Απευθείας οικονομική στήριξη χωρίς μεσάζοντες!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για απευθείας στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι μια σοβαρή πρόταση, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα, να γίνουν διορθώσεις και αλλαγές και να προωθηθεί για ψήφιση. Με την πρόταση ΑΚΕΛ θα αποφευχθούν οι μεσάζοντες, που είναι οι τράπεζες, οι οποίες όποτε κλήθηκαν σε τέτοιες περιπτώσεις να βοηθήσουν «τράβηξαν τα κάρβουνα κοντά τους»! Η οικονομική στήριξη δεν έφθασε ποτέ σε εκείνους που την έχουν πραγματικά ανάγκη, στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα φτωχά νοικοκυριά. Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση ότι γενικότερα στην αγορά εκεί όπου υπάρχουν μεσάζοντες, κερδισμένοι δεν είναι ούτε οι «παραγωγοί» ούτε και οι «αγοραστές – καταναλωτές», αλλά οι μεσάζοντες.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να παραχωρήσει στις τράπεζες να διαχειριστούν κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ. ευρώ, είναι προτιμότερο να εξευρεθεί τρόπος όπως η οικονομική στήριξη δοθεί απευθείας στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και στα νοικοκυριά που έχουν απολέσει τα εισοδήματά τους. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση κριτηρίων και χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Κριτήρια που να στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα και στους λογαριασμούς τόσο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Να πείσουν ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τον κύκλο των εργασιών τους και το μηνιαίο σταθερό εισόδημά τους. Απευθείας, λοιπόν, οικονομική στήριξη στη βάση κριτηρίων και ελέγχων. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά να επωφεληθούν άμεσα και έμπρακτα. Θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανασχεδιάσουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους και να δεσμευτούν ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων. Η απευθείας οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορεί να ενισχυθεί και από τις τράπεζες –εάν το θελήσουν– ετοιμάζοντας και τα δικά τους σχέδια στήριξης, τα οποία να απευθύνονται τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, οπότε μπορούν να δώσουν δάνεια και να ακολουθήσουν πολιτικές που να βοηθήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.