Από Δευτέρα τα νεότερα για το «Test to Stay» – Τα έψαλλαν οι βουλευτές στον Προδρόμου

Τη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το θέμα του test to stay στα σχολεία, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Παιδείας, του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανωμένων γονέων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τα πρακτικά ζητήματα του μέτρου και την Δευτέρα θα συζητηθεί στην ευρεία συνάντηση η τελική πρόταση, που θα ετοιμάσει για το πως θα γίνεται ο διαγνωστικός έλεγχος σε μαθητές που είναι επαφές κρουσμάτων.

Epitropi Paideias Prodromou 7 Scaled

Σημείωσε ότι το test to stay ήταν εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, λέγοντας ότι η εξαγγελία από το Υπουργικό Συμβούλιο στόχο είχε να εξετάσει αυτή την εισήγηση. Όπως είπε πρέπει να προνοούν και να έχουν ταχύτατες αντιδράσεις λόγω των εξελίξεων της πανδημίας. Επίσης ανέφερε ότι δεν χρειάζεται εκνευρισμός, λέγοντας ότι ήταν αχρείαστες οι αντιδράσεις που υπήρξαν.

Για τις εξετάσεις τετραμήνων, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι κύλησαν ομαλά. Πρόσθεσε ότι γύρω στο 7% των μαθητών δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία λόγω του ότι ήταν επαφές ή κρούσματα, οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε δεύτερη σειρά εξετάσεων.

Epitropi Paideias Prodromou 6 Scaled

Τα έψαλλαν στον Προδρόμου

Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας μεταξύ του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Καυκαλιά με τον Υπουργό Παιδείας για το μέτρο test to stay. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει, λέγοντας ότι ως Κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό της πολλές φορές. Όπως είπε ενώ προχώρησαν σε εξαγγελία και τώρα τρέχουν να δουν πώς θα εφαρμοστεί.
Ο Υπουργός απάντησε στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, ότι υπάρχει πανδημία και προσπαθούν να πάρουν μέτρα, ενώ είπε ότι δεν βγήκε απόφαση χωρίς να ξέρουν. Σημείωσε ότι είναι οι ειδικοί, που πρότειναν το test to stay. Όπως είπε πρότειναν ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει και έρχεται ένας βουλευτής και λέει ότι δεν ξέρετε τις σας γίνεται. Να μην το εφαρμόσουμε, ανέφερε, ούτε εμβόλια να κάνουμε, επειδή υπάρχουν κάποιοι ακραίοι που το λένε. Ο κ. Καυκαλιάς απαντώντας τόνισε ότι ο κ. Προδρόμου είναι απογοητευτικός.

Epitropi Paideias Prodromou 5 Scaled

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατηγόρησε τον Υπουργό Παιδείας για προχειρότητα και ανεντιμότητα σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων. Τόνισε ότι οι κυβερνώντες ανακοίνωσαν το μέτρο test to stay, στη συνέχεια το πήραν πίσω, δεν ξέρουν πως θα εφαρμοστεί και δεν ξέρουν τι αποφάσισαν. Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα μέτρο με αντιφάσεις σημειώνοντας ότι μέχρι το μεσημέρι τα παιδιά δικαιούνται να είναι στα σχολεία και μετά να μπαίνουν σε καραντίνα.

Epitropi Paideias Prodromou 4 Scaled
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η απίστευτη επιμονή του Υπουργείου Παιδείας για να διεξαχθούν οι εξετάσεις τετραμήνων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα και κυρίως ζητήματα ισονομίας. Όπως είπε παιδιά δεν είχαν τον καθηγητή τους για επίλυση αποριών, δεν έγιναν αντικαταστάσεις όπως θα έπρεπε και παιδιά υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σπίτι χωρίς εκπαίδευση. Επίσης είπε ότι θα γίνουν δυο σειρές εξετάσεων λέγοντας ότι οι αρμόδιοι δεν απαντούν για το τι θα γίνει με την ύλη του δεύτερου τετραμήνου. Ο κ Χριστοφίδης τόνισε ότι τον ετσιθελισμό τον πληρώνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς. Κάλεσε ωστόσο τους κυβερνώντες έστω και την υστάτη να σοβαρευτούν.

Epitropi Paideias Prodromou 3 Scaled
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι στόχος είναι τα ανοικτά σχολεία με ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και όχι αμφισβήτηση.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι όλοι πρέπει ν α είναι σε εγρήγορση. Για το test to stay είπε ότι επιχειρείται όπως οι επαφές κρουσμάτων να είναι υπό έλεγχο. Εξέφρασε δε την ελπίδα να επιτευχθεί ο στόχος να μείνουν ανοικτά τα σχολεία με ασφάλεια.
Η ΔΗΠΑ δια του Αλέκου Τρυφωνίδη είπε ότι ζητούμενο είναι τα ανοικτά και ασφαλή σχολεία. Διερωτήθηκε κατά πόσο είναι αξιόπιστο και ασφαλές το test to stay αλλά και κατά πόσο διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων.

 

 

 

 

Επτά επαφές για κάθε «θετικό» μαθητή

Εντός της Επιτροπής ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος, ανέφερε ότι κάθε μαθητής ο οποίος προσβάλλεται από τον κορωνοϊό, δηλώνει κατά μέσο όρο επτά επαφές. Όπως είπε, καθημερινώς εντοπίζονται γύρω στους 200 με 300 μαθητές με κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες άλλα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση, έστω και αν δεν νοσούν. Ο κ. Σιλβέστρος είπε ακόμη ότι υπάρχουν επιφυλάξεις γιατί τα παιδιά είναι υψηλού κινδύνου. Ωστόσο σημείωσε στατιστικά είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ένα παιδί, το οποίο υποβλήθηκε σε test to stay, να νοσήσει μέχρι την ώρα που θα σχολάσει. Σημείωσε ωστόσο ότι το test to stay μπορεί να εφαρμοστεί σε πιλοτική φάση ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί και ευρύτερα στην κοινότητα.

Epitropi Paideias Prodromou 1 Scaled

Αντιδράσεις από ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας εξέφρασε απογοήτευση για το test to stay, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε πως λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, χωρίς διάλογο με εκείνους που θα κληθούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε την στήριξη της Βουλής, ώστε να επανέλθει ο όρος στενή επαφή όπως ήταν πριν, δηλαδή να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές.
Παράλληλα ο κ. Χατζησάββας έκανε λόγο για κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών λόγω κρουσμάτων ή επαφών, λέγοντας ότι εκπαιδευτικοί παίρνουν επιπρόσθετες περιόδους. Όπως είπε χαρακτηριστικά βγαίνουν λαβωμένοι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων.

Και η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου δήλωσε στην Επιτροπή εξέφρασε δυσαρέσκεια για το test to stay. Όπως είπε δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς, λέγοντας ότι ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο μέτρο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για τις αντικαταστάσεις είπε ότι οι υφιστάμενες λύσεις δεν είναι οι καλύτερες, λέγοντας ότι δάσκαλοι κάλυψαν αναπληρώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Κάλεσε μάλιστα την Επιτροπή Παιδείας να ασχοληθεί με την εργασιακό καθεστώς των αντικαταστατών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη, την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου χωρίς προσκόμιση rapid test. Κάλεσε δε τους αρμόδιους να επαναξιολογήσουν τα πρωτόκολλα για την ειδική και προδημοτική εκπαίδευση. Επίσης είπε ότι λόγω κρουσμάτων, σήμερα έκλεισαν δυο νηπιαγωγεία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei