Από αναβολή σε αναβολή η έλευση φυσικού αερίου

Από τον Ιανουάριο του 2020 φτάσαμε στον Ιούλιο του 2023 και οδεύουμε σε νέα καθυστέρηση

Από αναβολή σε αναβολή οδεύει η εισαγωγή φυσικού αερίου, στην οποία επενδύθηκαν οι ελπίδες για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση του έργου μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, τώρα μιλούν για τον Ιούλιο του 2023 και οδεύουμε σε νέα παράταση του χρονοδιαγράμματος.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο νέος πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Νίκος Καστελλανής και οι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Νατάσα Πηλείδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο ΠτΔ ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για την εκτιμώμενη εννιάμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου που επέφερε η πανδημία, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις ατόμων και στη λειτουργία των εργοταξίων, καθώς επίσης και στην έλλειψη/μειωμένη διάθεση συγκεκριμένων πρώτων υλών. Ως εκ τούτου», προστίθεται, «το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023». Αναφέρεται επίσης ότι «ο ΠτΔ εξέφρασε την ανησυχία του για την παρατηρούμενη καθυστέρηση ζητώντας τόσο από τη ΔΕΦΑ όσο και από το Υπουργείο Ενέργειας, στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης των υποδομών, αλλά και την προμήθεια φυσικού αερίου. Επιπλέον, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ προέβη σε «σφαιρική ενημέρωση αναφορικά με τις δραστηριότητές της, καθώς και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με το έργο ανάπτυξης υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό». Αναφέρεται επίσης ότι «το έργο υλοποιείται από τη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΦΑ, την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ)», καθώς και ότι «συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του Μηχανισμού Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility)». Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι το έργο «είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδιαστικού μέρους, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι κατασκευαστικές εργασίες επί του πλοίου ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, το οποίο θα αποτελέσει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του φυσικού αερίου».

«Φέσι» 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο ρεύμα

Το κόστος από την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σημειώνεται μάλιστα ότι έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης του 20%, αφού στο τέλος του μήνα λήγει το διάταγμα για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% στα νοικοκυριά (χωρίς να έχει υπογραφεί από τον ΠτΔ η νομοθεσία την οποία ψήφισε η Βουλή και η οποία επεκτείνει το μέτρο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού), ενώ στο τέλος του επόμενου μήνα λήγει και η απόφαση της ΡΑΕΚ για μείωση των λογαριασμών κατά 10%.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.