Από εκπαιδευτικούς γίνονται οι περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών 

Δράσεις για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δράσεις που υλοποιούνται για διασφάλιση του κατοχυρωμένου δικαιώματος των παιδιών για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, παρουσιάστηκαν την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ σε αυτήν παρέστη και η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση βασίζεται στα παγκόσμια αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά στο δικαίωμα των παιδιών για ενημέρωση, ως μέτρο πρόληψης σε θέματα υγείας.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο, σε έγγραφό του από το 2016, έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πολιτική του σε ό,τι αφορά το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να διασφαλίζει την πρόσβαση παιδιών και νέων σε ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Το ΥΠΠΑΝ, συνέχισε, συμβάλλει ενεργά και με συναίσθηση ευθύνης στην αντιμετώπιση του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μέσα από την εκπόνηση και προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παιδική Πορνογραφία, από το 2016. «Ήδη, στις 8 Οκτωβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Τριετές Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2021-2023», συμπλήρωσε.

«Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, το ΥΠΠΑΝ έχει πάρει την απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση της προσπάθειας που γίνεται στα σχολεία, εστιάζοντας στις μικρές ηλικίες και δη στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου», είπε. Προς υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης, πρόσθεσε, «ετοιμάζεται Οδηγός Εφαρμογής, με σκοπό να καθοδηγήσει τις εκπαιδευτικούς της προσχολικής ηλικίας και της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου να διδάξουν “Τον Κανόνα των Εσωρούχων” μέσα από συγκεκριμένες διδακτικές προτάσεις, και να συμβάλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων». Είπε, παράλληλα, ότι η εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού/διδακτικών προτάσεων προγραμματίζεται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, και η χρονική περίοδος συμπίπτει με τη 18η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα ορόσημο για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Η κα Παπαδοπούλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η συνεργασία με το Υπουργείο είναι εξαιρετική και έχουν γίνει πάρα πολλές δράσεις ως τώρα για το θέμα. Απόδειξη, πρόσθεσε η κα Παπαδοπούλου, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσως η μεγαλύτερη ομάδα από την οποία προέρχονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, διότι τα παιδιά εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους και σε αυτούς αποκαλύπτουν το τι τους συμβαίνει.

 

Διδαχή του «Κανόνα εσωρούχων»
Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε ότι «ετοιμάζεται Οδηγός Εφαρμογής, με σκοπό να καθοδηγήσει τις εκπαιδευτικούς της προσχολικής ηλικίας και της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου να διδάξουν “Τον Κανόνα των Εσωρούχων” μέσα από συγκεκριμένες διδακτικές προτάσεις, και να συμβάλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.