Απέτυχαν τέσσερις φορές να εισαγάγουν φυσικό αέριο – Φέσι €300 εκ. λόγω της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης

Συσκέψεις για την ΑΗΚ και την έλευση φυσικού αερίου συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την ερχόμενη εβδομάδα, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να εισαγάγει φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι το κράτος έθεσε ως στόχο την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι την 01/01/2020. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση ανέτρεψε επανειλημμένα τους σχεδιασμούς που έγιναν, ενώ απέτυχε τέσσερις φορές να εισαγάγει φυσικό αέριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φορτωθούν οι καταναλωτές με φέσι 300 εκατ. ευρώ, λόγω των ρύπων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στον ηλεκτρισμό έφτασε στο 30,9%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία θα συζητηθεί «η πορεία της ΑΗΚ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον». Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας και «θα εξεταστούν τρόποι ασφαλούς και παραγωγικής προσαρμογής του Οργανισμού στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν».

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη «για την έλευση του φυσικού αερίου και την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής». Όπως αναφέρεται, «θα μελετηθεί η πρόοδος των έργων σε σχέση με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και θα συζητηθούν τρόποι επιτάχυνσής τους».

Επισημαίνεται ότι το κράτος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτό θα επιτευχθεί.

Προχειρότητα

Το κράτος έθεσε ως στόχο την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι την 01/01/2020. Ωστόσο, με αλλαγές στόχων, διαδικασιών, μετάθεση χρονοδιαγραμμάτων, η κυβέρνηση απέτυχε τέσσερις φορές να εισαγάγει φυσικό αέριο.

Ασφάλεια στο Βασιλικό

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη σύσκεψη στο Προεδρικό, με θέμα την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής του Βασιλικού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η σύσκεψη καθορίστηκε μετά και την πυρκαγιά που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε εύλογες ανησυχίες». Αναφέρεται επίσης ότι «στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να καθησυχαστούν οι σχετικές ανησυχίες». Ακόμη, αναφέρεται ότι στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.