Άπλετο «μαύρο» αντί για φως στο πόρισμα για τα «χρυσά» διαβατήρια

Υπουργός Δικαιοσύνης – Αφυπηρέτηση του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Ανώτατο Δικαστήριο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης επισκέπτεται το Ανώτατο Δικαστήριο με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου κ. Μύρωνα Νικολάτου. // Justice Minister – Retirement of the President of the Supreme Court Supreme Court, Lefkosia, Cyprus The Minister of Justice and Public Order, Mr George Savvides, visits the Supreme Court for a ceremony ahead of the retirement of the President of the Supreme Court, Mr Myronas Nikolatos.

Θα καλυφθούν τα ονόματα των μεσαζόντων και όσων πολιτογραφήθηκαν παράνομα

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια θα δημοσιοποιηθεί με επικάλυψη με μαύρο χρώμα, όλων των ονομάτων των μεσαζόντων, καθώς και όσων πολιτογραφήθηκαν με παράτυπες ή/και παράνομες διαδικασίες.


Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Ερευνητική Επιτροπή συμφώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα ότι «θα γίνει ανωνυμοποίηση». Δηλαδή θα γίνει επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό την πλήρη παρεμπόδιση της εξακρίβωσης της ταυτότητας των εμπλεκόμενων. Αναφέρεται επίσης ότι συμφωνήθηκε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας θα προβεί σε περιορισμένης έκτασης εξαιρέσεις όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης, για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και την Ερευνητική Επιτροπή «να προχωρήσουν αμέσως στη δημοσιοποίηση του καλούμενου ενδιάμεσου πορίσματος». Επίσης, η Βουλή καλεί τόσο τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να σεβαστούν τις αρχές δεοντολογίας και να απέχουν από την αξιολόγηση του πορίσματος καθώς και των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, αφού και οι δύο διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για παράτυπες και παράνομες πολιτογραφήσεις και ως εκ τούτου αποστερούνται της αντικειμενικής αμεροληψίας.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία προνοεί ρητά πως τα πορίσματα πρέπει να δημοσιοποιούνται, κάτι το οποίο έγινε σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Παρά ταύτα, στην προκειμένη περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας δεν περιέβαλε την Ερευνητική Επιτροπή με την πιο πάνω εξουσία.


Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε πως ποσοστό 51,8% των διαβατηρίων σε μέλη των οικογενειών των επενδυτών, δόθηκαν παράνομα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.