Για «πολιτική δολοφονία» κάνει λόγο η οικογένεια Παπακώστα

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 76 ετών ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω προβλημάτων υγείας, που αντιμετώπιζε.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη.

«Ο Κώστας Παπακώστας απεβίωσε με το παράπονο για τα όσα αδίκως υπέστη τα τελευταία χρόνια και αδίκως ανέμενε την υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για χάρη και την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος που κοινοποιεί τον θάνατό του γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21ης Σεπτεμβρίου και αναφέρεται σε «πολιτική δολοφονία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο αείμνηστος αγωνιστής υπέρ των δικαίων της πατρίδας και ουσιαστικά υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος, έπασχε από πάμπολλες και σοβαρές ασθένειες αρκετά καλά γνωστές στους αρμόδιους» και κρατείτο έγκλειστος στο δωμάτιό του για δύο χρόνια παρόλο που γνώριζαν ότι αυτό επιδείνωνε την υγεία του και το μοιραίο ήταν καθαρά θέμα χρόνου, όπως αναφερόταν στις εκθέσεις των ιατροσυμβουλίων. για το εν λόγω θέμα.

Η οικογένεια του εκλιπόντος ευχαριστεί όλους όσοι τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του Κώστα Παπακώστα, εντός και εκτός Κύπρου (συμπεριλαμβανομένων 17 οργανώσεων ομογενών με χιλιάδες μέλη, ιατρών, αγωνιστών, δημόσιων προσώπων), καθώς και το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως και τους 300 και πλέον γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που απαίτησαν την αποφυλάκισή του και που δεν κατέστη δυνατό να δοθούν τα ονόματα τους στη δημοσιότητα λόγω του ότι επισυνέβη το μοιραίον.

«Η οικογένεια Κώστα Παπακώστα πιστεύει ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για την πρόκληση του θανάτου του αγωνιστή Κώστα Παπακώστα και θα τους αναζητήσει, επιφυλασσόμενη, μέσα στο πένθος της, για την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση του κυπριακού λαού εν ευθέτω χρόνω». Η οικογένεια θα αναλώσει όλες της τις δυνάμεις για να χυθεί άπλετο φως στα παρασκήνια και προσκήνια που οδήγησαν στο θάνατο Παπακώστα, σημειώνεται, «ένα θάνατο που ισοδυναμεί με πολιτική δολοφονία εκ μέρους των όσων ποικιλοτρόπως εμπλέκονται, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο εντός και εκτός Κύπρου».

Η οικογένειά του σημειώνει επίσης ότι ο Κώστας Παπακώστας πολέμησε, ως μέλος της Ε.Ο.Κ.Α, κατά των Άγγλων κατακτητών, πολέμησε κατά της χούντας και της Ε.Ο.Κ.Α Β’ που επιζητούσαν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά του Τούρκου εισβολέα.

Συλλυπητήρια από ΠτΔ

Γραπτώς απέστειλε τα συλλυπητήριά του από τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ευρίσκομαι, το θάνατο του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε μία προσωπικότητα που υπηρέτησε με αυτοθυσία την πατρίδα από τα πολύ νεανικά του χρόνια, δίνοντας το παρών του σε όλους τους αγώνες, είτε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα είτε για την υπεράσπιση της Κύπρου από ξένες επιβουλές είτε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ως άνθρωπος υπήρξε μετριοπαθής, ως βουλευτής δημιουργικός και ως αγωνιστής είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα. Τιμήθηκε, επίσης, με τιμητικό δίπλωμα για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Λυπούμαι γιατί παρά τη θέληση μου, δεν έγινε κατορθωτό να του απονεμηθεί χάρη ενόσω ακόμη ευρισκόταν εν ζωή.

Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.»

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας της επαρχίας Αμμοχώστου στις 12 Νοεμβρίου 1939.

Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως.

Υπηρέτησε δεκαοκτώ χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.), η οποία σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 διορίστηκε οριστικά στην Αστυνομία με το βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του, διαμαρτυρόμενος για τα κακώς κείμενα στο Σώμα.

Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Είχε συγγράψει τις μελέτες «Η νομική και ιστορική αλήθεια για το κυπριακό πρόβλημα» (1985) και «Η Τουρκία σήμερα-Τάσεις και προοπτικές» (1985).

Είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 (2004), καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 (2006).

Ήταν νυμφευμένος με τη Χρύσω Μαμμίδου και έχουν μια κόρη και ένα γιο.

ΑΚΕΛ: Άδικη απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του όσο λίγοι

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Παπακώστα από ανακοπή καρδίας εκφράζει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «πρόκειται για μια άδικη απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του όσο λίγοι, πολύ καλού φίλου και συναγωνιστή.

»Ο Κώστας Παπακώστας που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου, από το 1955 ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ, μέχρι και τον τελευταίο του δημόσιο διορισμό ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε πάντοτε υπόδειγμα πατριώτη, βαθιά δημοκρατικού και δραστήριου ανθρώπου. Είχε μια εξαιρετική συνεργασία με το ΑΚΕΛ ως Βουλευτής Αμμοχώστου μέσω του θεσμού των Νέων Δυνάμεων από το 1996 μέχρι και το 2008.

»Ο εκλιπών, υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα του τραγικού ατυχήματος στο Μαρί. Το ΑΚΕΛ κατέβαλε πολλές προσπάθειες για απονομή χάρης από την πολιτεία, που τόσο υπηρέτησε ο Κώστας Παπακώστας, με δεδομένες τις εκθέσεις των γιατρών που προειδοποιούσαν για το βεβαρημένο της υγείας του και τον κίνδυνο να συμβεί το μοιραίο. Δυστυχώς η πολιτεία και διάφοροι αξιωματούχοι της, δεν συγκινήθηκαν ποσώς από το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα και προτίμησαν να υπηρετήσουν σκοπιμότητες».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ επισημαίνει τα πιο κάτω από τη ζωή του αποβιώσαντος:

»Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Καρπασίας το 1939. Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ του 55-59 και στη συνέχεια υπηρέτησε στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά φτάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας στο οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’. Στις 15 Ιουλίου αντιστάθηκε κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και για την δράση του συνελήφθηκε, βασανίστηκε και φυλακίσθηκε. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη ΜΜΑΔ. Έφθασε μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας.

»Από το 1996 μέχρι και το 2008 διετέλεσε Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις , ενώ το 2008 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

»Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Παπακώστα και στους οικείους του».

Γραπτή δήλωση πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Θερμά και εγκάρδια συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα εκφράζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση του ο Δ. Χριστόφιας αναφέρει:

«Αισθήματα βαθιάς θλίψης προκαλεί στον κάθε Κύπριο δημοκράτη πατριώτη, στον κάθε αντικειμενικό άνθρωπο, το άκουσμα του θανάτου του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα. Πολύ περισσότερο σε εμάς που πορευτήκαμε μαζί του και δώσαμε μάχες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του Εθνάρχη Μακαρίου, κατά της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας και όχι μόνο.

»Η γνωριμία μου με τον Κώστα Παπακώστα πάει πίσω στο 1965 όταν κατατάγηκα στην Εθνική Φρουρά και ο Υπολοχαγός Παπακώστας υπηρέτησε ως Υποδιοικητής και κατόπιν Διοικητής του Λόχου Υγειονομικού, στον οποίο εντάχθηκα. Αυστηρός μεν, πάντα δε ανθρώπινος και δίκαιος. Αφοσιωμένος στη δημοκρατία και στον Μακάριο, αναδείχθηκε επικεφαλής του Εφεδρικού Σώματος και κατάφερε καίρια χτυπήματα στην ΕΟΚΑ Β’ και την παρανομία. Μετά το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πολέμησε για απόκρουση του εισβολέα. Επανήλθε στους κόλπους του αστυνομικού σώματος και με την εκλογή του προέδρου Βασιλείου διορίστηκε Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Η εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας των δεξιών, συντηρητικών δυνάμεων, τον ώθησε σε παραίτηση από το Αστυνομικό Σώμα.

»Επειδή η στενή σχέση μεταξύ μας ήταν συνεχής και αδιάλειπτη και βαθιά η φιλία που αναπτύχθηκε, ο Κώστας Παπακώστας εντάχθηκε στις Νέες Δυνάμεις και υπηρέτησε από το αξίωμα του Βουλευτή Αμμοχώστου το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, με συνέπεια, μαχητικότητα, ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια. Επανεξελέγη βουλευτής και όταν ο λαός, μας καταξίωσε να υπηρετήσουμε από το ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο Κώστας Παπακώστας διορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Ως Υπουργός Άμυνας εργάστηκε όπως συνήθως, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

»Δυστυχώς, το τραγικό συμβάν στο Μαρί τον υποχρέωσε σε παραίτηση. Ο Κώστας Παπακώστας πλήρωσε βαρύ τίμημα λαθών που άλλοι διέπραξαν και παρά τα τεράστια προβλήματα της υγείας του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ζήτησα επανειλημμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στον Κώστα Παπακώστα καταθέτοντας την ένδοξη ιστορία του και την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο, καθώς και την πολύ κακή κατάσταση της υγείας του, όπως την περιέγραψαν επανειλημμένα οι θεράποντες γιατροί. Δυστυχώς, οι παρακλήσεις μου δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και δεν απενεμήθη χάρη στον Κώστα Παπακώστα. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μέτρησαν περισσότερο από την αναγκαία ευαισθησία και την ανθρωπιά που έπρεπε να επιδειχθούν. Εκφράζω ακόμα μια φορά βαθιά λύπη και απαξίωση για αυτές τις συμπεριφορές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

»Στη σύζυγό του Χρύσω, στα παιδιά του, τα εγγόνια του, στον αδελφό του και όλους τους συγγενείς, απευθύνω εκ μέρους της συζύγου μου και των συναδέλφων του υπουργών που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή μας, θερμά και εγκάρδια συλλυπητήρια.

»Η μνήμη του θα είναι αιώνια».

Συλλυπητήρια από Γ. Ομήρου και άλλα κόμματα

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Παπακώστα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τηλεγράφημα προς την οικογένεια του αποβιώσαντος καθώς επίσης τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.