Απλοποίηση διαδικασίας ελέγχου πολύ μικρών επιχειρήσεων

Μείωση γραφειοκρατίας και κόστους

 

Μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους που επωμίζονται χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις φέρνει πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από τα κόμματα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Η πρόταση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, προνοεί την απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης -δηλαδή του ελέγχου- των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών με κύκλο εργασιών μέχρι 200 χιλ. ευρώ το χρόνο και ισολογισμό ύψους μέχρι 500 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, η πιο πάνω ρύθμιση αφορά το 42,6% του συνόλου των ενεργών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών. Αναφέρθηκε επίσης ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης ανάλογης εξαίρεσης για τους αυτοεργοδοτούμενους, αλλά και επέκταση του πεδίου ώστε να επωφεληθούν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις.

Πρακτικά οι επιχειρήσεις οι οποίες εμπίπτουν στα πιο πάνω κριτήρια θα έχουν την ευχέρεια να ακολουθούν πιο απλή διαδικασία για την υποβολή των λογαριασμών τους στο Τμήμα Φορολογίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας ο οποίος απαιτείται. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι και οι χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν τα ελεγκτικά γραφεία στις μικρές επιχειρήσεις για την ετοιμασία των οικονομικών τους καταστάσεων θα μειωθούν σε ανάλογο βαθμό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, υπέδειξε ότι «η ρύθμιση είναι αναγκαία για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος των πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και για να αντιμετωπιστούν πρακτικά τα ζητήματα που αφορούν στο πραγματικό κόστος που επωμίζονται οι εταιρείες». Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και η οποία δίνει την πιο πάνω δυνατότητα, προσθέτοντας ωστόσο ότι εδώ και εννέα χρόνια δεν έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση ώστε να δοθεί στις μικρές επιχειρήσεις η πιο πάνω δυνατότητα.

Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια η κυβέρνηση ήταν επιφυλακτική έως αρνητική στην προώθηση της πιο πάνω ρύθμισης. Παρά ταύτα η επιμονή των μελών της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ανάγκασε τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Επισημαίνεται επίσης ότι η πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και να ψηφιστεί ομόφωνα από τα κόμματα.

 

Εννέα χρόνια φαγούρας
Η ρύθμιση βασίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2013. Ωστόσο εδώ και εννέα χρόνια δεν έγιναν οι αναγκαίες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση ώστε να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις. Με τη ρύθμιση της Βουλής αναμένεται να επωφεληθεί το 42,6% των επιχειρήσεων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy