ΓΓ ΑΚΕΛ: Ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης – Δεν επιτρέπει το «Αριστερά – Νέες Δυνάμεις» για το ΑΚΕΛ

Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί αποφάσεις και ενέργειες που γίνονται από πλευράς της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας, τουλάχιστον προκαλούν ερωτηματικά για το ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις σχολιάσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού  για την απόρριψη μετά από 30 χρόνια του ονόματος
ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ Δήλωση:

 

Τα λέω αυτά διότι μετά από τριάντα χρόνια διεκδίκησης του Κόμματος μας σε εκλογικές αναμετρήσεις με το όνομα ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μάς λένε ξαφνικά ότι δεν μας επιτρέπουν να κατέλθουμε στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές με το όνομα με το οποίο καθιερωθήκαμε ως εκλογικός συνδυασμός σε δεκαέξι εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1991.

Μάς λένε επίσης ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν δικαιούται να διατηρήσει το όνομά της. Το όνομα με το οποίο ψηφίσαμε εκατοντάδες νομοθεσίες, ασκήσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ψηφίσαμε προϋπολογισμούς, ψηφίσαμε τροποποιήσεις του Συντάγματος. Το όνομα με το οποίο εκπροσωπούμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή φόρα.

Απαντήσαμε ότι το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις είναι απλώς το εκλογικό όνομα με το οποίο κατερχόμαστε σε εκλογές. Τους αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν είτε δομές είτε διαδικασίες άλλες πέραν του ΑΚΕΛ. Τους είπαμε ότι ακόμα και νομολογία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου μάς έχει κρίνει με αυτό το όνομα σε Εκλογοδικείο και πολλά άλλα επιχειρήματα. Δεν θέλουν να ακούσουν. Η ξερή απάντηση είναι πως έτσι γνωμάτευσε η Νομική Υπηρεσία. Αγνοώντας βέβαια ότι οι θεσμοί πρέπει να είναι απρόσωποι και ότι δεν μπορεί ο κάθε Γενικός Εισαγγελέας ή ο κάθε Έφορος Εκλογής να αλλάζει διαδικασίες έξω από τις καθορισμένες εδώ και δεκαετίες, γιατί απλά ερμηνεύουν -τους ίδιους νόμους- διαφορετικά από τους προκατόχους τους.

Η κακοπιστία φαίνεται και από ένα επιπρόσθετο γεγονός. Λίγες ώρες πριν τη διάλυση της Βουλής έφεραν τάχατες νομοσχέδιο στη Βουλή και μάς έθεσαν ως όρο είτε να το ψηφίσουμε είτε να χάσουμε το εκλογικό όνομά μας. Θα μας έκαναν βέβαια «τη χάρη» επιτρέποντάς μας, μόνο για τις επικείμενες εκλογές να διεκδικήσουμε ως ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκτός πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας.

Στις 12 του μήνα το ΑΚΕΛ θα ζητήσει από τον Έφορο Εκλογής να πράξει όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, αποδεχόμενος το όνομα του συνδυασμού ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Παράλληλα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να αναλογιστεί το μέγεθος της ευθύνης της. Το Σύνταγμα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Ο εκλογικός νόμος υπάρχει επίσης από το 1979. Διερωτόμαστε, λοιπόν γιατί αυτή η απόφαση;

Εμείς αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε τέτοια παιχνίδια. Θα διεκδικήσουμε με πολιτικά και άλλα μέσα αυτό που θεωρούμε σωστό και δίκαιο. Στο τέλος κριτής όλων θα είναι ο λαός, θα είναι οι πολίτες. Εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.