Από 15 Δεκεμβρίου η «πόρτα» στους ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών 

«Αποκλεισμό» και των ανήλικων ανεμβολίαστων αλλά και υποχρεωτική κατοχή SafePass για παιδιά άνω των 6 ετών για όλες τους τις δραστηριότητες αποφάσισε, μεταξύ των άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού που ενδεχομένως θα φέρει αυστηρούς περιορισμούς εντός Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, από 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη και όλα τα άτομα ηλικίας 6 – 11 ετών θα πρέπει να παρουσιάζουν SafePass. Αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές, ενώ για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από άλλους φορείς θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑπό τις 15 Δεκεμβρίου σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων και νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Από τις 18 Δεκεμβρίου καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Από τις 29 Νοεμβρίου ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω. Σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μέσω των κινητών μονάδων, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

Απο 1η Δεκεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς SafePass.

Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το υπουργείο και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι τα self-test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς SafePass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.

Σε ό,τι αφορά εκκλησίες, γάμους και βαφτίσεις δεν αλλάζει κάτι. Όλα τα υπόλοιπα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

Στις 18/12 οι ακυρώσεις SafePass
Από τις 18 Δεκεμβρίου καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.