Απέτυχε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου

Νέα σφοδρή επίθεση δημάρχων και κοινοταρχών κατά του ΕΒΕΑ

Νέα κοινή επιστολή εξέδωσαν οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας και οι κοινοτάρχες Φρενάρους και Αχερίτου εναντίον του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου σε μια συνέχεια της γνωστής κόντρας. Οι κ.κ. Πυρίλλης, Καραγιάννης, Καούνας και Χαζηγιώρκας επαναλαμβάνουν τα πυρά κατά του Επιμελητηρίου καταγγέλλοντάς ότι επιχειρεί να υποκαταστήσει τις Τοπικές Αρχές και να κηδεμονεύσει την επαρχία. Αιτία αυτής της επίθεσης ήταν η ενέργεια του Επιμελητηρίου να απευθυνθεί στους τοπικούς φορείς για συνεργασία προς την κατεύθυνση της ετοιμασίας «Στρατηγικού Πλάνου Αναπτυξιακών Έργων» για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Οι σχετικές προσκλήσεις που στάλθηκαν από το ΕΒΕΑ άναψαν τα αίματα και θεωρούνται αιτία πολέμου για τους δημάρχους Παραλιμνίου και Δερύνειας και τους κοινοτάρχες Αχερίτου και Φρενάρους. Οι τέσσερις τοπικοί άρχοντες υπογράφουν δεύτερη κοινή επιστολή προς το ίδιο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου με κοινοποίηση σε όλες τις Τοπικές Αρχές, στους βουλευτές και στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία εξαπολύουν εκ νέου σφοδρό κατηγορώ κατά του Επιμελητηρίου, καταγγέλλοντας ότι ενεργεί με μοναδικό στόχο την προβολή του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Λεμεσό και ότι θέλει και απαιτεί να κηδεμονεύει την ελεύθερη επαρχία.

Οι τοπικοί άρχοντες καταλογίζουν στο ΕΒΕΑ πλήρη αποτυχία στη διεκδίκηση έργων για την επαρχία Αμμοχώστου φέρνοντας ως παραδείγματα το γεγονός ότι η επαρχία έχει το κατώτατο κατά κεφαλήν εισόδημα, το γεγονός ότι η επαρχία είναι η μόνη χωρίς πανεπιστημιακή σχολή και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων εκτός από τη μαρίνα για την οποία μάλιστα, καταγγέλλουν ότι ο μόνος λόγος που έγινε εφικτή είναι επειδή το ΕΒΕΑ ήταν μέτοχος στο αρχικό σχήμα! Σύμφωνα με τους δύο δημάρχους και τους δύο κοινοτάρχες, το ΕΒΕΑ εξυπηρετεί το στόχο της καθήλωσης της επαρχίας Αμμοχώστου και επιθυμεί να κάνει κουμάντο στα οικονομικά τεκταινόμενα.

Οι κ.κ. Πυρίλλης, Καραγιάννης, Καούνας και Χατζηγιώρκας στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι ο συντονισμός για διεκδίκηση έργων με βάση στρατηγικό πλάνο είναι δουλειά που αναλογεί στις Τοπικές Αρχές, η οποία μάλιστα έχει ήδη γίνει αφού, όπως τονίζεται, έχει εκπονηθεί Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΣΣΟΧΑ) για όλη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μετά από συλλογική και επίμονη προσπάθεια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας, Σωτήρας και Αγίας Νάπας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Άχνας και Αχερίτου-Βρυσούλων. Η μελέτη αυτή, υπογραμμίζουν, έλαβε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του κράτους κατόπιν ευρείας διαβούλευσης στην οποία όμως, δεν έλαβε μέρος το Επιμελητήριο.

Υπονομεύουν τον Στρατηγικό Σχεδιασμό

Δύο δήμαρχοι και οι δύο κοινοτάρχες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου καταγγέλλουν ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου υπονομεύει την προσπάθεια για Στρατηγικό Σχεδιασμό Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης και θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

 

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.