Απεβίωσε ο Ελλαδίτης λόγιος Στ. ΣτεφάνουΑνήμερα Πρωτοχρονιάς του 2016 έφυγε ο Στέφανος Στεφάνου, ένας ανθρώπου ταυτισμένος με την ελληνική Αριστερά του 20ού αιώνα.

Γεννημένος στο Σουφλί το 1926, πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή και την εξορία, στα χρόνια του Εμφυλίου και της Χούντας. Ήταν μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και μεταπολιτευτικά σταθερά ενεργός στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Αν και αυτοδίδακτος, αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους διορθωτές και επιμελητές βιβλίων και κειμένων (όπως μαρτυρούν οι πάμπολλοι “μαθητές” του και τα εκατοντάδες βιβλία που επιμελήθηκε, πολλά από τα οποία στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών).

Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας). Είχε παντρευτεί την αγωνίστρια Παγώνα Παπατσαρούχα και υπήρξαν ένα ζευγάρι ξεχωριστό σε όλο το βίο τους (βλ. το βιβλίο της Παγώνας Στεφάνου “Των Αφανών” εκδ. Θεμέλιο). «Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς 1941-1971», υπέγραφε ο ίδιος την αυτοβιογραφική του μαρτυρία που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Θεμέλιο (επιμέλεια Χριστίνα Αλεξοπούλου).

Κι ωστόσο ήταν ένας πολύ ξεχωριστός αγωνιστής και λόγιος της Αριστεράς, ο ένας και μοναδικός Στέφανος: η πολιτική ορθοκρισία του, η ευκρίνεια και ευρύτητα της σκέψης του, το αφηγηματικό ταλέντο, το ήθος τον έκαναν να ξεχωρίζει. Και αυτός το «ένας από τους πολλούς» πρέπει να θεωρηθεί όχι κυριολεξία, αλλά τεκμήριο του ήθους του.

Ο «Διάλογος» αποστέλλει θερμά συλλυπητήρια στην κόρη του Κατερίνα, στον σύζυγό της Γιώργο Κασκάνη και τους λοιπούς οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 12.45 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (Ι. Ναός Αγίου Νικολάου).

ΠΗΓΗ: avgi.gr