Από αναβολή σε αναβολή η απόφαση για λιμάνι Λάρνακας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ανέβαλε σήμερα τη λήψη απόφασης για αποδοχή ή όχι αιτήματος της εταιρείας ΤΟΤΑL για χρήση των εγκαταστάσεων της εταιρείας MEDSERV στο λιμάνι της πόλης για διερευνητική γεώτρηση, κάτι που σημαίνει παράταση της λειτουργίας της εταιρείας για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2016.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε επίσης τη λήψη απόφασης και για αίτημα της εταιρείας ΕΝΙ για παράταση ακόμα ενός χρόνου, με δικαίωμα παράτασης για άλλους έξι μήνες.

Η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας άρχισε στις τέσσερις το απόγευμα και ολοκληρώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ.


Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η μαραθώνια συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μέσα στα πλαίσια ενός διαλόγου, έντονου ορισμένες φορές, όπου τοποθετήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες».

Πρόσθεσε πως τελικά έγινε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της οποίας «δεν υπήρξε αρνητική ψήφος αλλά κατά πλειοψηφία λήφθηκε μια απόφαση αναβολής της τελικής ψηφοφορίας ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα κάποιων νομικών διευκρινήσεων αλλά και κάποιων διαβουλεύσεων με τις εταιρείες ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Λουρουτζιάτη, «η αναβολή θα είναι μόνο για 15 μέρες. Το Δημοτικό Συμβούλιο προβληματίστηκε και προβληματίζεται και για το μέλλον αλλά και τις προοπτικές της Λάρνακας». Η συνεδρία κατέληξε με τη συγκεκριμένη απόφαση για αναβολή «διότι υπάρχει η διάθεση να εξεταστούν κάποιες παράμετροι που σημαίνει ότι και οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σύμμαχοι με τη Λάρνακα. Οι σχετικές παράμετροι θα τεθούν τις επόμενες ημέρες, όχι εκβιαστικά ούτε εγωιστικά, αλλά σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συνέργεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον η αναβολή ενδεχομένως να ωθήσει τις εταιρείες να μεταφέρουν τις εργασίες τους στη Λεμεσό, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «οι εταιρείες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο όσον αφορά το πού θα δραστηριοποιηθούν.


Αντιλαμβάνομαι το εθνικό συμφέρον, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη διεξαγωγή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα των γεωτρήσεων» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η θέση που προέκυψε θα δώσει στις εταιρείες αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σε βάθος περισσότερα θέματα».

Κληθείς να αναφέρει τι θα συνεπάγεται για τη Λάρνακα τυχόν απόφαση των εταιρειών για μεταφορά των εργασιών τους στη Λεμεσό, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «σίγουρα ο τομέας της ενέργειας είναι ένας σημαντικός τομέας. Εκείνο που προβληματίζει είναι η χωροθέτηση στο λιμάνι της Λάρνακας και η γειτνίαση του με κατοικημένες περιοχές και είναι ένα δίλημμα που τίθεται έντονα και τέθηκε από πολλούς».

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.