμήνων, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, υπό το φως της εμπειρίας που προέκυψε από τη μέχρι τώρα σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση και ενόψει της προβλεπόμενης επέκτασης του την επόμενη σχολική χρονιά και στον γυμνασιακό κύκλο, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), είχε διαβουλεύσεις με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής.

Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, το ΥΠΑΝ συνεκτίμησε και κωδικοποίησε αριθμό εισηγήσεων που έγιναν από Βουλευτές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες απλοποιούν και με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν τη διαδικασία, χωρίς να επηρεάζουν τη γενική φιλοσοφία και τις επιδιώξεις της διαδικασίας αξιολόγησης και κατέθεσε πρόταση τροποποίησης των σχετικών Κανονισμών.

Κατά τη συζήτηση της τροποποιητικής πρότασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού κατατέθηκε από Βουλευτές αριθμός τροπολογιών οι οποίες αντιστρατεύονται πλήρως και αναιρούν τη βασική φιλοσοφία και το σκοπό της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας.

Μια άλλη τροπολογία επιδιώκει να ρυθμίσει θέματα σχετικά με την παραχώρηση εύλογων προσαρμογών σε ομάδες μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικά, αφορούν τέσσερις νομοθεσίες και εξετάζονται παράλληλα από το Υπουργείο με πρόθεση κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα προσεγγίζει με συνέπεια το συγκεκριμένο θέμα.

Άλλη τροπολογία που συζητήθηκε και αφορά μερική προσαρμογή των προτεινόμενων κανονισμών χωρίς να αναιρεί τη βασική φιλοσοφία της νομοθεσίας, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Ενόψει ωστόσο της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τη διεύρυνση του πλαισίου συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κρίνεται αναγκαίο να αποφευχθεί αυτή τη στιγμή η ψήφιση τροπολογιών στους Κανονισμούς οι οποίες ενδέχεται να περιπλέξουν και να δυσχεράνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Παρά τη δηλωμένη θέση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει, όπως ήταν η γενικότερη επιθυμία, σε ελάφρυνση των διαδικασιών αξιολόγησης -και συγκεκριμένα σε μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων-δεδομένης της προσέγγισης αριθμού βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προέχει αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί η σαφήνεια, η καθαρότητα και η λειτουργικότητα του κανονιστικού πλαισίου.

Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι σύντομα η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της και αυτές θα επανεκκινήσουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους, κρίθηκε απαραίτητο όπως αποφευχθεί οποιαδήποτε τροποποίηση των Κανονισμών και το Υπουργείο ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι συγκεκριμένοι Κανονισμοί δεν θα επανακατατεθούν, αλλά μπορεί σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον διαμορφωθεί σαφής πολιτική βούληση να επαναληφθεί η σχετική συζήτηση.

Βολές από ΑΚΕΛ – Κατώτερος των περιστάσεων ο Υπουργός

Για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων, αναφέρει σε δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλή Τομέα Παιδείας ΑΚΕΛ και βουλευτή, για την απόσυρση των κανονισμών για τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Σε ένα ρεσιτάλ προχειρότητας, έφερε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Και ενώ η Επιτροπή Παιδείας έτρεχε εντός του χρόνου να εγκρίνει τους κανονισμούς, το ΥΠΠΑΝ τους απέσυρε, με το «επιχείρημα» ότι η Βουλή μπορεί με βάση το συνταγματικό της δικαίωμα, να επιφέρει τροποποιήσεις!

Αυταρχισμός, ετσιθελισμός και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και σοβαρότητα.

Λόγω των απαράδεκτων χειρισμών του Υπουργού Παιδείας θα συνεχίζει να επιβάλλεται στους μαθητές μας ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο το ίδιο το ΥΠΠΑΝ θεωρεί αποτυχημένο και μέχρι χτες ήθελε να τροποποιήσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.