«Άπιαστο όνειρο» η απόκτηση πρώτης κατοικίας

Αλυσιδωτές αυξήσεις στα μέταλλα, στη ξυλεία, το αλουμίνιο και στα άλλα υλικά οικοδομής οδήγησαν σε άνοδο του δείκτη κατασκευαστικών υλικών πέραν του 30% από τον Νοέμβρη του 2020 μέχρι σήμερα, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών Στέλιος Γαβριήλ.

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος προσπαθεί να στήσει το δικό του παρατηρητήριο για τις τιμές με στόχο να γίνεται σύγκριση των τιμών στο εξωτερικό και την Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή, είπε, λόγω της μειωμένης ζήτησης στο εξωτερικό οι τιμές στα μέταλλα έχουν μειωθεί, ενώ δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό και στις τιμές εξαγωγής. Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα με τα συμβόλαια που έχουν προϋπογραφεί, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να επωμίζεται τη διαφορά, ενώ τώρα με τα νέα συμβόλαια γίνεται το αντίθετο.

Ο κύριος Γαβριήλ εισηγήθηκε σε όσους θα κτίσουν τώρα να ζητήσουν μια δεύτερη μελέτη από τους αρχιτέκτονες και τους πολιτικούς μηχανικούς τους να μειώσουν τα τετραγωνικά.

Θα πρέπει – είπε – να συμβιβαστούμε με κατοικίες με λιγότερα τετραγωνικά.

Είπε επίσης ότι ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών διαφωνεί με την πρόταση του υπουργείου οικονομικών για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας,  για τα πρώτα διακόσια 170 τετραγωνικά μέτρα και η αξία να μην υπερβαίνει τις 350 χιλιάδες ευρώ.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε εδώ και τρία χρόνια πρόταση για μείωση κατά 5% του Συντελεστή ΦΠΑ για ανεγειρόμενες κατοικίες και για επιστροφή ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατοικίες, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε και πριν από μερικά πρόταση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ με στόχο να επωφεληθούν όλοι εκείνοι οι κροίσοι που αγόραζαν κυπριακά διαβατήρια, αλλά και κάποιοι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτή την πρόταση, είπε, επιχειρεί τώρα να την επαναφέρει η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά το μειωμένο ΦΠΑ αφού ακούσει και τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy