Από εκμάθηση Αγγλικών το πήρε στην ιστορία το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε-επιτέλους-για την εντολή που έδωσε για σκίσιμο σελίδας από το βιβλίο Αγγλικών της Β΄Λυκείου.

Από εκμάθηση Αγγλικών το Υπουργείο Παιδείας το πήρε στην Ιστορία και όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το βιβλίο αυτό αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση.

Μεταξύ άλλων το ΥΠΠΑΝ αναφέρει στην ανακοίνωση του «Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων».

Για συμπεριφορές που παραπέμπουν σε μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αναφέρεται μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ διά του Βουλευτή και επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του Κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ενημέρες και οι εκδόσεις Oxford και θα τοποθετηθούν όταν διερευνήσουν ενδελεχώς το ζήτημα (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».  Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού. Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή  των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο -έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Ενώπιον υποδιευθυντών το σκίσιμο σελίδων και τις παίρνουν σαν απόδειξη!

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο αφυπηρετήσας πέρσι εκπαιδευτικός Στέλιος Αχνιώτης, ανέφερε ότι συνάδελφοι του τον παρακάλεσαν να αναρτήσει στο διαδίκτυο την οδηγία που στάληκε ηλεκτρονικά στους εκπαιδευτικούς των αγγλικών και υπογράφεται από ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου παιδείας.

Πρόσθεσε ότι τα βιβλία σχίζονται ενώπιον υποδιευθυντών οι οποίοι επιβλέπουν και παίρνουν ως τεκμήριο τις σελίδες. Ο κύριος Αχνιώτης κατήγγειλε ότι στα σχολεία επικρατεί μια φοβική ατμόσφαιρα με αφορμή και την υπόθεση της δίωξης του διευθυντή και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ για τα έργα του. Επέκρινε επίσης την ΟΕΛΜΕΚ ότι αποφεύγει να πάρει θέση για το θέμα από σήμερα και ροκανίζει το χρόνο λέγοντας ότι θα αποφασίσει αύριο η γραμματεία της, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σκιστούν όλο και περισσότερες σελίδες από το βιβλία των αγγλικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατήγγειλε στον ΑΣΤΡΑ ότι η οδηγία για το σχίσιμο της σελίδας του βιβλίου δόθηκε από το γραφείο του υπουργού παιδείας.

Τόνισε ότι επι της ουσίας η καταστροφή βιβλίων παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Οι συμπεριφορές του υπουργείου παιδείας αυτής της κυβέρνησης και ειδικά του κυρίου Προδρόμου ,τόνισε, εκπέμπουν συντηρητισμό, σκοταδισμό και αυταρχισμό που δεν συνάδει με την σύγχρονη εκπαίδευση.

Ο κύριος Χριστοφίδης κατήγγειλε επίσης ότι ο υπουργός παιδείας έστειλε οδηγία να παίζονται στα σχολεία δυο μόνο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.